Boyun ve baş ağrısı yaşanılan sorunlar sonucunda ortaya çıkan semptomlardır. Genel olarak stres, kaygı ve korku gibi psikolojik faktörler yanı sıra boyun ağrısı sonucunda da ortaya çıktıkları bilinir. Alınan tedavilerin yanı sıra kişilerin bu ağrıların geçmesine yardımcı olacak ağrı kesici doğal yöntemleri de kullanmaları sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. İşte boyun ve baş ağrısına iyi gelen yöntemler…
Boyun ve Baş Ağrısına İyi Gelen Yöntemler
Baş ağrısı ve boyun ağrısı yaşandığı zaman kişinin bu ağrıların geçmesi adına ilaç kullanımı dışında doğal yöntemler başta olmak üzere uygulayabilecekleri farklı teknikler vardır.
Baş ağrısı ve boyun ağrısını gidermek için uygulanabilecek yöntemler şöyle sıralanır:
Soğuk Kompres Uygulaması
Baş ve boyun ağrıları için soğuk kompres uygulanması etkilidir. Beyin bu sinyalleri vücutta ağrı olarak yorumladığından bölgeye soğuk uygulamak bu sinyalleri azaltır.
- -Baş ağrısının olduğu durumda özellikle kafanın arka kısmına soğuk kompres yapılabilir.
- -Boyun ağrısı durumunda ise boynun soğuk kompresi tercih edilebilir.
Soğuk kompres uygulaması için buz torbası ya da buza konulan bir havlu tercih edilebilir. Kompres en fazla 20 dakika boyunca uygulanmalıdır.
Sıcak Kompres Uygulaması
Sıcak kompres boyun ve baş ağrısına iyi gelir. Özellikle boyun ağrısı için sıcak kompres kan akışının hızlanmasına ve bölgedeki gerginliğin azalmasına yardımcı olur. Baş ağrısı içinse sıcak kompres uygulanması beyin sinirlerini uyararak baş ağrısını gidermeye yardımcı olur.
- -Sıcak su torbası, ısıtıcı ya da sıcak suya batırılmış havlu kompres olarak tercih edilebilir.
- -Uygulama 20 dakikaya kadar sürebilir ancak direkt cilde uygulanmamalıdır.
Esansiyel Yağlar
Boyun ve baş ağrısına iyi gelen yöntemlerden bir diğeri de esansiyel yağlardır. Esansiyel yağlar masaj yöntemiyle ya da buhar yoluyla kullanımına göre etki ederler.
- -Masaj yöntemiyle uygulanması halinde bölgeye masaj yaparak kan akışının artmasını sağlarlar.
- -Buhar yoluyla kullanıldığında ise baş ağrısına karşı etkili olur.
Lavanta, nane, çay ağaç, limon gibi yağlar baş ve boyun ağrısına iyi gelen esansiyel yağlar arasında yer alır.
Streç Film ile Boyun Desteği
Boyun ağrılarında streç film ile boynun desteklenmesi vücut dengesinin bozulmasına bağlı gerçekleşen boyun ağrılarını giderir. Ayrıca bu uygulama boyundaki kasların gevşemesine de yardımcı olur.
Boyun çevresine sarılan streç film kasları destekleyerek daha az enerji harcamasını sağlar. Bu da gerginliğin azalmasına yardımcı olur.
Aromaterapi Masajı
Aromaterapi masajında kişiye özel yağ karışımları hazırlanarak masaj uygulanır. Bu masaj başta ve boyunda oluşan gerginliği azaltarak kan akışının artmasına ve bölgedeki kasların gevşemesine yardımcı olur.
Aromaterapi masajı baş ve boyun ağrılarının yanı sıra vücuttaki diğer ağrıların geçmesine de yardımcı olur. Uykusuzluk, yorgunluk, stres gibi durumlara karşı da etkilidir.
Akupunktur Tedavisi
Akupunktur tedavisi boyun ve baş ağrısına iyi gelir. Bu tedavi sayesinde kişinin vücudundaki enerji dengesizliği giderilir. Kan akışı artar, bağışıklık sistemi güçlenir ve bölgedeki kaslar gevşer.
