Dizin iç tarafında ağrı, dizin bükülmesi veya aşırı kullanımına bağlı olarak yaşanan sorunlardan kaynaklanabileceği gibi, kasların aşırı gerilimi veya zorlanması nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Kişiler, diz eklem hareketlerinde kısıtlanma ve şişlik gibi belirtilerle birlikte bu ağrılardan muzdariptir.
Dizin İç Tarafında Ağrı Neden Olur?
Dizin iç tarafında ağrı, dizin bükülmesi ya da aşırı kullanımı sonucunda meydana gelen yaralanmalar, tendon iltihapları, plantar fasciitis, bursit, menisküs yırtılması, diz kapağı kayması ya da diz kapağı iltihabı gibi sorunlardan kaynaklanır.
Ayrıca kasların aşırı derecede gerilmesi veya zorlanması sonucunda da iç diz ağrısı meydana gelebilir. Bu durum, antrenman tekniklerinde yapılan hatalar, ısınmadan yeterince önce egzersiz yapma ya da spor ekipmanlarının uygun olmamasından kaynaklanabilir.
Diz iç kısmında yaşanan bu rahatsızlıklar; diz bölgesinin aşırı kullanımı ve yaralanması, diz kapağı kemiğinin (patella) dizin içindeki yumuşak dokularla sürtünmesi, diz ekleminde bulunan ve dizin stabilitesini sağlayan ligamanların (krest çapraz bağlar) yaralanması, menisküs yırtıkları ve bursit gibi problemlerden kaynaklanmaktadır.
Diz bölgesindeki bağların iltihaplanması sonucu meydana gelen ağrılar, genel olarak dizin hareket ettirilmesi esnasında hissedilir. Bunu yanı sıra dizin iç tarafında bulunan menisküslerde oluşan yırtılmalar sonucunda da aynı bölgede ağrı oluşmaktadır. Bu menisküs yırtıkları ise doğrudan dizin bükülmesi ve çevrilmesiyle meydana gelir.
Diz kapağını dizin arkasına doğru kaymasıyla ortaya çıkan ağrılar, dizin iç tarafında yaşanan şikayetlerin diğer bir sebebidir. Bu kayma sonucunda meydana gelen iltihaplanma ve şişlik, ağırlaşan durumlarda kişilerin ağrı hissetmesine sebep olur.
Bunların haricinde yaşanan her türlü travma sonucunda meydana gelen kanamalar ve ödemler de dizin iç tarafında ağrı meydana getirebilir. Ayrıca ayakta uzun süre kalınması ya da otururken bacakların çaprazlanması gibi basit aktiviteler de iç diz ağrısı oluşturabilir.
Dizin İç Tarafındaki Ağrının Diğer Belirtileri Nelerdir?
Diz bölgesindeki bağların iltihaplanması; şişlik, sıcaklık artışı ve hareket kısıtlılığı meydana getirir. Menisküs yırtılması durumunda da ağrı, şişlik ve eklem kilitlenmesi gibi şikayetler ortaya çıkar. Diz kapağı kayması sonucunda ise dizin bükülmesinde zorluk ve ağrı hissedilir.
Dizin İç Tarafındaki Ağrının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diz bölgesinin aşırı kullanımı sonucunda meydana gelen iç diz ağrılarında R.I.C.E. (dinlenme, buz uygulaması, bandaj ve yüksekte tutma) yöntemi oldukça etkilidir.
Ayrıca ağrı kesiciler ve anti-inflamatuar ilaçlar da şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Burada önemli olan nokta, dizin iç tarafındaki ağrının sebebinin iyi teşhis edilmesidir. Zira her sorunun kendine özel tedavi yöntemi bulunmaktadır.
R.I.C.E. Yöntemi Nedir?
- Rest (Dinlenme): Yaralı bölge dinlendirilerek daha fazla hasar görmesi engellenir. Bu aşamada yaralanan bölgeye baskı yapılmaması önemlidir.
- Icy (Buz): Buz torbası ya da buzlu suya batırılmış bir bez yaralı bölgeye uygulanarak şişlik ve morarmanın azaltılması sağlanır. Buz uygulaması doğrudan cilde konulmamalıdır; aksi takdirde ciltte hasar meydana gelebilir.
- Compression (Bant): Yaralı bölgenin üzerine elastik bir bandaj sararak şişliği azaltmak ve kanamasını önlemek amacıyla kompresyon uygulanır. Bandajın çok sık olmamasına dikkat edilmelidir; zira aşırı baskı uygulamak sinirlerde hasara neden olabilir.
- Elevation (Yukarıda Tutma): Yaralı bölgenin kalp seviyesinden yukarıda tutulması kan dolaşımını düzenleyerek şişliği azaltır.
İlaç Tedavisi
Dizin iç tarafındaki ağrının sebebi iltihap ise, hekim tarafından iltapabı giderici steroid olmayan ilaçlar verilebilir. Bunun yanı sıra kişi ağrıları hafifletmek için reçetesiz satın alabileceği Aspirin ve Ibuprofen gibi NSAID türündeki ilaçları da kullanabilir.
Fizik Tedavi Uygulamaları
Dizin iç tarafındaki ağrının sebebi iyi bir şekilde teşhis edildikten sonra fizik tedavi yöntemleriyle de tedavi sürecine başlanabilir. Diz eklem ve çevresindeki kasların güçlendirilmesi, tendonlardaki gerilimin azaltılması ve dizin esnekliğinin artırılması için çeşitli egzersizler kişiye özel olarak planlanabilir.
Cerrahi Müdahale
Dizin iç tarafındaki ağrının menisküs yırtılması ya da diz kapağı kayması gibi nedenlerden kaynaklandığı tespit edilirse cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Artroskopik cerrahi yöntemiyle küçük kesiler açılarak ekrana yansıtılan görüntüler eşliğinde operasyon gerçekleştirilir. Bu sayede ameliyat sonrası iyileşme süreci hızlanır.
Ağrıyı Önlemek İçin Alınabilecek Tedbirler
Diz sağlığını korumak için alınabilecek önlemler şu şekildedir:
- Diz bölgesini zorlayacak aşırı hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Yüksek etkili sporlar yerine düşük etkili egzersizler tercih edilmelidir.
- Kilo kontrolü sağlanarak vücuda gelen eklem yükü azaltılmalıdır.
- Spor öncesi ısınma hareketlerine zaman ayrılmalıdır.
- Eklem sağlığına uygun spor ayakkabı ve zemin tercihi yapılmalıdır.
Diz Ağrılarında Hangi Bölümlere Başvurulur?
Yaşanan herhangi bir travma sonucunda dizde ağrı oluşursa Ortopedi ve Travmatoloji bölümlerine başvurulmalıdır. Diz ağrısının sebebi tendinit, bursit ya da miyozit gibi hastalıklardan kaynaklandığı düşünülüyorsa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne gidilmelidir. Ağrının sebebi romatizmal bir hastalıksa hastaneye İç Hastalıkları veya Nefroloji bölümlerine danışılmalıdır.