Gebelikte Kol Ağrıları Neden Olur? Kol Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamileliğin getirdiği fiziksel değişiklikler, kol ve bacaklarda ağrılara yol açabilir. Bu tip ağrılar hamilelik sürecinin normal bir parçası olarak kabul edilir ancak şiddetli ağrılar yaşanıyorsa altında yatan nedenin belirlenmesi önemlidir. Gebelikte kol ağrıları, vücutta meydana gelen değişikliklerin yanı sıra, koltuk altı ve boyun bölgelerinde oluşan sinirlerin sıkışmasından kaynaklanabilir. Bu noktada hamilelerin öncelikle doktorlarına danışmaları ve kendi başlarına ilaç gibi çözümler denememeleri önerilir. Doktorlar, ağrının kaynağına göre hamilelere güvenli egzersizler, ısıtıcı masajlar ya da ısıtıcı- soğutucu kompres uygulamalarını tavsiye edebilir.

Gebelikte Kol Ağrıları Neden Olur?

Hamileliğin getirdiği fiziksel değişiklikler, kol ve bacaklarda ağrılara yol açabilir. Bu tip ağrılar hamilelik sürecinin normal bir parçası olarak kabul edilir. Özellikle 1. trimesterde yaşanan bulantı ve kusma nedeniyle hamilelerin uzun süre aynı pozisyonda kalamaması bu duruma neden olabilir. Ayrıca gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kolları bacakları desteklemek için kullanılan vücut ağırlığındaki değişim ve su tutulumu da kol ağrılarına yol açabilir.

Ayrıca gebelikte kol ağrıları, koltuk altı ve boyun bölgelerinde meydana gelen sinir sıkışmasından kaynaklanabilir. Hamilelikte artan progesteron ve relaxin hormonları, vücuttaki bağların gevşemesine neden olur. Bu durum omuz, dirsek, el bileği ve ellerdeki eklemlerdeki bağların da gevşemesine dolayısıyla hassaslaşmasına yol açar. Özellikle boyun ve omuz bölgesindeki sinirlerin geçiş yollarının komşuluğunda yer alan yumuşak dokuların gevşemesi sinirlerin sıkışmasına ve dolayısıyla kol ağrılarına neden olabilir.

Kol Ağrılarının Diğer Nedenleri

Hamilelikte kol ve bacaklarda ağrılara vücutta meydana gelen değişikliklerin yanı sıra, uzun süre aynı pozisyonda kalınması da neden olabilir. Kol ağrılarının bir diğer nedeni ise, koltuk altı ve boyun bölgelerinde meydana gelen sinir sıkışmasıdır. Progesteron ve relaxin hormonları, gebelik sırasında bağların gevşemesine neden olur. Bu durum omuz, dirsek, el bileği ve ellerdeki eklemlerde de hassasiyete yol açabilir.

Gebelikte emzirme hazırlıkları nedeniyle göğüslerde yaşanan dolgunluk da kol ağrılarına neden olabilir. Ayrıca gebelik sırasında alınan kilolar, kolları bacakları desteklemek için kullanılan vücut ağırlığındaki değişim göğüs bölgesinin konumunu değiştirebilir. Tüm bu nedenler gebelikte yaşanan kol ağrılarının altında yatan etkenler olarak görülebilir.

Gebelikte Kol Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Kol ağrıları gebeliğin normal bir parçası olarak kabul edilir ancak bu ağrılar şiddetli boyutta değilse doktora danışarak egzersiz yapmak, masaj yaptırmak ya da ısıtıcı kompres uygulamak gibi yöntemlerle hafifletilebilir.

Doktora Danışmadan Uygulanabilecek Yöntemler

  • Duruş Bozukluğunu Düzeltin: Özellikle bilgisayar başında uzun süre oturanlar duruş bozukluğu nedeniyle kol ağrılarına daha çok maruz kalabilirler. Kolları kullanırken omuzları dik tutmaya özen gösterilmesi tavsiye edilir.
  • Kollara Hafif Masaj: Kol kaslarının üzerine hafif parmak baskıları ile masaj yapılması kan dolaşımını arttırarak kol ağrılarını hafifletebilir.
  • Ağrıyan Kolu Dinlendirin: Kolun aşırı kullanımından kaçınılması ve kollara dinlenme fırsatı tanınması gebelikte yaşanan kol ağrılarına iyi gelebilir.
  • Soğuk Kompres: Kol ve bacaklarda oluşan şişlikler için soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Soğuk kompres için bir buz torbasının havluya sarılarak doğrudan cilde uygulanması önerilir.
  • Sıcak Kompres: Ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulanması da kan akışını hızlandırarak kol ağrılarını hafifletebilir. Isıtıcı yastık veya sıcak su torbası gibi malzemeler kullanılabilir.
  • Ağrılı Bölgeyi Esnetin: Özellikle uyku pozisyonundan kaynaklanan sabah ağrılarını hafifletmek için etkilenen kasların nazikçe esnetilmesi önemlidir.
  • Ağrıyı Tetikleyen Hareketlerden Kaçının: Ağrı yaratan aktiviteleri sınırlamak önemlidir. Özellikle ağır kaldırmaktan kaçınılması tavsiye edilir.

