Diş ağrısı genellikle diş çürüğü, diş eti iltihabı, diş hassasiyeti veya dişlerdeki kırıklar gibi sorunlardan kaynaklanır. Bu ağrılar kısa süreli olabileceği gibi saatlerce veya günlerce süren kronik ağrılar da olabilir. Diş ağrısı yaşandığı zaman diş hekimlerine muayene olmak en doğru ve sağlıklı yoldur. Fakat diş ağrısı başladığında hekim yolunu tutana kadar ağrıyı hafifletmek için ilaç kullanmak da sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Bu noktada İburamin ilacı hakkında ve kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bir rehber niteliğinde yazımızı okumaya davet ediyoruz.
İburamin İlacı Nedir? Diş Ağrısına İyi Gelir mi?
İburamin , etkin maddesi ibuprofen olan ve ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap önleyici özelliklere sahip bir ilaçtır. Genellikle baş ağrısı, diş ağrısı, adet ağrısı ve kas ağrıları gibi hafif ila orta şiddetteki ağrıların giderilmesinde kullanılır. Bunun yanı sıra soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara bağlı olarak oluşan ateşin düşürülmesinde de İburamin tercih edilir.
İburamin ilacının diş ağrısına iyi gelip gelmeyeceğine karar vermeden önce ilacın kullanım şekli ve amacı hakkında detaylı bilgi verilmesi faydalı olacaktır. İburamin, ağrıların olduğu bölgeye yakın olarak alınırsa bu bölgedeki iltihaplanmayı azaltarak ağrının hafiflemesini sağlar. Fakat ilaç vücut genelinde etkili olduğu için diş ağrısını hafifletmek için kullanılması durumunda vücuttan beklenen sonuç genel anlamda ağrının giderilmesi olur. Yani İburamin’in diş ağrısına iyi gelip gelmeyeceği sorusunun yanıtı ilaçın vücutta yarattığı etkilere bağlı olarak değişir.
Diş Ağrısına İyi Gelen İburamin İlacı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diş ağrısı şikayeti olan birçok hasta İburamin ilacını kullanmak ister. Bu noktada hastaların en çok merak ettiği konu ise İburamin ilacının diş ağrısına iyi gelip gelmeyeceği ve bu ilacın kullanım şeklidir. Diş ağrısına iyi gelen İburamin ilacı hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- İburamin ilacı hangi amaçla kullanılır?
İburamin, baş ağrısı, diş ağrısı, adet ağrısı ve kas ağrısı gibi hafif ila orta şiddetteki ağrıların giderilmesinde ve soğuk algınlığı ile grip gibi rahatsızlıklara bağlı ortaya çıkan ateşin düşürülmesinde kullanılır. - İburamin ilacının yan etkileri nelerdir?
İburamin, ibuprofen adlı etken maddeyi içerir ve bu madde non-steroid anti-inflamatuar ilaç (NSAID) sınıfındandır. Herhangi bir NSAID gibi ibuprofen’in de yan etkileri olabilir. İburamin’ın olası yan etkileri şunlardır:- Mide bulantısı
- Kusma
- Mide ağrısı
- İshal
- Ateş
- Baş dönmesi
- İşitmede azalma
- Tansiyon yüksekliği
- Alerjik reaksiyonlar (ciltte döküntü, kaşıntı, şişlik)
- Karaciğer enzimlerinde artış
- İburamin ilacının etkileşim gösterdiği ilaçlar hangileridir?
İburamin ilacı, antihipertansifler (ACE inhibitörleri, angiotensin II antagonistler ve bazı kalsiyum kanal blokörleri), diüretikler (sodyum atılımını artıran ve ödem ile yüksek tansiyonu tedavi eden ilaçlar), antikoagülanlar (kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar), antiplatelet ajanlar (kanın akışkanlığını artıran ilaçlar), litiyum içeren preparatlar (düşük ve yüksek mani depresif bozukluklarda kullanılan ilaçlar), bazı hipoglisemik ajanlar (şeker hastalığında kullanılan ilaçlar), kortikosteroidler (iltihaplanma ve bağışıklık tepkisini azaltan ilaçlar) ile etkileşim gösterir. - İburamin ilacının kullanım dozu nedir?
