Göz ağrısı, göz veya çevresindeki dokuların hissettiği herhangi bir rahatsızlık, acı veya sızı olarak tanımlanılabilir. Gözün içinde ve çevresinde bulunan katmanların yanı sıra beyin de göz ağrısına neden olan unsurlar arasında yer alır. Gözün sinirleri çok hassas olduğundan tahriş olduğunda göz ağrısı da meydana gelir. Bununla birlikte beyne yakın konumda bulunan göz kasları ve yapılarındaki sorunlar da göz ağrısına yol açar. Gözün ağrımasının yanı sıra görme yetisinde bir kayıplar varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Göz Ağrısının Nedenleri
Göz ağrısının nedenleri şunlardır:
- Göz kuruluğu
- Kontakt lenslere aşırı veya hatalı kullanım
- Yabancı cisim varlığı
- Migren
- Glokom
- Üveit
- Optik sinir iltihabı
- Şişkinlik/İltihaplanma
- Sinüs enfeksiyonu
Aşağıda bu nedenlere ilişkin daha detaylı bilgiler yer alır.
Göz Kuruluğu
Göz kuruluğu, gözyaşı filminde yetersiz yağ veya su olması nedeniyle meydana gelir. Bu durum göz ağrısına neden olmasının yanı sıra görmede bulanıklığa ve ışık hassasiyetine de yol açar. Göz kuruluğu, gözyaşı bezlerinin iltihaplanması, aşırı ekran kullanımı, kontakt lens kullanımı ve çevresel faktörler nedeniyle oluşur.
Kontakt Lens Aşırı veya Hatalı Kullanım
Aşırı kontakt lens kullanımı veya lenslere bakımı yapmamak da gözün ağrımasına neden olur. Kontakt lensler korneanın üzerinde durduğu için korneaya uyguladıkları basınçtan dolayı rahatsızlık hissedilebilir. Lenslere yapılan yanlışlar göztepe iltihabına da yol açabilir. Bu nedenle kontakt lens kullanırken mutlaka kullanım talimatlarına uyulması gerekir.
Migren
Migren, şiddetli baş ağrılarıyla kendini gösteren nörolojik bir hastalıktır. Migrende göz ağrısı da yaşanabilir. Migrenden kaynaklı olarak yaşanan göz ağrısı genellikle göz bölgesinin arka kısmında hissedilir. Bununla birlikte migren ışık hassasiyetine de yol açabilir.
Glokom (Göz Tansiyonu)
Glokom, göz tansiyonu olarak bilinir ve göz içi basıncın artmasıyla meydana gelir. Glokomda göz ağrısının yanı sıra baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler de yaşanabilir. Glokom ilerlediği taktirde görme alanını daraltır ve kişinin görme yetisini sonlandırabilir.
Üveit
Üveit, gözün ortasında bulunan üvea katmanının iltihaplanmasıdır. Üveite bağışıklık sistemi hastalıkları, enfeksiyonlar ve travmalar neden olabilir. Gözün ışığa hassaslaşması ve görmede bulanıklık yanı sıra üveitte göz ağrısı da yaşanır.
Optik Sinir İltihabı
Göz sinirinin iltihaplanması optik sinir iltihabı olarak adlandırılır. Bu durum görme kaybına neden olabilir. Optik sinir iltihabında göz ağrısı yaşanır ve bu ağrı genellikle göz hareket ettirildiği zaman hissedilir.
Şişkinlik/İltihaplanma
Göz çevresindeki dokuların şişmesi veya iltihaplanması da göz ağrısına neden olur. Bu durum genellikle enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar veya travma sonucunda meydana gelir.
Sinüs Enfeksiyonu
Sinüs enfeksiyonları burun bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlardır. Sinüs enfeksiyonları burun bölgesindeki gaz dokularında meydana gelen iltihaplardır. Sinüs enfeksiyonları burun bölgesindeki gaz dokularında meydana gelen iltihaplardır. Sinüs enfeksiyonları burun bölgesindeki gaz dokularında meydana gelen iltihaplardır. Sinüs enfeksiyonları burun bölgesindeki gaz dokularında meydana gelen iltihaplardır. Sinüs enfeksiyonları burun bölgesindeki gaz dokularında meydana gelen iltihaplardır. Sinüs enfeksiyonları burun bölgesindeki gaz dokularında meydana gelen iltihaplardır.
Göz Ağrısı Hangi Doktora Gidilir?
Gözünüz ağrıyorsa bir an önce bir doktora görünmelisiniz. Göz şikayetleri olan kişiler öncelikle göz doktoruna gitmelidir. Göz doktorları gerektiğinde hastaları beyin ve sinir cerrahisine yönlendirebilir. Eğer hastanın nörolojik bir problemi olduğu düşünülürse göz doktorundan sonra nörolog doktoruna da görünmekte fayda vardır. Göz ağrısı şikayeti olan kişiler;
- Ağrı ile beraber oluşan görme kaybı, bulanık görme, çift görme şikayetleri ile
- Kazayla bir cisim göze batma gibi durumlarda
- Ağrı ile beraber ışık hassasiyeti ve baş ağrısı gibi şikayetlerde
- Ağrı ile beraber sulanma ve sulu göz gibi şikayetlerde
- Ağrı ile beraber göz kapağı düşüklüğü gibi şikayetlerde
bulunduğunuz durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Göz Ağrısı Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Gözünüz ağrıyorsa öncelikle dinlenmelisiniz. Dinlenme sırasında göz kapaklarınızı kapatıp birkaç dakika dinlemeniz ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca bu süre içerisinde hiçbir ekrana bakmamalısınız. Göz ağrısının nedeni bilgisayar veya telefon kullanımı ise bu aletleri kullanırken düzenli olarak ara vermeniz gereklidir.
Eğer ağrı kontakt lens kullanımından kaynaklanıyorsa lenslerinizi çıkartıp birkaç saat dinlenmeniz gereklidir. Lenslerinizi çıkarıp takarken ellerinizi iyice yıkamalı ve lenslere mümkün olduğunca temas etmemelisiniz. Ayrıca lenslerinizi kullanım süresine uygun şekilde takmaya özen göstermelisiniz.
Ayrıca soğuk kompres uygulaması da göz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun için temiz bir beze buzu sarıp kompresi göz kapaklarınızın üzerine uygulayabilirsiniz. Ancak bu kompresi uzun süre uygulamamalı ve aralıklarla yapmalısınız.
Göz kuruluğu nedeniyle oluşan göz ağrısında yapay gözyaşı damlaları kullanmak faydalı olabilir. Yabancı cisim nedeniyle oluşan göz ağrısında ise cismin çıkartılması gereklidir.
Göz Ağrısı Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Eğer gözünüzdeki ağrı geçmiyorsa ve şiddetliyse bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da doktora başvurmanız gereklidir:
- Gözünüzde kızarıklık ve şişlik gibi belirtiler varsa
- Ağrı ile beraber ani bir görme kaybı yaşarsanız
- Ağrı ile beraber baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yaşarsanız
Bu durumlar ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir.