Gastrit mide zarının iltihaplanması sonucu meydana gelen mide ağrısını da içinde barındıran bir sağlık problemidir. Akut gastrit ani başlangıçlı, kısa süreli ve şiddetli ağrılar oluştururken, kronik gastrit ise uzun süre devam eden hafif mide ağrıları yaşatabilir. Bu durum mide zarını tahriş eden nedenlerle ortaya çıkar. Mide asidini artıran stres, aşırı alkol ve sigara kullanımı, mideyi tahrşiş eden NSAID türü ağrı kesiciler ve steroid içeren ilaçlar, Helicobacter Pylori adlı bakterinin yarattığı enfeksiyon ve otoimmün rahatsızlıklar gastritin başlıca sebepleridir. Gastrit mide ağrısı yanı sıra hazımsızlık, mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi, karın şişkinliği ve iştahsızlık gibi belirtilere de yol açar.
Gastrit Nedir?
Mide zarının iltihaplanması durumu olan gastrit, mide asidinin zarar verdiği midenin savunma mekanizmasının zayıflamasıyla ortaya çıkar. Gastrit aniden başlayıp kısa süre devam edebileceği gibi uzun süre kronikleşerek de görülebilir. Bu rahatsızlık kişide hazımsızlık, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı ve karın bölgesinde hassasiyet gibi belirtilere yol açar.
Gastrit mide ağrısı yanı sıra görülen bu semptomlar kişinin yediğinden ve içtiğinden tatmin olmamasına neden olacağı için iştahsızlığa sebep olur. Teşhis için endoskopi yapılması gerekir. Mide zarını tahriş eden etkilerden uzak durulması ve sağlıklı beslenilmesi durumunda gastrit tedavi edilebilir.
Gastrit Ağrısı Nedir?
Gastritin yarattığı semptomlardan en önemlisi olan gastrit ağrısı, gastritin varlığını gösteren bir işarettir. Mide zarının iltihaplanması sonucu yaşanan mide ağrıları akut veya kronik gastrite işaret eder. Akut gastritte ortaya çıkan mide ağrıları ani başlangıçlı ve şiddetli olurken, kronik gastritte mide ağrıları hafif seyreder.
Gastrit Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Gastrit belirtileri kişinin yaşadığı gastritin çeşidine göre farklılık gösterir. Genel olarak hazımsızlık, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, midede ağrı, bulantı, kusma, geğirme, midenin üst kısmında şişkinlik hissi ve iştahsızlık gibi semptomlar yaşanır.
Akut gastritte kişi aniden gelişen ve oldukça şiddetli mid ağrıları yaşar. Bunun yanı sıra bulantı ve kusma da sık görülür. Kişinin midesinde yaralar oluşmasına bağlı olarak akut gastrit kanamalı gastrit türüne evrilirse bu durumda kişinin kusmuğunda kahve telvesini andıran kan veya koyu renk kan görülebilir.
Kronik gastritte ise kişi uzun süre hafif mide ağrıları yaşar. Kronik gastritin ilerlemesi durumunda kişi midesinde ciddi yaralar oluştuğunu fark edebilir. Bu durumda akut gastritte görülen belirtiler yeniden yaşanır.
Gastrit Ağrısının Diğer Belirtileri
Mide ağrısına ek olarak gastrit belirtileri arasında şu semptomlar da bulunur:
- Geçmeyen hazımsızlık
- Mide bulantısı
- Kusma
- Mide ekşimesi
- Karında şişkinlik
- Iştahsızlık
- Kusmuğun kahve telvesini andıran koyu renk kan içermesi
- Dışkının siyah renkte olması
Mide Ülseri ile Gastrit Arasındaki Farklar Nelerdir?
Gastrit, midenin iç yüzeyinin iltihaplanması ya da tahriş olmasıdır. Mide ülseri ise midenin iç yüzeyinde oluşan yaralardır. Mide ülseri gastritten daha şiddetli bir durumdur.
Mide ülseri yaşayan kişilerde midede yanma hissi ve ağrı görülebilir. Bu ağrı genelde yemek yedikten sonra ortaya çıkar ve birkaç saat sürebilir. Ülserin mide duvarında oluşturduğu hasara bağlı olarak mide asidiyle temas eden sinirlerde irritasyona sebep olduğu için mide ülseri kişide bu ağrıları yaşatır.
Gastritte ise kişinin midede yanma hissi ve ağrı yaşamasının yanı sıra bulantı, kusma, hazımsızlık gibi belirtiler de yaşanır. Kişinin bu belirtileri yaşayabilmesi için mutlaka akut ya da kronik gastrite sahip olması gerekir.
Gastrit ile mide ülseri arasındaki farklar şu şekildedir:
- Gastritte midenin iç yüzeyinin iltihaplanması söz konusudur. Mide ülserinde ise midenin iç yüzeyinde yaralar oluşur.
- Mide ülseri gastritten daha şiddetli bir durumdur.
- Mide ülseri genelde mide asidinin reflü olması sebebiyle oluşar. Gastritte ise sebep sadece fazla asit salgılanması değildir. Alkol tüketimi, aşırı sigara kullanımı, stres ve H.pylori de mideyi tahrşiş eden nedenler arasındadır.
- Gastritte kişinin sindirim sistemi midesinde geçirdiği travmadan dolayı hassaslaşır. Mide ülserinde ise sindirim sistemi midenin iç yüzeyindeki yaralardan dolayı hassaslaşır.
