Hemanjiom vücuttaki damar hücrelerinin kontrollü ve düzenli bir şekilde çoğalması sonucu oluşan iyi huylu damarsal tümördür. Daha çok ciltte görülse de iç organlarda da oluşabilmektedir. Cilt hemanjiomu; kırmızı, pembe veya mor renkli, çapı 1 santimetreye kadar varabilen, yumuşak kıvamlı, bazen de kabarık olarak gözlemlenebilir. Cilt hemanjiomları genellikle doğuştan olup zamanla kaybolurlar. Karaciğer hemanjiomu ise doğumda var olan fakat çoğu zaman asemptomatik (belirtisiz) olan bir durumdur. Tüm bunlar dışında hemanjiom şunları da kapsar: “Növus vasküler hemanjiom, çocukluk çağı vasküler lezyonları, kavernöz hemanjiom, venöz hemanjiom, lymphatic hemanjiom.”
Heimanjiom Ağrı Yapar mı?
Karaciğer hemanjiomu küçükse genellikle ağrı ve rahatsızlık vermez. Ancak hemanjiomun boyutunun büyümesine bağlı olarak karaciğerde büyüme, basınç oluşturma ve karaciğer kapsülünün irritasyonu gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu da hastada karın ağrısı ve rahatsızlık gibi şikayetlere yol açabilir. Heimanjiomun diğer organlarda, özellikle de beyin ve omurilikte oluşması da ağrı yapabilir. Beyin hemanjiomları, beyin dokusu etrafındaki damarların anormal şekilde çoğalmasıyla ortaya çıkar ve baş ağrısına neden olabilir. Omurilikte oluşan hemanjiomlar ise vücudun herhangi bir yerinde sinirsel semptomlara, bölgesel ağrı ve hassasiyete, güçsüzlüğe, karın ağrısına ve bacaklarda ağrı ve kramp hissine neden olabilir.
Heimanjiom Nedir?
Hemanjiom, insan vücudunda bulunan kan ve lenf damarlarının anormal şekilde çoğalmasıyla oluşan iyi huylu tümördür. Çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkan hemanjiomlar, nadiren yetişkinlerde görülür. Genellikle cilt hemanjiomu olarak ortaya çıkan bu damar tümörleri, kırmızı veya mor renkli lezyonlar şeklinde gözlemlenir.
İç organlarda, özellikle de karaciğerde görülen hemanjiomlar, genellikle belirti vermez ancak büyük boyutlara ulaştığında karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyecek ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilecek boyuta ulaşabilir. Nadir de olsa beyin ve omurilikte de hemanjiom oluşabilir. Bu durum ise baş ağrısı, nöbet ve sinir sistemi semptomlarına neden olabilir.
Heimanjiom Çeşitleri Nelerdir?
Heimanjiom çeşitleri göre yapıldığı dama türüne göre şu şekilde sınıflandırılabilir:
- Kavernöz hemanjiom
- Venöz hemanjiom
- Lymphatic hemanjiom
- Kapillere hemanjiom
Kavernöz hemanjiom genellikle kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülür. 5-10 cm büyüklüğünde olabilen kavernöz hemanjiomlar, çevresindeki dokuya yapışık ve sert yapıdadır.
Venöz hemanjiom ise damarların birleşmesiyle oluşur ve sert kıvamlıdır. Venöz hemanjiomlar genellikle yumuşak dokuya yapışıktır.
Kapiller hemanjiom en sık görülen hemanjiom türüdür. Küçük çaplı kan damarlarının genişlemesiyle oluşan kapiller hemanjiom, düz körel yassı papül şeklinde gözlemlenir. Doğum lekesi olarak da bilinen kapiller hemanjiom, zamanla kaybolur.
Lymphatic hemanjiom ise lenf damarlarının anormal çoğalması sonucu oluşur. Genellikle yumuşak dokuya yapışık ve sert kıvamlıdır. Özellikle çocuklarda görülen lymphatic hemanjiom, zamanla büyüyebilir.
Heimanjiom Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerdeki cilt hemanjiomu genellikle küçük ve fark edilebilir olmayacak kadar soluk renkli lezyonlardır. Daha çok alın bölgesinde, göz kapağında veya boynun arkasında yer alırlar. İlk başta yavaş büyürler ancak 9-12 hafta içinde hızlı bir büyüme gösterirler. 1 yaşına geldiklerinde çoğu hemanjiom lezyonu stabilize olur ve 5-7 yıl içinde kaybolur.
