Karın ağrıları; karın bölgesindeki iç organlarda, sinirlerde, kaslarda, deri altında veya karın derisinde bir sorun olduğu için yaşanabilir. Göbek deliğinin üst kısmında ağrı yaşanması sıklıkla mide ile ilgili problemlerden kaynaklanır ancak midenin yerleşimi nedeniyle mide dışında diğer karın organları ile ilgili de sorunlara bağlı olarak yaşanabilir. Bu nedenle göbek deliğinin üst kısmında ağrı yaşandığında nedeni bulmak için gerekli tetiklerin yapılması ve doktor tavsiyesi ile tedavinin belirlenmesi önemlidir. Göbek deliğinin üst kısmında ağrı yaşandığında öncelikle bu ağrının nerede ve ne zaman başladığı, hangi aktiviteler ile tetiklendiği, ağrının karakteri (batıcı, bıçak saplanır tarzda, kramp şeklinde, lokasyon olarak sabit mi hareketli mi) gibi detayların doktor ile paylaşılması önemlidir.
Göbek Deliğinin Üstünde Ağrı Nangi Hastalıkların Belirtisidir?
Göbek deliğinin üstünde ağrı yaşanması mide ile ilgili sorunların habercisi olabileceği gibi mide yerleşimi nedeniyle mide dışı sorunlara da işaret edebilir. Göbek deliğinin üst kısmında ağrı yaşanmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Mide ekşimesi
- Mide iltihabı (gastrit)
- Mide veya on iki parmak bağırsağında ülser
- Mide tümörleri
- Safra kesesi problemleri
- Pankreas iltihabı (pankreatit)
- Böbrek taşları
- Üretrit
- Apandisit
Mide Ekşimesi
Asit reflü olarak da adlandırılan mide ekşimesi; mide içerisinde üretilen asidin yemek borusuna geri kaçması sonucu göğüs kafesinin ortasında ve bazen de boğazda hissedilen yanma hissidir. Mide ekşimesinin nedenleri arasında aşırı yağlı yiyecekler tüketmek, asiditesi yüksek yiyecekler tüketmek, alkol ve sigara kullanımı, stres ve aşırı kilolu olmak yer alır. Mide ekşimesinde semptomlar; göğüs kafesinin ortasında ve bazen boğazın arka kısmında hissedilen yanma, mide ağrısı, hazımsızlık ve mide büyümesi şeklinde yaşanır.
Mide İltihabı (Gastrit)
Midenin astarını etkileyen iltihabi bir durum olan gastrit; akit gastriti ve kronik gastrit olarak ikiye ayrılır. Akut gastritte semptomlar ani ve şiddetli yaşanırken kronik gastitte semptomlar hafif ve uzun süreli seyredebilir. Kronik gastrit tedavi edilmediğinde mide kanamasına ve kanser riskini artıran sorunlara yol açabilir. Mide astarını koruyan hücreleri hasara uğratan etkenler gastritin oluşumuna neden olur. Bu etkenler aşırı alkol tüketimi, stres, sigara kullanımı, mideyi tahriş eden ilaçlar kullanmak ve enfeksiyonlardır. Gastritte semptomlar; mide ağrısı ve hassasiyeti, şişkinlik, hazımsızlık, mide büyümesi, öğürme, kusma ve kaybettiği kan nedeniyle anemi şeklinde yaşanabilir.
Mide veya On İki Parmak Bağırsağında Ülser
Mide veya on iki parmak bağırsağındaki (duodenum) yaralar ülser olarak adlandırılır. Ülserler genellikle midede veya duodenumun ilk on iki santimlik kısmında yer alırlar. Ülserlerin oluşum nedeni genellikle H.pylori isimli bakteri enfeksiyonudur. Bunun yanında aşırı derecede ağrı kesici ilaç kullanımı, aşırı alkol tüketimi ve sigara içimi de ülser oluşumuna zemin hazırlar. Ülserlerin semptomları arasında göbek deliğinin üst kısmında yanma veya ağrı yaşanması, mide ağrısı, kusma ve kilo kaybı yer alır.
Mide Tümörleri
Bağışıklık sisteminin kontrolünden kaçan hücrelerin çoğalması ile oluşan tümörler iyi veya kötü huylu olabilir. Mide tümörleri her iki türde de farklı semptomlar gösterir. İyi huylu tümörler genellikle belirti vermezken kötü huylu tümörler belirti vererek kendini gösterir. Mide tümörlerinin semptomları; hazımsızlık, şişkinlik, erken doygunluk hissi, mide ağrısı, iştahsızlık, mide büyümesi, kusma ve kilo kaybı şeklinde yaşanır.
Safra Kesesi Problemleri
Safra kesesi problemleri safra kesesi taşları ya da safra kesesi iltihabı şeklinde görülebilir. Safra kesesi taşları safra kesesinde sert maddelerin birikmesi sonucu oluşur. Safra kesesi taşlarının en yaygın görülen semptomu göbek deliğinin üst kısmında ağrı yaşanmasıdır. Bu ağrı safra kesesi taşının neden olduğu için semptomlardandır. Safra kesesi probemi yaşayan kişiler genellikle sağ omuzlarında da ağrı hissedebilirler. Safra kesesi iltihabı ise safra kesesinde taş ya da başka bir nedene bağlı olarak iltihaplanmadır. Safra kesesi iltihabının en önemli belirtisi sağ üst karın bölgesinde ani başlayan şiddetli ağrıdır.
