Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir? Böbrek Ağrısı Nasıl Geçer?

Böbrek ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı, kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve çoğu zamanda stres kaynaklı görülen böbrek rahatsızlıkları sebebiyle oluşabilmektedir. İlaç kullanımı yerine doğal yöntemlerle böbrek ağrısını geçirmek mümkün olabilmektedir. Peki, böbrek ağrısına ne iyi gelir? İşte böbrek ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabı ve böbrek ağrısını geçiren doğal yöntemler

Böbreklerin vücudun arka tarafında, omurganın biraz ötesinde yer alan yumru büyüklüğünde organlardır. Vücudun idrarını oluşturmasındaki ana işlevleri nedeniyle böbrekler vücudun atık maddelerini filtreleyen ve kan basıncını düzenleyen önemli parçasıdır. Stres, kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları böbreklerin işlevini doğrudan etkilemekte ve ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Yaygın olarak görülen böbrek rahatsızlıkları arasında ise su böreği (hidronefroz), böbrek taşı ve kronik böbrek yetmezliği bulunmaktadır. Su böreği, böbreğin şişmesi ve genişlemesi olarak tanımlanabilir. Bu durum idrarın böbrekten geçememesi nedeniyle oluşmaktadır. Böbrek taşı ise idrardaki kimyasalların zamanla yoğunlaşarak kristalleşmesi sonucu meydana gelmektedir.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Su Tüketimi: Taş problemi olan kişiler için bol su içmek, özellikle sabahları aç karnına su içmek önemlidir. Su, böbrekleri temizler ve taşların oluşumunu engeller.

Kızılcık Suyu: Kızılcık suyu içindeki asitlerden dolayı enfeksiyonlarla savaşır ve idrar yollarını temizler. Böbrek sağlığı için çok faydalıdır.

Limon: Limonun asidik yapısı böbrek taşlarının oluşumunu engeller. İdrar yoluyla atılan kalsiyum oksalat miktarını azaltır. Limon suyu içmek böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Zerdeçal: Zerdeçal karaciğeri temizler ve detoks etkisi gösterir. İdrar üretimini artırarak böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına yardım eder.

Zeytin yaprağı çayı böbrekleri temizler ve detoks etkisi gösterir. Ayrıca bağışıklığı güçlendirir.

Yabanmersini: Yabanmersini kanseri önlemede etkilidir. Yabanmersini suyu böbrekleri temizler ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı korur.

Semizotu: Semizotunun böbreklerde taş oluşumunu engelleyici etkisi bulunur. Ayrıca idrar söktürücü özelliği ile tuz dengesini korur.

Karabiber: Karabiberin antioksidan özellikleri böbrek sağlığını destekler. Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.

Kabak Çiçeği: Kabak çiçeği çayı idrar yolu enfeksiyonlarını önler ve böbrek sağlığını destekler.

Maydanoz: Maydanozun idrar söktürücü özelliği vardır. İdrar yolu ile atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek Taşı

Böbrek taşı, vücudun idrarını oluşturmasındaki ana işlevleri nedeniyle böbreklerin işlevini doğrudan etkilemekte ve ağrıya sebebiyet verebilmektedir. İdrarda bulunan kimyasalların yoğunlaşması ve kristalleşmesiyle oluşan böbrek taşları, genellikle kalsiyum, oksalat veya ürik asit içermektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonları

Bakterilerin idrar yoluna girmesiyle ortaya çıkan bu rahatsızlık, kadınlarda daha sık görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbreklerde de enfeksiyon riski taşımaktadır.

Kronik Böbrek Yetmezliği

Böbreklerin işlevini uzun süre yerine getirememesi durumu olan kronik böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar nedeniyle görülebilmektedir.

Böbrek Enfeksiyonları

Eşlik eden semptomlar ateş, üşüme, titreme gibi enfeksiyon belirtileri olabilir. Böbrek enfeksiyonu ciddi bir durumdur ve mutlaka uzman hekim tarafından tedavi edilmelidir.

Stres

Stres, çeşitli bedensel sorunlara neden olabileceği gibi böbreklerde de ağrıya sebep olabilmektedir. Stresin vücuttan uzaklaştırılması için uyku düzeneğinin sağlanması, spor yapılması ve nefes egzersizleri gibi rahatlatıcı tekniklerin uygulanması gerekmektedir.

Polikistik Böbrek Hastalığı

Mantarlı böbrek hastalığı olarak da bilinen bu hastalıkta böbeklerde kistler oluşmaktadır. Genetik bir rahatsızlık olan polikistik böbrek hastalığının belirtileri arasında sırt ve karın bölgesinde ağrı da yer almaktadır.

Travma

Böbreklere alınan darbeler veya yaşanan kazalar, böbreklerde hasara yol açmakta ve ağrı meydana getirebilmektedir.

Tümörler

Böbrekte iyi veya kötü huylu tümörlerin varlığı da ağrıya sebebiyet verebilmektedir.

Böbrek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek ağrısının en yaygın belirtisi şiddetli ve dayanılmaz olarak tanımlanabilecek ağrıdır. Bu ağrı genellikle bel hizasında başlar ve yanlara ya da aşağıya doğru yayılabilir. Böbrek ağrısı genellikle tek taraflıdır ancak nadiren her iki böbreği de etkileyebilir. Ayrıca, bazı durumlarda böbrek ağrısı karın bölgesinde de hissedilebilir. Bu ağrı bir kitle gibi hissedilebilir veya dalga dalga gelen spazmlar şeklinde ortaya çıkabilir.

Böbrek ağrısı ile birlikte ateş, terleme, üşüme, titreme ve halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri de görülebilir. Bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca, mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi sindirim sistemi semptomları da yaşanabilir.

Ağrının yanı sıra böbrek problemlerinin diğer belirtileri arasında sık idrara çıkma, idrarda kan görülmesi, köpüklü veya bulanık idrar, yanma hissiyle birlikte acılı ya da çok fazla tuvalete gitme isteği, idrar kaçırma gibi sorunlar da yer alır.

Böbrek Ağrısını Hafifletmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Ağrı kesiciler gibi ilaçlar yerine hafif egzersizler yapmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Bu egzersizler bölgedeki kan dolaşımını artıracak ve kasları rahatlatacaktır. Ayrıca bol su içmek vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayarak ağrıyı hafifletebilmektedir.

Ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulamak sinirleri yatıştırarak kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Sıcak suya girme veya sıcak su torbası kullanma gibi yöntemler de öne çıkabilmektedir.

Ağrı kesici ilaçlar kullanılarak ağrı kontrol altına alınabilmektedir ancak bu yöntem son çare olarak tercih edilmelidir. Ayrıca dinlenmek vücudu onarmaya yardımcı olacak ve bağışıklık sistemini güçlendirebilmektedir.

Böbrek Ağrısında Hangi Hastaneye Gidilmelidir?

Böbrek ağrısı şiddetli ağrı içeren bir durumdur dolayısıyla uzman hekim desteğinin alınması gerekmektedir. Böbrek hastalıkları genellikle iç hastalıkları ya da üroloji uzmanları tarafından tedavi edilmektedir ancak durumun ciddiyetine göre farklı branşların hekim desteğinin alınması gerekebilmektedir. Nefroloji; böbrek hastalıkları tanı ve tedavisi ile ilgilenen tıbbi branştır dolayısıyla nefroloji üzerine uzmanlaşmış hekimlerden destek alınabilmektedir.

Scroll to Top