Böbrekler, vücudun doğal olarak atılan maddelere ve toksinlere filtreleri olan, kan basıncını ve vücut sıvı dengesini düzenleyen, kırmızı kan hücreleri üretimini kontrol eden ve elektrolit dengesini ayarlayan iki fasulye şeklinde organıdır. Tüm bunların yanı sıra idrar yolunun bir parçası olup idrar yapımında görev alırlar. İdrar yolu böbreklerden başlar, üreter denilen ince ve uzun borularla mesaneye oradan da vücuttan dışarıya yani idrar yoluyla çıkışa kadar uzanır. İdrar böbreklerde yapılır ve mesaneye depolanmak üzere gönderilir. Mesane, idrarı geçici olarak depolar ve idrar kasları ile idrar yolundan vücuttan dışarıya atılır. Tüm bunların yanı sıra böbrekler vücuttaki sıvı miktarını dengelemeye yardımcı olur, kan basıncını ayarlar ve kanunları için hormonlar üretirler. Kanunların üretimi de yine böbreklerden sorumludur ve bunlar hayati önem taşır çünkü kanunlar kırmızı kan hücrelerinin üretimini tetikler ve böbrek kanaması sonucunda ölümlere neden olabilir. Kanunları başka bir yazımda detaylandıracağım için şimdilik böbreklere odaklanalım.
Böbrek Ağrısı Neden Olur?
Böbrek ağrısının nedeni, böbrek taşları, enfeksiyon, kist, kanama, tümör veya başka bir hastalık nedeniyle oluşabilecek böbrek hasarıdır. Ayrıca yüksek tansiyon veya diyabet gibi böbrekleri etkileyen kronik hastalıklar da böbrek ağrısına neden olabilir.
Böbrek ağrısı genellikle belin yan tarafında, vücudu ikiye bölerek ön tarafa doğru hafifçe döner ve ağrının böbrekle ilgili olduğunu gösterir. Bu ağrı hafif ya da şiddetli olabilir ve bir veya her iki böbrekten de kaynaklanabilir. Böbrek ağrısının diğer belirtileri arasında ateş, üşüme, mide bulantısı, kusma ve idrarda kan görülmesi sayılabilir.
Böbrek ağrısının nedeni aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli durumlar olabilir:
- Böbrek taşları: Aşırı kalsiyum, oksalat veya ürik asit alımının yanı sıra susuzluk ve düşük idrar çıkışı, böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir. Genellikle şiddetli ve keskin ağrıya yol açan taşlar, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlara da neden olabilir.
- Böbrek enfeksiyonları: İdrar yollarında bulunan bakterlerin böbreklere ulaşmasıyla meydana gelen bu enfeksiyonlar, ateş, üşüme ve mide bulantısına neden olabilen ağrılara yol açabilir.
- Böbrek kistleri: Genellikle iyi huylu olan bu su dolu şişeler, böbreklerde büyüyerek ağrıya neden olabilir.
- Böbrek tümörleri: Kanserli veya iyi huylu olabilen tümörler, böbreklerde büyüyerek ağrı oluşturabilir.
- Travma: Bir kazada veya yaralanmada böbreklere zarar verilmesi, iç kanamaya ve dolayısıyla ağrıya neden olabilir.
- Kronik hastalıklar: Diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar da böbrek fonksiyonlarını etkileyerek ağrıya yol açabilir.
Böbrek Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Böbrek ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu (İYE), pyelonefrit olarak bilinen böbrek enfeksiyonu, böbrek taşı hastalığı, renal kist, renal hücreli karsinom (böbrek kanseri) ve Addison hastalığının belirtisi olabilir.
Böbrek ağrısı genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olarak kabul edilir ve altta yatan nedenin hızlı bir şekilde teşhis edilip tedavi edilmesi gerekebilir. Ancak böbrek taşlarının varlığı bazen belirti vermeyebilir ve tesadüfi bir şekilde görüntüleme testleri sırasında keşfedilebilir.