Diyet ve Takviyeler

  • Hamilelikte yaşanan ağrıların yönetiminde diyet büyük önem taşır. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında yeterli kalsiyum alımının sağlanması doğmamış bebeğin kemik gelişimi için kritik bir rol oynar. Bununla birlikte anne adayında kemik erimesini engeller. Yeterli kalsiyum alımı kasların doğru çalışmasını da destekler. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru yemişler, yumurta ve balık tüketilmesi tavsiye edilir. Kalsiyum emilimini artırmak için D vitamini alımına da dikkat edilmesi gerekir. Güneş ışınlarından faydalanmak, D vitamini açısından zengin yumurta sarısı, balık, süt ve süt ürünlerini tüketmek D vitaminin seviyesini artırır.
  • Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde kol ağrıları emzirme hazırlıkları nedeniyle göğüslerde yaşanan dolgunlukta da görülebilir. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik boyunca sağlıklı beslenerek yeterli miktarda gebelik takviyesi alması gerekir.

Hamilelik Kol Ağrılarına İyi Gelen Egzersizler

  • Pilon Yastık Desteği ile Kol Ağrılarını Gideren Egzersiz:
  • Etkilenen kolla aynı tarafta bir pilates topu ya da yastık yerleştirilir.
    Bacaklar dizlerden hafifçe kırılmış şekilde oturulur.
    Ağrıyan kola nazik bir baskı uygulanarak yastık ya da pilates topuna yaslanılır.
    Bu pozisyonda 30 saniye kadar beklenir.
    • Dirsek Çevirme Hareketi
  • Ağrı yaratan kol yukarıya kaldırılır ve dirsek çukuruna çene yaslanır.
    Diğer kolun işaret parmağıyla elin üst kısmına hafif bir baskı uygulanır.
    Bu pozisyonda 30 saniye kadar beklenir.
    • Kolları Destekleyerek Üst Vücut Rotasyonu
  • Ağrı yaratan kol yukarıya kaldırılır ve dirsek çukuruna çene yaslanır.
    Ağrıyan kola destek olmak için diğer kol da dirsekten bükülerek üst vücuda yaslanır.
    Daha sonra üst vücut sağa ve sola döndürülerek kol ve omuzların esnemesi sağlanır.
    • Kolları Destekleyerek Üst Vücut Eğilmesi
  • Ağrı yaratan kol yukarıya kaldırılır ve dirsek çukuruna çene yaslanır.
    Ağrıyan kola destek olmak için diğer kol da dirsekden bükülerek üst vücuda yaslanır.
    Daha sonra üst vücut öne doğru eğilerek kol ve omuzların esnemesi sağlanır.
    • Kolları Destekleyerek Üst Vücut Dönmesi
  • Ağrı yaratan kol yukarıya kaldırılır ve dirsek çukuruna çene yaslanır.
    Ağrıyan kola destek olmak için diğer kol da dirsekten bükülerek üst vücuda yaslanır.
    Daha sonra üst vücut sağa ve sola döndürülerek kol ve omuzların esnemesi sağlanır.
  • Alternatif Tedavi Yöntemleri

    • Kol ağrılarını hafifletmek için alternatif tedavi yöntemleri de denenebilir. Akupunktur gibi yöntemler kan dolaşımını düzenleyerek ağrıyı hafifletebilir. Ancak gebelikte akupunktur tedavisi uygulanmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekir.

    Kol Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

    Gebelik sürecinde yaşanan kol ağrıları kadın doğum hekimlerine ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarına danışılarak hafifletilebilir. Kadın doğum hekimleri gebelik sürecinde yaşanan normal ağrılar konusunda yol gösterebilirken fizik tedavi uzmanları gebelikte yaşanan kol ağrılarına yönelik tedavi planları oluşturabilirler.

    Scroll to Top