Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısı, enfeksiyon veya alerji gibi nedenlerle boğazın iltihaplanması sonucu yaşanan rahatsızlıktır. Gıda ve besinlerdeki düzene dikkat ederek boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını bulup boğaz ağrısına iyi gelen şeyler tüketerek şikayetlerini azaltabilirsin. Boğaz ağrısına soğuk algınlığı ilaçları, boğaz spreyleri ve ağrı kesiciler de iyi gelmektedir.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı, virüs ve bakteriler nedeniyle yaşanan boğazın inflamasyonudur. Boğaz ağrısı genellikle ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi soğuk algınlığı semptomlarıyla birlikte yaşanabilir. Boğaz ağrısının altında yatan nedenler arasında soğuk algınlığı, grip, alerjik reaksiyonlar, ateşli ginç, mononükleoz ve gıda maddelerine karşı oluşan intoleranslar yer alır.

Boğaz ağrısı tek başına bir rahatsızlık olmaktan çok daha büyük sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir. Bu nedenle boğaz ağrısı yaşandığında vakit kaybetmeden uzman hekime görünmek tedavi sürecinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecekler ve içecekler arasında sıcak su, tuzlu su karışımı, zencefil çayı, papatya çayı, sıcak elma suyu, limonlu su, ballı ıhlamur, nane çayı ve yeşil çay yer almaktır. Bunun yanı sıra boğaz ağrısını geçirmek için bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve hava nemliliğini artırmak da önemlidir.

Tuzlu su karışımı boğaz ağrısına iyi gelir. Boğazın temizlenmesine ve rahatlamasına yardımcı olan bu yöntemi uygulamak için bir bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırarak tuzun tamamen erimesini sağlamalısın. Hazırladığın tuzlu su karışımını ağız çalkalama aparatı yoksa bir yudum alıp boğazında birkaç saniye tutarak spitale edebilirsin. Bu işlemi saatte bir olacak şekilde günde 3-4 kez tekrarlayabilirsin.

Zencefil çayı hazırlamak için 1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefili bir fincan kaynar suya ekleyerek 10 dakika demlemen gerekir. Ardından süzdüğün çaya isteğe bağlı olarak bal ve limon ekleyebilirsin. Zencefil çayını sıcak olarak tüketmelisin.

Sıcak elma suyu tarifi; elmayı dört eşit parçaya bölüp elmaları bir su bardağı dolusu suda 10 dakika kaynatmak ve ardından bal ekleyip karıştırmaktır. Hazırladığın sıcak elma suyunu boğaz ağrısına iyi geldiği için sık sık tüketebilirsin.

Limonlu su hazırlamak için yarım limonu bir bardak ılık suya sıkıp karıştırarak limon suyunu seyreltmen gerekir. Limonun C vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirmeye ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

Ballı ıhlamur hazırlamak için 1 tatlı kaşığı kuru ıhlamur ile 1 tatlı kaşığı taze nane yaprağını bir fincana alıp üzerine kaynar su dökmeli ve 5 dakika demledikten sonra süzerek içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklemelisin. Boğaz ağrısı için ballı ıhlamuru gün içinde birkaç kez tüketebilirsin.

Nane çayı hazırlamak için 1 tatlı kaşığı kuru nane ile 1 tatlı kaşığı adaçayı karışımını bir fincan kaynar suya ekleyip 10 dakika demlemeli ve ardından süzdükten sonra içerisine limon sıkarak naneli limonlu çayını içebilirsin.

Yeşil çay da boğaz ağrısına iyi gelir. Bunun için bir fincan suyu kaynatıp içerisine 1 tatlı kaşığı yeşil çay ekleyip 3-5 dakika demlemeli ve ardından süzdükten sonra içerisine limon ve bal ekleyerek boğaz ağrına iyi gelen yeşil çayını tüketmelisin.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Boğaz ağrısına iyi gelen besinler arasında bitter çikolata, sardunya tohumu, yoğurt, zencefil, kekik, papatya, narenciye meyveleri, yulaf, brokoli, ananas, zerdeçal ve zerdeçal yer alır. Aşağıda boğaz ağrısına iyi gelen besinlerin detayları yer almaktadır:

Bitter çikolata boğaz ağrısına iyi gelir çünkü içerdiği teobromin adlı alkaloid sayesinde öksürüğü hafifletir. Yoğurt boğaz ağrısı yaşandığında yumuşak dokulu ve soğuk olduğu için tercih edilebilir. Zencefil ise içerdiği gingerol ve shogaol bileşenleri sayesinde anti-inflamatuar etki gösterir ve boğaz ağrısını hafifletir.

Kekik yağı da boğaz ağrısına iyi gelir çünkü mikropların çoğalmasını engelleyerek ödem oluşumunu azaltır. Papatya çayı içildiğinde boğazda oluşan tahrişi yatıştırır. Narenciye meyveleri yüksek C vitamini içeriği ile bağışıklığı destekler ve boğaz ağrısını hafifletir. Yulaf vücudu yorgunluktan uzak tutarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder.

Broccoli bağışıklık sistemini destekleyen A,C ve K vitaminleri ile lif içeriğine sahip bir sebzedir. Ananas ise bromelain enzimi sayesinde boğazda meydana gelen iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Zerdeçalın içeriğinde bulunan curcumin maddesi sayesinde anti-inflamatuar etki gösterir ve boğaz ağrısını hafifletir. Zerdeçalın toz halindeki halini su ile karıştırıp gargar olarak kullanabilirsin.

Boğaz Ağrısına Evde Ne Yapabilirim?