Pankreas İltihabı (Pankreatit)
Pankreasın iltihaplanması durumu olan pankreatit; akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut pankreatitte şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi semptomlar ortaya çıkar ve hastalar hastaneye yatış gerektirir. Kronik pankreatitte ise hastalar sürekli karın ağrısı yaşar ancak bu şiddetli değildir. Kronik pankreatit tedavi edilmediğinde doku kaybına ve pankreas kanseri riskini artıran problemler yaratabilir. Pankreatitin nedenleri alkol kullanımı, safra kesesi hastalıkları ve bazı ilaçların kullanımıdır. Pankreatitte göbek deliği ağrısının yanı sıra yağlı dışkılama, iştahsızlık, kilo kaybı ve karın bölgesinde hassasiyet yaşanabilir.
Böbrek Taşları
Böbreklerdeki besin atıklarının idrar içerisinde sertleşmesiyle oluşan böbrek taşları; yoğun kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri tüketmek, genetik yatkınlık, yeterince sıvı almamak ve metabolizma bozuklukları böbrek taşı oluşumunun nedenleridir. Böbrek taşı olan kişilerde taşın boyutuna göre semptomlar değişiklik gösterir. Daha küçük taşlarda herhangi bir belirti olmayabilirken büyük taşlarda şiddetli ağrı, bulantı ve kusma gibi belirtiler yaşanabilir. Ağrı genellikle bel bölgesinde yan taraflarda böbreğin yerleşimi nedeniyle yaşanır ancak karına doğru olan ağrılarda böbrek taşı belirtisi olabilir.
Üretrit
İdrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen üretrit; idrarı vücuttan uzaklaştıran üretranın iltihaplanması durumudur. Kadınlarda hem idrar yolu enfeksiyonu hem de vajinal enfeksiyon görülürken erkeklerde ise sadece üretrit görülür. Üretritin semptomları arasında idrar yaparken yanma hissi ve göbek deliğinin üst kısmında ağrı yaşanması yer alır.
Apandisit
Apandisitis sağ alt karın bölgesindeki acil hastalıklar arasında en yaygın olarak görülendir ve yaklaşık olarak tüm karın ağrılarının %5-10’nu oluşturur. Apandisitin iltihaplanması sonucu oluşur ve acil cerrahi müdahale gerektirir.
Ağrı Nasıldır?
Göbek deliğinin üst kısmında yaşanan ağrılar genel olarak batma veya yanma hissi şeklindedir. Bu bölgede yemek yedikten sonra hazımsızlık sonucu yaşanan şişkinlik hissi ile birlikte hafif bir rahatsızlık da duyulabilir. Mide ekşimesi sonucu asidik yiyecekler tükettikten sonra göbek deliğinin üst kısmında yanma hissi yaşanabilir. Ağrı genel olarak hafif seviyededir ancak apandisit gibi durumlarda daha şiddetli ağrılar yaşanabilir.
Ağrı ile Birlikte Görülen Diğer Belirtiler Nelerdir?
Göbek deliğinin üst kısmında ağrı yaşanmasının ardından hangi belirtilerin gözlemlendiği sorusunun yanıtı alınarak doktaya gidilmesi önerilir. Ağrı ile birlikte hasta tarafından bildirilen belirtiler şu şekildedir:
- Şiddetli hazımsızlık
- Mide bulantısı
- Öğürme
- Kusma
- İştahsızlık
- Karında şişkinlik
- Savurma hareketi (sola doğru yapılan hareket)
- Dışkıda kan görülmesi
- Yorgunluk
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Bayılma
- Çarpıntı
- Terleme
Tetkikler Nelerdir?
Ağrının Neden Olacağı Hastalıkların Belirlenmesinde Yapılan Tetkikler:
- Kan tahlili
- İdrar tahlili
- Dışkıda kan araştırması
- Karbonhidrat Antijen (CA) 19-9 ölçümü (Pankreas kanseri tanısında kullanılan bir belirteçtir.)
- B12 vitamini düzeyi ölçümü
- Lipid (yağ) paneli
- Karaciğer fonksiyon testleri
- Pankreas Amilaz – Lipaz Testleri
- Tiroit hormon testleri
- Kalsiyum ve D vitamini düzeyi ölçümü
Ağrının Neden Olacağı Hastalıkların Belirlenmesinden Sonra Uygulanan Tedaviler:
- Ağrı kesiciler
- Mide koruyucular
- Ağızdan alınan antibiyotikli ilaçlar
- Ağızdan alınan mantar ilaçları
- B12 vitamini iğnesi
- Zehirsiz kalsiyum karbonat tabletleri (Tums)
- Damar içine sıvı verilmesi
Ağrının Neden Olacağı Sorunlar Nelerdir?
Ağrının Neden Olacağı Sorunlar Enfeksiyon oluşumu, bağırsaklarda kanama, beslenme bozukluğu ve organ hasarıdır.