Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı

Baş, bel ve diş ağrısı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrılarda ilaç kullanımına alternatif olarak hamilelik sırasında ağrı kesici kullanımı tercih edilebilmektedir. Ağrı kesici ilaçlar hamileler tarafından kullanılmak isteniyorsa mutlaka doktor tavsiyesi ve kontrolünde olmalıdır.

Genel olarak hamilelik sürecinde ağrı kesici kullanımı önerilmez. Özellikle hamileliğin ilk trimesterinde bebek gelişimi için kritik öneme sahip olduğundan ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. İlk trimesterde kullanılan ilaçlar düşük ve doğumsal anomalilere sebep olabilmektedir. İkinci ve üçüncü trimesterde ise ağrı kesici kullanımı bebeğe zarar verebilmektedir.

Hamileliğin ilk üç ayında baş ağrısı ve diğer ağrılar için Parasetamol içeren ilaçlar tercih edilebilir. Ancak bu grup ilaçların da uzun süre ve yüksek dozda kullanılmaması gerekmektedir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde prostaglandin üretimini inhibe eden NSAID grubu ilaçlar kan basıncını yükseltebilmektedir. Bu nedenle hamilelerde kullanılmamaları önerilmektedir. Ayrıca bu grup ilaçlar bebeğin kalp damar sistemini etkileyerek doğumsal kalp hastalıklarına ve prematüre doğuma sebep olabilmektedir.

Ağrı kesicilerin yanı sıra hamilelikte kullanılan diğer ilaçlar da bebeğe zarar verebilmektedir. Bu nedenle hamilelerin alacağı tüm ilaçlar doktor kontrolünde ve tavsiyesi ile olmalıdır.

Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hamilelikte baş, bel ve diş ağrısı gibi ağrılar hamileliği etkilemiyorsa ve katlanılamayacak kadar şiddetli değilse ağrı kesici kullanımından kaçınılarak evde önerilen yöntemlerle hafifletilmeye çalışılmalıdır. Bu yöntemler hamileler için güvenli olmakla birlikte ağrı kesici ilaçların bebeğe zarar verebileceği ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

Ağrı kesici kullanımı zaruri hale gelirse mutlaka doktor önerisi ve tavsiyesi ile olmalıdır. Doktor hamileliğin seyrini göz önünde bulundurarak bebek için risk oluşturmayacak ağrı kesici ilaç yazacaktır. Yapılan araştırmalar bebek için risk oluşturmayan ağrı kesici ilaçların etkinliğinin düşük olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ağrı kesici kullanımı zaruri ise düşük dozda ve kısa süreli olarak yapılmalıdır.

Hamilelikte Ağrı Kesici İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte baş, bel ve diş ağrısı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrılar için kullanılan ilaçların yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle

  • Parasetamol: Hamilelikte baş, bel ve diş ağrısı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrılar için genel olarak tercih edilen ilaçtır.
  • NSAID grubu ilaçlar: İkinci ve üçüncü trimesterde kullanılmaması önerilmektedir. Hamilelikle ilgili problemler oluşması riski bulunduğu için kullanılmamalıdır.
  • Asetilsalisilik asit: Kanama riskini arttırabilmektedir. Ayrıca düşük dozda kullanıldığında bebek için risk oluşturmayabilir ancak yüksek dozda kullanımı önerilmemektedir.

Bu yan etkiler hamilelik sürecinde enfeksiyon gibi başka rahatsızlıklar oluşursa ve ağrı kesiciler dışında hamileler için güvenli olan başka ilaçlar önerilmezse akılda bulundurulmalıdır. Hamilelikte güvenli olmayan ilacın kullanılması bebeğin gelişim bozukluğuna veya doğumsal anomalilere sebep olabilmektedir.

Ağrı Kesici Kullanımı Hamileliği Etkiler mi?

Ağrı kesici kullanımının hamileliğe etkisi kullanılan ilacın türüne bağlı olarak değişebilmektedir. NSAID grubundaki ilaçlar prostaglandin üretimini inhibe ettikleri için rahim kasılmalarını engellemektedir. Ayrıca prostaglandin’ler doğum sırasında bebekle plasenta arasında bulunan kan damarlarının gelişiminde de rol oynamaktadır. Bu sebeple NSAID grubu ilaçlar hamilelikte kullanılmamalıdır.

