Gözlerimiz en az birer fonksiyonel parçamız gibi hissettiğimiz evimizin pencereleri gibidir. Bazen bir işlevsellik kaybı, bazen pencerelerdeki kirler, bazen de yanlış kullanılan veya kullanılmayan perdeler aklımıza evimizin pencereleri geldiğinde hissettiğimiz hissiyatlar arasında yer alır. Pencerelerimiz gibi olan gözlerimizde de işlevsellik kaybı, ağrı, batma veya kararma gibi hisler yaşadığımızda bunlara neden olabilecek etkenlere göre çözüm yolları ararız. Göz ağrıları yaşadığımızda yaşımızdan, cinsiyetimizden, sosyal statümüzden gözlerimize ne olduğunu neyin neden olduğunu anlayabilmek için gözlem yapmamız gerekir. Her şeyden önce göz sağlığımız için yeterli ve dengeli uyumalı, bilgisayar, telefon kullanımını mümkünse gözlük ile sınırlı tutup göz molaları vermeli ve dış etkenlere karşı gözlerimizi korumalıyız. Tüm bunlara rağmen gözlerimiz ağrıyorsa şayet görme yetimizin etkilenmediği bir durum değilse öncelikle gözlerimizi dinlendirmeliyiz. Dinlendirme sonrasında şayet hala bir ağrı varsa göz kuruluğuna iyi gelen damlalar kullanmak, şayet ışığa duyarlılık söz konusuysa loş bir ortamda dinlenmek önemlidir. Ayrıca bol miktarda su içerek vücudumuzu susuzluktan korumamız gerekir. Hepsine rağmen şayet göz ağrımız geçmiyorsa baş ağrısı ilaçları yerine göz ağrısı için ilaç araştırıyor isek bunun için de öncelikle bir doktora görünmeli ve reçetesiz ilaç kullanmamaya özen göstermeliyiz.
Göz Ağrısı Nedir?
Göz ağrısı genel olarak bakıldığında göz çevresinde veya göz küresinde yaşanan her türlü acı ve sızı olarak tanımlanabilir. Göz ağrıları ışığa duyarlılık, fotofobi ile birlikte yaşanabileceği gibi baş ağrısı ile de birleşik bir şekilde görülebilir.
Göz ağrısının tarif ediliş şekli kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişiler bu durumu batma hissi yaşıyorken bazı kişiler ağrı olarak hissetmektedir. Göz ağrısının genel özellikleri şu şekildedir:
- Acı, yanma veya batan bir his şeklinde tanımlanabilir.
- Göz hareket ettikçe artan bir ağrı hissi verebilir.
- Işığa karşı hassasiyet ile birlikte görülebilir.
- Doğrudan göz küresinde yaşanabileceği gibi göz çevresindeki deride de yaşanabilir.
- Genellikle baş ağrısı ile birlikte görülebilir.
Göz Ağrısı Neden Olur?
Gözümüzün bize hissettirdiği her his ve her semptom aslında bize herhangi bir sorun olduğuna dair verilmiş olan sinyallerdir. Gözlerimizi sağlıklı tutmak için gereken her ne varsa onların yapılması; gereken her ne ise onlardan uzak durmamız gerekir. Aksi takdirde gözlerimizin bize verdiği bu sinyalleri göz sağlığımız için dikkate almamız gerekir. Peki gözlerimizin bize verdiği bu semptomlar yani sinyaller ne anlama geliyor? Göz ağrısı neden olur?
Göz ağrısının nedenlerine bakıldığında en çok rastlanan durumların şunlar olduğu görülür:
- Dijital Göz Yorgunluğu: Uzun saatler ekrana bakan kişilerde göz yorgunluğuna bağlı olarak yaşanan şikayetler arasında göz ağrısı da yer alır.
- Kontakt Lense Bağlı Problemler: Kontakt lens kullanan kişilerde lensin göz üzerinde yarattığı sürtünmeden lensin zamanında değiştirilmemesi, lensin kuruması veya lensin içinde birikmiş olan partiküller nedeni ile göz ağrısı yaşanabilir.
- Göz Kuruğu: Gözyaşı üretiminin azaldığı veya tamamen durduğu durumlarda görme kalitesinin yanı sıra göz yüzeyinin korunması da tehlikeye girmiş olur. Buna bağlı olarak korneanın aşınması, iltihaplanması, enfekte olması gibi durumlar yaşanabilir ve bunlar da göz ağrısına neden olur.
- Göz İçinde Basınç Artışı: Göz içi basıncın artması ile birlikte görülebilecek olan göz ağrısının yanında görme yetisinde değişiklikler de yaşanabilir.
- Glokom: Görme sinirinin hasar görmesi ile sonuçlanan glokom hastalığında göz içi basıncı artar. Bu durum da kişide başta ağrı olmak üzere görme alanında daralmalar ve ışık halkaları görülmesine neden olur.
- Migren: Baş ağrıları ile bilinen migren kişileri ataklar halinde yakalar ve göze yakın bölgelerde migrene bağlı olarak ağrı oluşmasına neden olur. Migren ataklarında ışığa duyarlılık ve bulantı gibi semptomlar da görülür.