Mide Fıtığı ile Gastrit Arasındaki Farklar Nelerdir?
Mide fıtığı, midenin üst kısmının göğüs kafesine girmesiyle oluşan bir sağlık problemidir. Gastrit ise mide zarının iltihaplanması durumudur. Mide fıtığı gastriti tetikleyebilecek bir durumdur ancak gastritin kendisi mide fıtığına sebep olmaz.
Mide fıtığı ve gastritin belirtileri birbirine benzerlik gösterir. Her iki sağlık probleminin de kişide hazımsızlık, karın ağrısı, göğüste yakıcılığa sebep olduğu düşünülür ancak bu belirtiler mide fıtığında reflüye de sebep olduğu için daha sık görülür.
Mide fıtığına sahip kişilerde yutkunma güçlüğü, göğüs kafesinde sıkışma hissi, aşırı terleme ve nefes darlığı gibi semptomlar da yaşanabilir. Gastritte ise kişi yemek yemeye bağlı olarak yaşadığı belirtilerin yatkınlığını fark ederken mide fıtığında bu durum söz konusu değildir.
Mide fıtığı ile gastrit arasındaki farklar maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir:
- Mide fıtığında mide kısmı göğüs kafesine doğru yükselirken, gastritte böyle bir durum söz konusu değildir.
- Mide fıtığı reflüyü kesin olarak oluştururken, gastrit her zaman reflü oluşturmaz.
- Mide fıtığı olan kişilerde yemek yedikten sonra göğüs kafesinde baskı ve sıkışma hissi oluşurken, gastriti olan kişilerde bu belirtiler oluşmaz.
- Reflü hastalarının büyük bir kısmının gastriti de vardır ancak her gastrit hastasında reflü yoktur.
Gastrit Ağrısı Neden Olur?
Gastrit nedenleri arasında aşırı alkol ve sigara kullanımı, stres, besin alerjileri, hazırcılık sendromu, gastroparezi, midesinde herhangi bir cerrahi işlem geçirmiş olmak, mide asidini artıran NSAID türü ilaçlar kullanmak ve Helicobacter Pylori adlı bakterinin yarattığı enfeksiyon yer alır.
Gastrit Ağrısına Neden Olan Etkenler
Gastrit ağrısına neden olan etkenler genel olarak mide zarını tahriş eden unsurlardır ve bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı alkol tüketimi
- Aşırı sigara kullanımı
- Stres
- Mideyi tahriş eden ilaçlar (NSAID türü ilaçlar ve steroidler)
- Helicobacter Pylori adlı bakterinin yarattığı enfeksiyon
- Bazı besin alerjileri
- Zehirli mantar tüketimi
- Safra reflüsü
- Mide veya on iki parmak bağırsağına ait cerrahi müdahale geçirmiş olmak
- Mide asidini artıran diğer rahatsızlıklara sahip olmak (obezite gibi)
- D vitamini, B12 vitamini ve demir emiliminde azalma ya da eksiklikler
- Ağır stres veya travma yaşamak
Gastrit Ağrısı Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Eğer kişi gerekli önlemleri almazsa gastrit, mide kanaması ve mide kanseri gibi hastalıklara neden olabilir.
Gastrit Ağrısına Ne İyi Gelir?
Gastrite iyi gelenler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak genel olarak bu sağlık problemi yaşayan kişilerin tüketebileceği besinler bellidir. Yoğurt suyu, papaya meyvesi ve papaya meyan kökü özü, elma sirkesi, probiyotikler, aloe vera jeli, lahana suyu, balık yağı ve karma bitki çayları kişilerin midelerini yormayan besinler arasında yer alır.
Bunlara ek olarak mide sağlığını destekleyen yiyecekler arasında pirinç suyu, muz, elma gibi lif içeren meyveler; havuç suyu; papatya çayı; zencefil; sarımsak; kimyon tohumu; yeşil lahana; mısır nişastası; bal; keten tohumu; bal; yulaf ezmesi; patates; kabak; erik; üzüm ve nar bulunur.
Gastrite ne iyi gelir doğal yöntemler arasında şu maddeler sıralanabilir:
- Aloe veranın tüketilmesi
- Lahananın juicedinin içilmesi
- Zencefil çayının içilmesi
- Sarımsağın yenilmesi
- Papatya çayının içilmesi
- Mideyi yormayan meyvelerin yenilmesi (özellikle elma)
- Pirinç suyu içilmesi
- Asiditeyi dengeleyen yoğurt ile yoğurt suyunun tüketilmesi
- Zehirsiz mantar tüketimi
Gastrit Ağrısında Ne Zaman Doktura Gidilmelidir?
Kronikleşen veya geçmeyen mide ağrıları, mide bulantısı ve kusmayla birlikte gelen şiddetli karın ağrıları, kusmuğun kahve telvesini andırması veya dışkının siyah renkte olması durumlarında doktura gidilmesi önerilir.
Gastrit Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?
If not treated properly and in time gastritis, it can lead to severe bleeding in the stomach or stomach cancer. In this sense, it is a serious health problem that requires attention and careful treatment.
Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?
Dışkıda gizli kan testi yapılması, endoskopik biyopsi alınması, kan testleri yapılması ve Helicobacter Pylori’e karşı nefes testi gerçekleştirilmesi gastrit tanısı için başvurulan yöntemlerdir.