Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir ve heyecan verici hamilelik belirtileri ile başlar. Bu süreçte birçok kadın kendilerini farklı semptomlar içerisinde bulabilir. Anne adaylarının merakla beklediği o pozitif sonucu almadan önce yaşadığı belirtiler kişiden kişiye göre farklılık gösterse de genellikle ortak bazı noktalar içerir. Bu belirtilerden biri de vajinada yaşanan ağrı ve sızıdır. Peki gebelik öncesi bu ağrıların yaşanması ile ilgili neler söylenebilir?
Vajinada ağrı, sızı, yana batma hissi hamilelik belirtisi midir?
Vajina bölgesinde yaşanan ağrı, sızı ya da batma gibi hisler kadınlarda farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tarz şikayetler yaşanması durumunda öncelikle bir uzmana görünmekte fayda vardır. Özellikle hamileliğin çok erken dönemlerinde yaşanan bu tarz şikayetler gebeliğe işaret edebileceği gibi vajinal enfeksiyon, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) ya da halk arasında bilinen ismiyle ped baklası rahatsızlığına da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle kesin tanı için bir uzmandan yardım alınması önerilir.
Vajinada ağrı, sızı, yana batma hissinin nedenleri
Vajina bölgesinde meydana gelen ağrı, sızı ya da batma gibi belirtilerin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Vajinal enfeksiyonlar
- Vajinal İrritasyon
- Ped baklası rahatsızlığı (Hymen Remnant Syndrome)
- Yumurtlama dönemi (ovulasyon)
- Gebelik
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
HIV, klamidya, bel soğukluğu, frengi, siğil ve herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) kadınların genital bölgelerinde ağrı, sızı, batma gibi rahatsız edici semptomlara yol açabilir. Cinsel yolla bulaşan bu tür hastalıkların hamilelik belirtisi olarak algılanabilmesi ancak belirtilerin gebeliğin diğer semptomları ile örtüşmesi durumunda mümkün olabilir.
Vajinal enfeksiyonlar
Mantar enfeksiyonu ya da bakteriyel vajinoz gibi vajinal enfisyonlara bağlı olarak kadınlarda vajina bölgesinde ağrı, yanma ve batma gibi şikayetler yaşanabilir. Vajinal akıntı renginde ve kokusunda meydana gelen değişiklikler ile birlikte vajinada enfeksiyon belirtisi görülür. Bu tarz şikayetlerin gebelik belirtisi olarak algılanması ancak akıntının diğer gebelik belirtileri ile örtüşmesi durumunda oluşur.
Vajinal İrritasyon
Kullandığınız ped, tampon ya da vajinal birth control halkası vajinanızda tahrişe neden olabilir. Ayrıca bazı sabun ve duş jelleri vajina bölgesinde irritasyona neden olarak ağrı ve batma meydana getirebilir.
Ped baklası rahatsızlığı
Ped baklası rahatsızlığında (Hymen Remnant Syndrome) vajinada ki zar kısmında kalan doku nedeniyle kadınlar ağrı ve batma hissi yaşar. Bu durum cinsel ilişki ya da adet döneminde kanamanın oluşması ile daha da artış gösterir. Ped baklası rahatsızlığına bağlı belirtiler hamilelik belirtisi olarak algılanabilir fakat bu durum gebeliğin varlığını değil sadece kızlık zarının varlığını işaret eder.
Yumurtlama dönemi (ovulasyon)
Kadınların yumurtlama dönemi (ovulasyon) sırasında yaşadığı hormonal değişimlere bağlı olarak kadınlarda vajina bölgesinde ağrı ve sızı meydana gelebilir. Yumurtlama dönemi adet döneminden yaklaşık 14 gün kadar önce gerçekleşmektedir.
Gebelik
Bazı kadınlar gebeliğin erken dönemlerinde yaşanan hormonal değişikliklere bağlı olarak vajina bölgesinde kendini ağrı ve sızı olarak belli edebilecek semptomlar yaşayabilir. Aynı zamanda uterusun (rahim) büyümesine bağlı olarak da vajina bölgesinde ağrı meydana gelmektedir.
Vajinada yanma, sızı, ağrı dışında hamilelik diğer belirtileri nelerdir?
Vajina bölgesinde meydana gelen yanma, sızı ve ağrının dışında hamilelik döneminde görülebilecek diğer belirtiler şunlardır:
- Adet döneminin gecikmesi
- Bulantı ve kusma
- Meme uçlarında karıncalanma hissi
- Meme uçlarında koyu renklenme
- Meme büyümesi
- Sık idrara çıkma
- Yorgunluk
- Akciğerlerde sıvı birikimi (hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülür)
Ne zaman doktora görünmeliyim?
Eğer vajina bölgesinde meydana gelen ağrı, sızı ve batma şikayetleriniz varsa bir uzmandan yardım almanız önerilir. Özellikle belirtilerinize ateş, üşüme-titreme, idrar yapılırken yanma hissi, idrarda kan görülmesi, midede şiddetli ağrı ve kusma eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna görünmeniz gerekmektedir.
Ağrıyan Vajinanın Bakımı Nasıl Olmalı?
Ağrıyan vajina bakımında öncelikle nedene yönelik bir tedavi uygulanması önerilir. Eğer vajinanızdaki ağrının nedeni bir enfiyonktion ise doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeniz önerilir. Genel olarak ağrılı vajina bakımı için şu önerilerde bulunulabilir:
- Sadece su ile temizlik yeterlidir. Sabun kullanımı tahrişe neden olabileceği için önerilmez.
- Düzenli iç çamaşırı değişimi sağlanmalıdır.
- Nem tutmayan pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir.
- Pedi düzenli olarak değiştirmek gerekmektedir.
- Kaç gün kullanıldığına bakılmaksız ped kanamasının bitiminden sonra en geç 1 hafta içerisinde pedin değiştirilmesi gerekmektedir.
- Pedin değiştirilmediği taktirde kanın ped üzerinde uzun süre beklemesi enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
- Pedi her tuvalet kullanımından sonra değiştirmek dah fazla sağlıklı olacaktır.
- Bakterilerin çoğalmasını engellemek için tuvalet sonrası temizlikte pattan vajinaya doğru değil tuzaktan anusa doğru yapılmalıdır.
- Daha fazla hava alması için iç çamaşırı gece uyurken çıkarılmalıdır.