Boyun ve baş ağrısı için akupunktur tedavisi uygulanması halinde şikayetlerin kısa sürede giderilmesi beklenir. Ayrıca tedavinin düzenli şekilde uygulanması vücuttaki diğer ağrıların da geçmesine yardımcı olur.
Fizik Tedavi Yöntemleri
Fizik tedavi yöntemleri boyun ve baş ağrılarına iyi gelir. Fizik tedavi yöntemi genel olarak boyun ve baş ağrısı için masaj, germe egzersizleri, elektroterapi ve ultrason tedavisinden oluşur.
- -Masaj, kan akışının artmasına ve ödemin azalmasına yardımcı olur.
- -Germe egzersizleri kaslardaki sertliğin azalmasını sağlar.
- -Ultrason tedavisi ses dalgaları aracılığıyla etki ederek kasların gevşemesini sağlar.
- -Elektroterapi ise bölgeye hafif elektrik akımı göndererek spazmın giderilmesine yardımcı olur.
Yoga ve Meditasyon
Yoga ve meditasyon baş ve boyun ağrısına iyi gelir. Ağrının ortaya çıkmasında stres önemli bir etken olduğundan yoga ve meditasyon ile stres seviyesinin azaltılması ağrıların giderilmesine de yardımcı olur.
Bunun yanı sıra yoga boyun bölgesindeki kan akışını artırarak ödemin azalmasını sağlar. Meditasyon ise bedenin daha az enerji harcamasını sağlayarak gerginliği azaltır.
Duruş Bozukluklarını Gidermek
Duruş bozuklukları baş ve boyun ağrısına yol açabileceğinden duruş bozukluklarının giderilmesi önemlidir. Özellikle bilgisayar karşısında uzun süreli çalışma yapılan mesleklerde duruş bozukluğu meydana gelir.
Duruş bozukluğunu gidermek için fizik tedavi yöntemlerinden yararlanılabileceği gibi egzersizle de düzeltmek mümkündür. Egzersiz, duruş bozukluğuna bağlı gelişen boyun ve baş ağrısını da ortadan kaldırır.
Kefir Tüketimi
Kefir tüketimi boyun ve baş ağrısına iyi gelir. Kefir vücutta kemik sağlığının korunmasına yardımcı olan K2 vitaminini bol miktarda içerir. Ayrıca kefir D vitamini sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kefirin bağışıklık sistemini güçlendirmesi vücutta enfeksiyon riskini azaltır. Vücutta meydana gelen iltihaplanma başta ve boyun bölgesinde de şikayete yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için kefir tüketilebilir.
Baş ve Boyun Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Baş ve boyun ağrısı sık sık tekrarlıyorsa, şiddetliyse doktora görünmekte fayda vardır. Ayrıca bu ağrılar doktor tarafından açıklanamayan bir sebebe sahipse de doktora danışmak gerekir.
Aşağıda sıralanan durumlarda da doktora başvurulması önerilir:
- -Baş ve boyun ağrısının beraberinde yüksek ateş, nörolojik semptomlar yani konuşmada güçlük, bilinç kaybı, koordinasyon kaybı gibi durumlar yaşanıyorsa
- -Baş ve boyun ağrısının önceki ağrılardan farklı hissediliyorsa
- -Ağrı bölgesinde şişlik ya da sertlik hissediliyorsa
- -Ağrı sonrasında yeni bir travma yaşandıysa
- -Yaşanan travmadan sonra görme, denge kaybı gibi semptomlar oluştuysa
- -Son zamanlarda kullanılan ilaçlarda bir değişiklik olduysa
Baş ve Boyun Ağrısı Tanısı ve Tedavisi
Kişinin doktora başvurmasıyla birlikte öncelikle tam bir hikaye alınır. Ağrının ne zaman başladığı, nasıl bir seyir izlediği, beraberinde başka hangi semptomların olduğu gibi sorular sorularak detaylı bir hikaye alınır.
Gerekli tanı testleri yapıldıktan sonra kişiye en uygun tedavi planı oluşturulur. Kişiye özel tedavi planında ilaç tedavisi yanı sıra fizyoterapistin önerdiği egzersizler önemlidir. Kişinin saat başı kalkıp boyun bölgesini hareket ettirmesi önerilir çünkü hareketsiz kalmak boyun bölgesindeki gerginliğin artmasına neden olur.