- Kuru Göz Sendromu: Gözyaşı üretimindeki azalmaya veya aşırı buharlaşmaya bağlı olarak ortaya çıkan kuru göz sendromunda gözlerde kuruluk hissinin yanında göz ağrısı da yaşanabilir.
- Bilinmeyen Nedenler: Özellikle kronikleşmiş ve sürekli tekrar eden göz ağrılarının nedenleri yapılacak tetkikler ile anlaşılabilir. Ancak her tetkike rağmen nedenleri bilinemeyen göz ağrıları yaşanabilir.
Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Tıbbi adı “oftalji” olan göz ağrılarına dinlenmek ve nemlendirmek en iyi gelen tedavi yöntemleridir. Bunun yanında doğal tedavi yöntemleri de göz ağrısına iyi gelir.
Göz ağrısının dinlendirilerek geçmesi sağlanabilir. Bunun için hasta olan göze dinlendirici maskeler takılabilir, hasta göze soğuk kompres uygulanabilir ve bol bol göz kırpılarak gözyaşı üretimi artırılabilir.
Göz ağrısına iyi gelen yöntemlerin yanında eğer gözün ağrımasına neden olan başka bir hastalık varsa hastalığın tedavi edilmesi gerekir.
1. Gözleri Dinlendirmek
Özellikle uzun süre bilgisayar başında olan kişilerde görülen digital eye strain yani dijital göz yorgunluğuna iyi gelen en önemli yöntemlerden biri gözleri dinlendirmektir.
Ekran başında 20 dakika kaldıktan sonra 20 saniye boyunca bakılan nesnenin uzağı yani 20 feet uzakluğu yaklaşık olarak 6 metreye denk gelir şekilde düşünülerek uzağı görmeye çalışmak gözleri dinlendirmeye yardımcı olur.
2. Soğuk Kompres Uygulamak
Ağrıların soğuk kompres ile hafifletildiği tıp literatürlerinde dahi yer alır. Göz çevresinde şişlik varsa soğuk kompres uygulamak sadece göz ağrısını dindirmeye değil şişliğini gidermeye de yardımcı olur.
Bunun için temiz bir beze veya buz torbasına koyulan buz parçaları ya da soğuk suya batırılarak iyice sıkılmış olan bir bezi rahatça kullanabilirsiniz.
- Soğuk kompresin etkinliğini artırmak için göze kapalı şekilde uygulamak önemlidir.
- Ağrı geçinceye kadar 20 dakikada bir uygulamak gerekir.
3. Yapay Göz Yaşı Damlaları Kullanmak
Ağrı nedeni kuruluk olan kişilerin göz yüzeylerinin nemlenmesine yardımcı olarak kullanabilecekleri yapay göz yaşı damlaları göz kuruluğuna bağlı olarak yaşanan göz ağrısını dindirebilir.
Yapay mercek kullanımı olan kişilerin de merceğin sağlıklı kullanımını destekleyen yapay göz yaşı damlalarını kullanmaları lenslerinin neden olduğu sürtünmeden kaynaklı lens ağrısını hafifletir.
4. Işığa Duyarlılığı Azaltmak
Işığa duyarlılık söz konusu ise ışık miktarını azaltmak da öncelikli tedavilerden biridir.
Işığa duyarlılık genellikle loş ortamlarda azalan bir özelliktir dolayısıyla hastalar kendilerini loş ortamlarda dinlendirdiğinde ışığa duyarlılığa bağlı olarak yaşadıkları ağrılardan da kurtulmuş olurlar.
5. Bol Su İçmek
Ağrı nedeni susuzluk olan kişilerin vücutlarındaki sıvı dengesini düzeltmeleri için bol miktarda su içmeleri gerekir.
6. Göz Makyaj Fırçalarını Temiz Tutmak
Kullandığınız gözü güzelleştiren makyaj fırçalarının temiz olmaması onları kullandığınızda göze bakterilerin girmesine ve göze enfeksiyon bulaşmasına neden olur. Bu durum da enfeksiyon kaynaklı göz ağrısına sebep olabilir.
Bunun önüne geçmek için makyaj fırçalarınızı düzenli olarak temizlemeli ve kullandıktan sonra iyice kuruduğundan emin olmalı fırçalarınızı kirli bırakmamaya özen göstermelisiniz.
7. Göz Sağlığını Koruyan Yaşam Alışkanlıkları Edinmek
Dengeli ve yeterli uyku, dengeli beslenme ve güneş ışınlarından korunmak özellikle bilgisayar ve telefon kullanımında gereken mesafeyi korumak ve gereken molaları vermek gözlerin sağlığını korumaya yardımcı olur.
Göz Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Gözünüzde ışık çakmaları, ışık halkaları veya kararma gibi semptomlar varsa göz acil servislerine gitmeniz gerekir. Bu tür semptomlar glokom veya retina dekolmanı gibi acil durumlardan kaynaklanabilir.
Bunların dışında yaşadığınız kronikleşmiş ve sürekli tekrar eden göz şikayetleriniz varsa bir sağlık kuruluşunun ophthalmology yani oftalmoloji bölümlerinden randevu alarak muayene olabilirsiniz.