Prostaglandin üretimini inhibe eden NSAID grubu ilaçlar; ibuprofen, naproksen, diklofenak gibi ilaçlardır. Bu grup ilaçlar hamilelikte düşük yapma riskini arttırabilmektedir. Ayrıca hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kullanılması bebeğin kalp damar sistemini etkileyerek doğumsal kalp hastalığına sebep olabilmektedir.

Baş, bel ve diş ağrısı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrılar için kullanılan Parasetamol içeren ilaçların hamileliğe etkisi konusunda yapılan araştırmalar inconclusive (sonuçsuz) kalmıştır. Ancak bu grup ilaçların da uzun süre ve yüksek dozda kullanılmaması gerekmektedir.

Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanım Alternatifleri Nelerdir?

Hamilelikte güvenli olmayan ilacın kullanılmasının oluşturabileceği riskler ve zararlar düşünüldüğünde ağrı kesici kullanımı yerine aşağıdaki yöntemler denenebilir:

  • Sıcak veya Soğuk Kompres Uygulaması: Sıcak veya soğuk kompres yapmak bölgedeki kan akışını arttırarak ya da azaltarak inflamasyonu azaltmaktadır. Bu yöntem hamilelikte güvenli olan yöntemler arasındadır.
  • Aromaterapi: Aromaterapi bölgesel ağrıların hafifletilmesinde etkili olabilmektedir. Ayrıca stres ve kaygının azaltılmasına da yardımcı olduğu için hamilelikte yaşanan psikolojik değişikliklerin yol açtığı ağrılara da iyi gelebilmektedir.
  • Masaj: Hamilelik sürecinde yapılan güvenli masaj teknikleri bölgesel ağrıların hafifletilmesinde etkili olabilmektedir. Ayrıca hamileliğin yarattığı stresin azaltılmasına da yardımcı olmaktadır.
  • Yoga: Hamilelikte güvenli egzersizlerden biri olan yoga vücuttaki kan dolaşımını arttırmaktadır. Ayrıca yoga teknikleri doğurmada da kullanılabilmektedir.
  • Akupunktur: Akupunktur noktalara iğne batırarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Hamilelikte güvenli olan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Başta bel ağrısı olmak üzere bölgesel ağrıların hafifletilmesinde etkili olmaktadır.

Tüm bu yöntemler hamilelikte güvenli olan alternatif tedavi yöntemleri arasındadır. Ancak bu yöntemlerin her biri ile ilgili yapılmış sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle ne kadar etkili oldukları konusunda kesin bir yargıya varmak mümkün değildir.

Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ağrı kesici kullanımı zaruri hale gelirse mutlaka doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.
    – Doktor önerisi dışında ağrı kesici içeren ilaçlar kullanılmamalıdır.
    – İlaç kullanım dozu ve süresi doktor tarafından belirlenecektir.
    – ILAÇ KULLANIMI ÖZELLIKLE GEBELİĞİN İLK ÜÇ AYINDA ÖNERİLMEMEKTEDİR.
    – Üçüncü trimesterde bebek için risk oluşturabilecek yan etkiler de olabileceğinden dikkat edilmelidir.
    – Ağrı kesicinin etken maddesi içeren diğer ilaçlar da doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
    – Sürekli ağrı hisseden kişilerin nedeninin araştırılması gerekmektedir.
    – Ağrı kesici kullanımının gebelikle ilgili olmadığının tespit edilmesi durumunda doktor önerisi ile güvenli olan ilacın kullanımına karar verilecektir.

Sonuç

Baş, bel ve diş ağrısı gibi hafif ve orta şiddetteki ağrılar için hamilelikte ağrı kesici kullanımı tercih edilebilmektedir ancak bu kullanım doktor tavsiyesi ve kontrolünde olmalıdır. Genel olarak hamilelikte ağrı kesici kullanımı önerilmez çünkü özellikle ilk trimester kullanılan ağrı kesiciler doğumsal anomalilere sebep olabilmektedir.

Ağrı kesicilerin yanı sıra diğer ilaçlar da hamilelikte bebeğe zarar verebilmektedir. Bu nedenle tüm ilaçların kullanımının doktor tavsiyesi ile olması gerekmektedir. Bu yöntemler hamilelikte güvenli olan alternatif tedavi yöntemleri arasındadır. Ancak bu yöntemlerin her biri ile ilgili yapılmış sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle ne kadar etkili oldukları konusunda kesin bir yargıya varmak mümkün değildir.

Scroll to Top