Boğaz ağrısını evde tedavi etmek için bol sıvı tüketmeli, dinlenmeli, tuzlu su gargarası yapmalı, nemli hava yaratmalı ve yiyecek tercihini değiştirerek yumuşak gıdalar tüketmelisin. Boğaz ağrısı geçene kadar sert ve baharatlı gıdalardan da uzak durmalısın.

Boğaz bölgesinin iltihaplanmasından kaynaklanan yaşanan ağrı nedeniyle yutkunma zorlaşır. Bu nedenle boğaz ağrısını tedavi etmek için dinlenmek önemlidir. Vücudu yormadan dinlendirip dinlenme sırasında bol sıvı alımı sağlanmalıdır.

Tuzlu su gargarası yapmak boğazın temizlenmesine ve ödem atmasına yardımcı olur. Bunun için bir bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırarak tuzun tamamen erimesini sağlamalısın. Tuzlu su karışımını bir yudum alıp boğazında birkaç saniye tutarak spitale edebilirsin. Bu işlemi saatte bir olacak şekilde günde 3-4 kez uygulayabilirsin.

Nemli hava yaratmak için ortamda nemlendirici cihaz kullanabilir ya da sıcak duş alarak hava yoluyla vücuda nem kazandırabilirsin. Boğaz ağrısı yaşandığında sert ve baharatlı gıdalar tüketilmemelidir. Yumuşak gıdalar tüketerek ödem yaratmadan boğazının rahatlamasına yardımcı olabilirsin.

Boğaz Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Boğaz ağrısı; soğuk algınlığı, grip, alerjik reaksiyonlar, ateşli ginç, mononükleoz, çocukluk hastalıkları (kızamık, kabakulak), reflü hastalığı ve gıda maddelerine karşı oluşan intolerans gibi durumların belirtisi olabilir.

Boğaz ağrısı en çok viral enfeksiyonlar olarak bilinen soğuk algınlığı ve gribe bağlı olarak görülmektedir. Bunlara ek olarak bakteri kaynaklı enfeksiyonlar da (strep boğaz) boğaz ağrısının görülme sıklığını artırmaktadır. Bunun yanında alerjik reaksiyonlar da boğaz bölgesinin arka kısmında yaşanan tahrişe bağlı olarak boğaz ağrısı meydana getirebilmektedir.

Ateşli ginç adı verilen viral enfeksiyonlar da çocuklarda yaygın olarak görülen hastalıklar arasında yer almakta olup kabakulak hastalığı da bu gruba dahil edilebilmektedir. Kabakulak hastalığı aynı zamanda yetişkinlerde de görülebilmektedir.

Reflü hastalığı da yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın (alt özofagus sfinkteri) zayıflayıp gevşemesi sonucunda mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlık olup boğaz ağrısına neden olmaktadır. Reflü hastalığı mide asidinin yemek borusuna geri gelmesiyle de kendini belli edebilmektedir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısını geçirmek için tuzlu su gargarası yapmak, bol sıvı içmek, dinlenmek, hava nemliliğini artırmak ve yumuşak gıdalar tüketmek gerekir. Boğaz ağrısı için gerekirse soğuk algınlığı ilaçları da kullanılabilir ancak bu noktada mutlaka doktora danışılmalıdır.

Tuzlu su gargarası yapmak boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun için bir bardak ılık suya yarım tatlı kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırarak tuzun tamamen erimesini sağlamalısın. Tuzlu su karışımını bir yudum alıp boğazında birkaç saniye tutarak spitale edebilirsin. Bu işlemi saatte bir olacak şekilde günde 3-4 kez uygulayabilirsin.

Boğaz ağrısı yaşandığında bol sıvı tüketmek önemlidir çünkü sıvı alımı vücudun susuz kalmasını engellerken bağırsağın nemli kalmasına da yardımcı olur. Dinlenmek ise bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak boğaz ağrısını geçirir.

Ortamdaki hava nemliliğini artırmak için nemlendirici cihazlar kullanabilir ya da sıcak duş alarak hava yolu ile vücuduna nem kazandırabilirsin. Son olarak yiyecek tercihini değiştirerek yumuşak gıdalar tüketmek de boğaz ağrısını hafifletmeye yardım eder.

Boğaz Ağrısının En Sık Görülen Sebepleri Nelerdir?

Boğaz ağrısının en sık görülen sebepleri arasında viral enfeksiyonlar (soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon), bakteriyel enfeksiyonlar (strep), alerjik reaksiyonlar, reflü hastalığı ve çocukluk hastalıkları yer almaktadır.

Viral enfeksiyonlar; soğuk algınlığı ve gribi de kapsayan üst solunum yolu enfeksiyonları boğaz ağrısının en sık nedenleri arasında yer alır. Bu enfeksiyonların çoğu hafiftir ve kendiliğinden birkaç hafta içinde geçer.

Bakteriyel enfeksiyonlar; özellikle streptokok bakterisinin neden olduğu streptokok farenjit (strep boğaz) gibi bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz ağrısına yol açabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotik tedavisi gerektirir.

Alerjik reaksiyonlar; polenler, ev tozu veya belirli yiyecekler gibi alerjenlere karşı vücudun verdiği tepkiler de boğazda gıcık hissi veya kaşıntıya bağlı olarak boğaz ağrısına neden olabilir.

Reflü hastalığı; mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla karakterize olan reflü hastalığı da boğaz ağrısının sık görülen nedenleri arasında yer alır. Reflü belirtileri arasında yanma hissi, göğüste ağırlık hissi ve mide içeriğinin ağıza gelmesi de yer alır.

Çocukluk hastalıkları; kabakulak, kızamık veya roseola gibi çocukluk çağında yaygın olarak görülen bazı viral enfeksiyonlar da çocuklarda ve bazen yetişkinlerde boğaz ağrısına sebep olabilir.

Scroll to Top