Boyun Ağrısı Nedir? Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun, başı destekleyen ve omurgayı üst vücuda bağlayan vertebral kolonun bir parçasıdır. Boyun bölgesindeki yumuşak dokularda meydana gelebilecek bir sorun boyun ağrısını tetikleyebilir. Boyun ağrısı, kas gerginliği, zorlanma, artrit, disk yerleşim bozukluğu gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Boyun ağrısının başa vurması ise boyun ağrısının şiddetini ve kişinin yaşam kalitesini etkilemektedir. Boyun ağrısının başa vurmasının nedenleri arasında migren, gerilim tipi baş ağrıları da yer almaktadır.

Boyun Ağrısı Nedir?

Boyun ağrısı, boyun bölgesindeki yumuşak dokularda meydana gelen sorunlardan dolayı hissedilen rahatsızlık hissidir. Boyun ağrısı yaşandığında boynun hareket kabiliyeti kısıtlanabilir ve bu durum günlük yaşamı zorlaştırabilir. Boyun ağrısı sıklıkla yaşanan bir sağlık sorunudur.

Boyun ağrısı yaşandığında öncelikle kişinin kendi önlemleri alması ve sonrasında boyun ağrısının nedenine bağlı olarak doktor tedavisi gerebilir.

Boyun Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Boyun ağrısının nedenleri genel olarak boyunda meydana gelen yumuşak doku problemleri, vertebral kolon sorunları ve sinir köklerinde oluşan sorunlar olarak sınıflandırılabilir.

Boyun ağrısına neden olabilecek durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Kas gerginliği: Uzun süre bilgisayar kullanmak, uzun süre telefona bakmak, yanlış pozisyonda uyumak boyundaki kasların gerginleşmesine ve boyun ağrısına neden olabilir.
  • Zorlanma: Boyundaki dokuların aşırı zorlanması sonucu meydana gelen hasar sonucunda boyun ağrısı görülebilir.
  • Boyun fıtığı: Boyundaki disklerin dışarıya doğru sarkması sonucu boyun ve kola yayılan ağrı görülür.
  • Artrit: Boyunda meydana gelen iltihaplanma sonucu boyun hareketlerinde kısıtlılığa ve boyun ağrısına neden olabilir.
  • Sinir kökü irritasyonu: Sinir köklerinin tahriş olması sonucu meydana gelen hassasiyet boyun ağrısını tetikleyebilir.
  • Osteoporoz: Kemik yoğunluğunun azalmasına ve boyun fıtığı gibi problemleri ortaya çıkmasına neden olan osteoporoz da boyun ağrısının nedeni olabilir.
  • Kemik yaralanmaları: Boyundaki kemiklerde meydana gelen yaralanmalar sonucu boyun ağrısı görülebilir.
  • Tümörler: Boyunda iyi huylu ya da kötü huylu tümörlerin oluşması da boyun ağrısını tetikleyebilir.

Boyun Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Boyun ağrısının en temel belirtisi boynun harekete edememesi ve hissedilen rahatsızlık hissesidir. Ağrı boyuna ek olarak omuzlara, kollara ve ellerin parmak uçlarına da yayılabilir.

Boyun bölgesinde sertlik hissi, başı hareket ettirmekte zorluk, baş ağrısı, çene ve kafada yaygın olarak hissedilen ağrı boyun ağrısının belirtileri arasında yer alır. Boyun hareketleri kısıtlılaşabilir ve bu durum boyunda şişlik oluşmasına neden olabilir.

Boyun fıtığı durumunda kol ve elde güçsüzlük görülmesi, elin küçük parmaklarına yayılan ağrı ve uyuşukluk da boyun ağrısının belirtileri arasında sayılabilir.

Boyun Ağrısının Baş Vurması

Boyun ağrısı yaşandığında sadece boyunda değil baş bölgesinde de ağrı hissedilebilir. Boyun ağrısının başa vurması durumunda başta migren olmak üzere gerilim tipi baş ağrıları yaşanabilir.

Boyun bölgesinde bulunan sinirlerin boynun arka kısmında ve kafa tasının alt kısmında bulunan sinirlerle bağlantılı olması nedeniyle boyunda yaşanan her türlü sorunun baş bölgesinde de ağrı yaşanmasına neden olmasıdır. Bu bağlantı nedeniyle boyun bölgesinde yaşanan her türlü acı başın belirli bölgelerinde de ağrı yaşanmasına neden olur.

Boyun ağrısının şiddetli yaşanması durumunda başa vurmasının yanı sıra başta meydana gelen zonklama şeklinde tarif edilebilecek ağrı yaşanmasına da neden olur.

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun ağrısını geçirmek için uygulanabilecek yöntemler genel olarak kas gerginliği ve zorlanmasından kaynaklanan boyun ağrıları içindir. Boyun fıtığı, artrit gibi tıbbi tedavi gerektiren durumlarda yalnızca evde bakım yöntemleri yeterli olmayabilir.

Boyun ağrısını geçirmek için:

  • Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulamak,
  • Ağrı kesici ilaçlar kullanmak,
  • Esnetme hareketleri yapmak,
  • Duruş bozukluğuna dikkat etmek,
  • Ergonomik oturmayı sağlamak,
  • Stresi yönetmek,
  • Sıcak kompres uygulamak gibi yöntemler uygulanabilir.

Boyun Fıtığı Nedir? Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı, omurlar arasında bulunan yastıkçıkların (intervertebral disk) dış kısmındaki liflerin yırtılması ve sinirlere bası yaparak şişmesi durumudur. Boyun fıtığı hastalığında mekanik sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Yaşlanan dokuların zayıflaması ve aşırı yüklenme sonucu yırtılan lifler içeriye doğru sarkarak omurilik oluğuna girmesiyle meydana gelir. Boyun fıtığı belirtileri ise boyundaki şişlikten, kol ve eldeki sinirlerin etkilenmesiyle güçsüzlük, uyuşma veya karıncalanmayı içerir.

Boyun Ağrısına Hangi Doktor Bakar?

Boyun ağrısından Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalına veya Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Scroll to Top