Eklem Ağrısına Ne İyi Gelir? 10 Doğal Çözüm

Eklem ağrıları, eklemi oluşturan kemikler, kıkırdaklar, bağlar ve sinirlerde oluşan iltihaplanma nedeniyle görülebilir. Bu ağrılar romatizma, kireçlenme, iltihaplı eklem hastalıkları ve yaralanmalar sonucunda ortaya çıkar. Eklem ağrıları özellikle elde, dizde, omuzda, sırtta ve belde hissedilir. Bu şikâyetlerin yanı sıra eklemlerde sertlik ve şişlik de görülebilir. Eklem ağrılarına genellikle yaşlanma, aşırı kilo, yaralanma ve tekrarlayan hareketler neden olur. Eklem ağrısına ne iyi gelir?

Eklem Ağrısına Ne İyi Gelir?

Günlük hayatta yapılan basit aktiviteler sırasında yaşanan yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkan eklem ağrıları genellikle kısa süreli ve tedavisi kolaydır. Ancak eklem ağrılarının uzun süre devam etmesi ve günlük yaşamı etkileyen bir hâle gelmesi, kişilerin uzman hekime başvurmasını gerektirir. Eklem ağrısına iyi gelen yöntemler içinde doğal olanların yanı sıra tıbbi tedaviler de bulunmaktadır.

Eklem ağrısı yaşandığı dönemde bu şikâyete iyi gelen uygulamaların yapılması, ağrının şiddetini azaltmasına yardımcı olabilir. Aşağıdaki yöntemler eklem ağrısına iyi gelir:

1. Soğuk Kompres Uygulamak:

Ağrıyan eklemlere soğuk kompres uygulamak iltihabı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Buz torbası ya da buzu poşete koyarak ağrıyan bölgeye 20 dakikalığına uygulamak yeterlidir.

2. Sıcak Kompres Uygulamak:

Sıcak kompres, kan akışını artırarak eklem sertliğini azaltabilir. Özellikle kronik eklem ağrılarında tercih edilen sıcak kompresin buhar torbası ya da ısıtılmış su dolu şişe ile uygulanması etkilidir.

3. Zencefil Tüketmek:

Zencefilin iltihap önleyici etkisi bulunduğu için eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir. Zencefil çayı düzenli olarak tüketilerek eklem sağlığının korunması mümkündür.

4. Zerdeçal Tüketmek:

Zerdeçalın içindeki kurkumin maddesi sayesinde vücuttaki iltihap seviyesi düşer. Eklem ağrısı yaşayan kişiler zerdeçal karışımları tüketerek bu şikâyetten kurtulabilir.

5. Kilo Vermek:

Aşırı kilonun eklemlere bindirdiği yükü azaltmak için kilo vermek gerekir. Özellikle diz ve kalça eklemi ağrısı yaşayan kişilerin kilo vermesi ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.

6. Egzersiz Yapmak:

Düzenli egzersiz yapmak kasları güçlendirerek eklemlere daha az yük bindirilmesini sağlar. Yüzme gibi eklemlere yük bindirmeyen sporlar tercih edilebilir.

7. Omega-3 Yağ Asitleri Tüketmek:

Balık başta olmak üzere omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaların tüketilmesi vücuttaki iltihabı azaltır. Omega-3 yağ asitleri eklem sağlığının korunmasında da önemli bir role sahiptir.

8. Eklemleri Dinlendirmek:

Ağrıyan eklemlerin dinlendirilmesi iltihabın azalmasına yardımcı olur. Özellikle yaralanma sonucu oluşan eklem ağrılarında dinlenme en etkili tedavi yöntemidir.

9. Su Tüketimini Artırmak:

Vücuttaki su oranının artmasıyla birlikte toksinlerin atılması kolaylaşır. Su tüketiminin artırılması aynı zamanda eklem sıvısının da artmasını sağlar.

10. Stresi Azaltmak:

Stres, vücuttaki iltihap seviyesini artırdığı için eklem ağrılarına da neden olabilir. Meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri yaparak stres seviyesini düşürmek mümkündür.

Diyet ve Takviyelerle Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Eklem ağrısı için diyet ve takviyelerle sağlanan tedavi de mümkündür. Eklem sağlığı için önemli olan besinlerin düzenli tüketilmesi eklemlerde meydana gelebilecek sorunları minimize eder.

Eklem sağlığını korumak için aşağıdaki besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekir:

  • Brokoli: Eklem sağlığı için en önemli sebzelerin başında gelen brokoli, vitamin K bakımından zengindir. Bu madde sayesinde kemiklerin güçlenmesi sağlanır. Ayrıca brokoli vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcı olur.
  • Zeytinyağı: Zeytinyağı antioksidan özellikteki polifenoller sayesinde iltihabı azaltır ve eklem sağlığını korur.
  • Muz: Potasyum açısından zengin olan muz, vücuttaki su dengesinin korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda vitamin C içeriği sayesinde eklem sağlığını da destekler.
  • Ceviz: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, iltihabı azaltarak eklem sağlığını korur.
  • Kırmızı biber: İçindeki C vitamini sayesinde vücuttaki bağ dokularının güçlenmesini sağlayan kırmızı biber, aynı zamanda kolajen üretimini de artırır.
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı gibi koyu yeşil sebzeler vitamin C ve K sayesinde kemik sağlığını destekler.
  • Meyveler: Çilek, böğürtlen, ahududu gibi parlak renge sahip meyveler antioksidan özellikleri sayesinde eklem sağlığını destekler.

Ayrıca aşağıdaki takviyelerin düzenli olarak kullanılması da eklem sağlığını destekler:

  • Asetil D-Glucosamine: Doğal şekilde üretilen bu takviye kıkırdak dokusunu besler ve onarır. Eklemlerdeki sürtünmeyi azaltarak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Kükürt içeren şeker kamışı saplarından elde edilen Msm: Eklemlerdeki hareketliliği artırır ve iltihabı azaltır.
  • Kondroitin sülfat: Eklemlerin esnekliğini artırır ve kıkırdak dokusunu onarır.
  • Glukozamin: Eklemlerin çalışmasını sağlayan hücreleri uyararak yağlanmasını sağlar.
  • Omega-3: Eklem iltihabını azaltan omega-3 yağ asitleri takviye formunda da kullanılabilir.

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir? Hangi Doktor Bakmalıdır?

Eklem ağrıları romatizma, kireçlenme, travmaya bağlı oluşan yaralanma gibi durumlardan kaynaklanabileceği için her iki durumda da farklı alanlarda uzmanlaşmış hekimlere danışılması gerekir. Romatizmal hastalıklar konusunda uzmanlaşmış iç hastalıkları ve kardiyoloji doktorları ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri eklem ağrıları için başvurulacak doktorlar arasındadır.

Scroll to Top