Yetişkinlerde ve 12 yaş üzerindeki çocuklarda başlangıç dozu 400 mg’dır. Gerekirse bu doz 6-8 saatte bir tekrarlanabilir. Ancak günde toplamda 1200 mg’ı aşmayan dozlar kullanılmalıdır. 12 yaş altındaki çocuklarda ağırlığa göre dozaj belirlenir ve ilaç alırken en yakın dozaj aralıklarının kullanılması önemlidir. - Hamilelik ve emzirme döneminde İburamin ilacı kullanılır mı?
Hamile kadınlarda İburamin ilacının kullanımıyla ilgili yeterli çalışma bulunmamakla birlikte riskli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde İburamin yerine daha güvenilir alternatiflerin tercih edilmesi önerilir. İburamin ilacı emziren annelerde ise düşük oranlarda da olsa sütle geçebildiği için kullanımı önerilmez. - Diş ağrısında İburamin dışında ne tür ilaçlar kullanabilirim?
İburamin dışında diş ağrısı için kullanılabilecek ilaçlar arasında Parol, Panadol, Tylenol, Pedifen, Adol, Paraset, Calpol ve Diferal gibi şuruplar yer alır. Bu ilaçların birçoğu hafif ile orta şiddetteki ağrıların giderilmesinde etkilidir. Ayrıca ateş düşürücü özellikleri de bulunmaktadır.
Diş Ağrısında Hangi İlaçlar Etkilidir?
Diş ağrısı şikayeti olan kişiler tarafından en çok merak edilen konulardan biri de “Diş ağrısına hangi ilaçlar etkilidir?” sorusudur. Diş ağrısını dindirmek için kullanılabilecek olan ilaçlar şu şekilde sıralanabilir:
- Parol
- Panadol
- Tylenol
- Pedifen
- Adol
- Calpol
- Diferal
- Mefenat
- Nurofen
- Frenadol
- Rinopront
- Paracetamol
- Solpanalgin
- Daflon
- Mefenat
- Nurofen Plus
- Mefenat Plus
- Nurofen Junior
- Pediatrik Paracetamol
- Pediatrik Mefenat
- Pediatrik Panadol
- Pediatrik Calpol
- Pediatrik Adol
- Pediatrik Diferal
- Pediatrik Metafenat
- Pediatrik Paracetamol Effervesan Tablet
Tüm bunların yanında non-steroid anti-inflamatuar özelliği bulunan ilaçlardan da diş ağrısını dindirmek için yararlanılabilir. Bu grupta yer alan ilaçlar şöyledir:
- Aspirin
- İbuprofen (İburamin)
- Naproksen sodyum (Aleve)
Ağrı kesici özellikteki ilaçların genel kullanımı şu şekildedir:
- Ağrı kesici ilaçlar genellikle ağızdan alınır ve doktor veya eczacı tarafından önerilen dozda kullanılması önemlidir.
- İlaçların alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için bu ihtimal göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır.
- Non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar mide tahrişine neden olabileceği için yemeklerden sonra alınması önerilir. Ayrıca mide koruyucu ilaçlar kullanılması da tavsiye edilebilir.
- Süreklilik arz eden bir kullanım söz konusu olduğunda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının kontrol edilmesi gerekir.
Acele Etmeyin…
Diş ağrısını dindirmek için pek çok hasta ağrı kesici kullanmak ister. Fakat bu ilaçların hepsi geçici çözümler sunar. Diş ağrısının altında yatan sebep ne olursa olsun en doğru ve en sağlıklı yaklaşım diş hekimlerine başvurarak muayene olmaktan geçer. Diş hekimleri tarafından yapılan tedavüler sonucunda patienter’lara en uzun süreli ve en konforlu şekilde bitecek diş tedavüsü planlanır. Bu nedenle “Diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun yanında “Diş ağrısı ne zaman doktora gidilir?” sorusu da önem kazanır. Diş ağrısının geçici olarak dindirilmesi için değil; diş sağlığınız ve genel sağlığınız için en doğru kararı hekimlerinizle birlikte alınız.”