Göz Ağrısı ve Bulanık Görme Neden Olur? Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Göz ağrısı ve bulanık görme, göz hastalıkları dışında beyin tümörleri, migren atakları gibi nedenlere bağlı olarak da yaşanabilir. Göz ağrısı genellikle kişinin gözüne yabancı cisim batmasıyla ilgilidir. Kornea yüzeyinin hassas sinirleri uyarılır ve bu da ağrı oluşturur. Bulanık görme ise göz merceklerinin olması gerektiği gibi çalışmadığı, odaklanamadığı anlamına gelir.

Göz Ağrısı ve Bulanık Görmenin Nedenleri

Göz ağrısı ve bulanık görme; göz kuruluğu, glokom, migren, beyin tümörü gibi durumların belirtisi olabilir. Göz ağrısı ve bulanık görme birlikte yaşanıyorsa bu durum kornea iltihabı, glokom ve migren ataklarının habercisi olabilir.

Göz kuruluğu: Göz yüzeyini korumak için gerekli olan gözyaşı miktarının normalden daha az olması durumudur. Bu durum yabancı cisim hissi, batma, sulanma, ışık hassasiyeti ve bulanık görmeye neden olabilir.

Kornea iltihabı: Gözün dış yüzeyini saran korneanın iltihaplanmasıdır. Göz enfeksiyonları, yaralanmalar, bakteriler, virüsler veya mantarlar nedeniyle meydana gelebilir. Kornea iltihabı ışık hassasiyeti, sulanma, kırmızılık ve bulanık görmeye neden olur.

Glokom: Göz içi basıncın artmasıyla sinirlerin hasar gördüğü ve görme sinirlerinin zarar gördüğü bir durumdur. Erken evrelerinde ağrı olmayabilir ancak ilerlemesi durumunda göz ağrısı meydana gelebilir. Glokomda bulanık görme genellikle hastalığın son evrelerinde ortaya çıkar.

Migren: Beyin damarlarının genişleyerek etrafındaki sinirleri tahriş etmesiyle meydana gelen migren baş ağrısının bir sonucu olarak göz ağrısı ve bulanık görme yaşanabilir. Bu durum migrenin aura adı verilen evresinde de görülebilir.

Beyin tümörü: Beyinde meydana gelen tümörler göz ağrısına neden olabilir. Beyin tümörlerinde bası artacağı için göz sinirleri etkilenebilir ve buna bağlı olarak bulanık görme yaşanabilir.

Göz Ağrısı ve Bulanık Görme ile Birlikte Yaşanan Diğer Belirtiler

Göz ağrısı ve bulanık görme yaşarken karşılaşılabilecek diğer belirtiler şunlardır:

  • Ağrının bir lokasyona odaklanması
  • Ağrı nedeniyle başın hareket ettirilmesinin zor olması
  • Ağrının göz etrafında ya da alnın bir bölümünde hissedilmesi
  • Gözleri kırpıştırma ya da göz kapaklarını açma hareketlerinin artması
  • Göz sulanması
  • Işığa bakarken ya da ışık altında bulunurken rahatsızlık hissi
  • Işığın etrafında halo ya da çarpıtma görülmesi
  • Kırmızı göz rengi
  • Üçüncü göz kapağı olarak bilinen plica semilunarisin şişmesi
  • Konjonktivanın şişmesi
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Sesi duyup vücudu hareket ettirememek
  • Mide bulantısı ve kusma

Göz Ağrısı ve Bulanık Görme Neden Olabilecek Hastalıklar

Gözün rahatça odaklanabilmesi için gerekli olan mercek kaslarının rahatsızlığı; göz kuruluğu, kornea iltihabı, glokom gibi durumlar göz ağrısı ve bulanık görmeye neden olabilecek hastalıklardandır.

Göz Ağrısı ve Bulanık Görme Tanisi Nasıl Konulur?

Göz ağrısı ve bulanık görme yaşandığında öncelikle bir göz doktoruna görünülmelidir. Göz doktorları belirtilere göre tanı koyabilir ancak kesin tanı için ek tetikler yapılması gerekebilir.

Göz Ağrısı ve Bulanık Görmenin Tedavi Yöntemleri

Eğer göz ağrısı ve bulanık görme; göz kuruluğu, kornea iltihabı, glokom gibi durumların sonucunda ortaya çıktıysa bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında migren atakları sonucunda oluşan göz ağrısı ve bulanık görmenin tedavisinde ağrı kesiciler, antibiyotikler ve damar genişleticiler reçete edilebilir.

Scroll to Top