Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir? Ağrı Neden Olur?

Böbrek ağrısı yaşandığı zaman bu durum öncelikle bir hastaneye gidilerek uzman bir doktora görünülmesi gerekir. Çünkü böbrek ağrısının birçok nedeni olabilir ve nedenine göre tedavi süreci değişkenlik gösterebilir. Ancak böbrek ağrısı yaşandığı zaman hastaneye gidinceye kadar evde alınabilecek bazı önlemler ve yapılabilecek bazı doğal yöntemler ile böbrek ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt bulabiliriz. Bu yöntemler ile birlikte böbrek sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini de öğrenebiliriz.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek ağrısı özellikle taş düşürürken yaşanır ve dayanılmaz bir hal alabilir. Bu ağrılara iyi geldiği bilinen bazı yöntemler ve doğal ilaçlar vardır. Bu yöntemler; bol su içmek, sıcak kompres uygulamak, elma sirkesi, papatya çayı, maydonoz çayı, kekik çayı ve zencefil çayı gibi doğal yöntemlerdir.

Ayrıca böbrek sağlığını korumak için dengeli ve sağlıklı beslenmek, tuz alımını sınırlandırmak, kafein ve alkolden uzak durmak, bol sıvı tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak böbreklerde taş oluşumunu engelleyerek böbrek sağlığını korumaya yardımcı olacaktır.

1. Bol Su İçmek

Böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuttaki toksinlerin atılabilmesi için su içmek en iyi gelen doğal çözümlerden biridir. Özellikle böbrek taşı olan kişilerin su tüketimini artırması önemlidir. Su içmek kan dolaşımını düzenler, böbreklerin işlevini kolaylaştırır ve idrar yoluyla taş oluşumunu engeller. Böbrek ağrısı yaşayan kişiler, ağrının nedenine bağlı olarak günde en az 2-3 litre su içmelidir.

2. Sıcak Kompres

Sıcak kompres uygulamak, böbrek ağrısını hafifletmek için etkili bir yöntem olabilir. Sıcak su torbası veya ısıtma yastığı gibi sıcak kompres uygulamaları, böbreklere giden kan akışını artırarak kasları gevşetir ve ağrıyı azaltır. Ancak bu yöntemi kullanırken doğrudan cilde uygulama yapmamaya özen gösterin, cildinizi yakmamak için bir bez veya havluya sararak uygulayın. Her seferde 20 dakikadan fazla kullanmayın.

3. Elma Sirkesi

Elma sirkesi, böbrek sağlığı için faydalı potasyum deposudur. Asidik özelliği sayesinde böbrek taşlarının yumuşamasına ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Böbrek ağrısı yaşandığı zaman 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı bal karıştırılarak bu karışımın günde 2 defa tüketilmesi böbrek sağlğuna destek olur.

4. Maydanoz Çayı

Maydanoz, böbrek sağlığı için faydalı potasyum deposudur. Vücuttaki sıvı dengesini düzenleyen maydanoz, kan basıncını da dengelemeye yardımcı olur. Böbrek ağrısının hafiflemesi için 1 tatlı kaşığı taze doğranmış maydanozun 1 fincan suda kaynatılarak elde edilen maydanoz çayının günde 2 defa içilmesi gerekir.

5. Papatya Çayı

Papatya çayı, iltihap önleyici özelliği sayesinde böbrek ağrısına iyi gelir. Papatya çayının böbrek sağlığına faydası yanında sindirim sistemine de faydası vardır. 1 tatlı kaşığı kurumuş papatya çiçeği 1 fincan suda kaynatılarak elde edilen papatya çayını sabah akşam içebilirsiniz.

6. Kekik Çayı

Kekik çayı, böbreklerin işlevini iyileştiren ve vücuttaki sıvı dengesini düzenleyen etkiye sahiptir. Kan basıncını dengelemeye de yardımcı olan kekik çayının böbrek taşlarını düşürmeye de faydası vardır. 1 tatlı kaşığı kuru kekik 1 fincan kaynar suda demlenerek günde 2 defa içabilirsiniz.

7. Zencefil Çayı

Zencefilin anti-inflamatuar özellikleri sayesinde böbrek ağrısının neden olduğu iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemini rahatlatır ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefilin 1 fincan kaynar suda 10 dakika bekletilerek demlenmesi ile elde edilen zencefil çayını günde 2 kez içebilirsiniz.

8. Kızılcık Suyu

Böbrek enfeksiyonlarına iyi gelen kızılcık suyu aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonuna da iyi gelir. Kızılcık suyu bol miktarda C vitamini içerir ve böbreklerde taş oluşumunu engeller. Kızılcık suyu içeriğindeki asit sayesinde kalsiyum oksalat kristallerinin yapısını bozar ve böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olur.

Ağrı Neden Olur?

Böbrek ağrısının nedenleri arasında enfeksiyon, iltihaplanma, travma, damar tıkanıklığı veya kanama, böbrek taşları, tümörler veya kistler gibi yapısal problemler yer alır. Bunlara ek olarak yüksek tansiyon ve şeker hastalığı da böbreklerde hasara neden olabilir.

Ayrıca böbreklerin normal işlevini bozan lupus gibi otoimmün hastalıklar da böbrek ağrısına neden olur. Bu nedenle böbrek ağrısı yaşandığı zaman mutlaka bir uzmana görünmek ve altta yatan nedeni bulmak gerekir.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Böbrek sağlığını korumak için dengeli ve sağlıklı beslenmek, tuz alımını sınırlandırmak, kafein ve alkolden uzak durmak, bol sıvı tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Ayrıca sigara içmemek, stres yönetimini sağlamak, düzenli uyumak ve doktor kontrollerini aksatmamak da böbrek sağlığını korumaya yardımcı olur.

Scroll to Top