Karaciğer hemanjiomu genellikle belirti vermez ancak nadir durumlarda karaciğer fonksiyon bozukluğu belirtileri verebilir. Bu belirtiler arasında karın ağrısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık yer alır. Hemanjiomun kansere dönüşmesi durumunda ise daha ciddi belirtiler görülebilir.
Beyin ve omurilikteki hemanjiomlar ise baş ağrısı ve nöbet gibi belirtiler verebilir. Ayrıca omurilikteki hemanjiomlar, güçsüzlük, uyuşma, batma hissi ve bölgesel ağrı gibi sinir sistemi semptomlarına neden olabilir.
Heimanjiom Ne Zaman Ağrı Yapar?
Heimanjiom doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkan, iç organlarda ya da ciltte oluşan iyi huylu damarsal tümördür. Genellikle belirti vermezler ancak bazı durumlarda ağrı gibi şikayetlere neden olabilirler.
Cilt hemanjiomu, doğumda ya da doğumdan sonraki birkaç ay içinde ortaya çıkar ve daha çok bebeklik döneminde büyür. Genellikle 9-12 hafta içinde hızlı bir büyüme gösterir ve 1 yaşından sonraki dönemde stabilize olur. 5-7 yıl içinde büyük oranda kaybolur. Cilt hemanjiomları genellikle ağrıya neden olmaz ancak nadir durumlarda enfeksiyon kapması durumunda ağrılı olabilir.
Karaciğer hemanjiomu, genellikle küçük olduğu için belirti vermez ancak boyutunun büyümesi karaciğer kapsülünün irritasyonuna neden olarak ağrıya yol açabilir. Ayrıca karaciğer fonksiyon bozukluğu da belirtiler arasında yer alır.
Beyin ve omurilikteki hemanjiomlar ise baş ağrısı ve nöbet gibi belirtiler verebilir. Ayrıca omurilikteki hemanjiomlar, güçsüzlük, uyuşma, batma hissi ve bölgesel ağrı gibi sinir sistemi semptomlarına neden olabilir. Bu tür ağrılar genellikle hemanjiomanın beyin veya omurilikte yer almasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Heimanjiomu Ağrıları Nasıl Geçer?
Heimanjiom doğumda ya da doğumdan sonraki birkaç ay içinde ortaya çıkan iyi huylu damarsal tümördür. Bebeklerde ve çocuklarda genellikle eğitici ve yönlendirici tedaviler yeterli olurken yetişkinlerde daha invaziv yöntemlere başvurulabilir.
Karaciğer hemanjiomu, genellikle küçük olduğu için belirti vermez ancak boyutunun büyümesi karaciğer kapsülünün irritasyonuna neden olarak ağrıya yol açabilir. Bu nedenle karaciğer hemanjiomu ağrısı şikayeti olan hastalara öncelikle karaciğer fonksiyon testleri yapılmalı ve görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır. Eğer hastanın karaciğer hemanjiomu büyükse, endoskopik ultrason eşliğinde skleroterapi denen minimally invaziv yöntemle hasta tedavi edilebilir. Skleroterapi; damar içindeki lezyonun büzüşüp yok olmasını sağlayan maddelerin enjekte edilmesidir.
<>Beyin ve omurilikteki hemanjiomlar ise nöbet geçirme ve baş ağrısı gibi belirtiler vererek beyin dokusunun zarar gördüğüne işaret eder. Beyin ve omurilikteki tümörlerin tedavisinde cerrahi müdahale gerekebilir. Ayrıca tümörden kaynaklanan ödemi azaltmak için steroid ilaçlar verilebilir ve nöbetleri kontrol altına almak için antikonvülzan ilaçlar reçete edilebilir.
Heimanjiomu Nasıl Tedavi Edilir?
Cilt hemanjiomu, doğumda ya da doğumdan sonraki birkaç ay içinde ortaya çıkar ve daha çok bebeklik döneminde büyür. Genel olarak enfeksiyon durumu dışında tedaviye ihtiyaç duyulmaz ancak estetik kaygı yaratması durumunda lazer tedavisi uygulanabilir.
<>Karaciğer hemanjiomu, genellikle iyi huyludur ve küçük boyutlu olduğunda tedavi gerektirmez. Ancak büyük karaciğer hemanjiomları cerrahi yöntemlerle çıkarılabilir veya embolizasyon yöntemiyle damarların beslediği alan tıkanarak tümörün büyümesi engellenebilir. Tanımlayıcı çalışmalar gösteriyor ki; endoskopik ultrason eşliğinde skleroterapi yönteminin büyük karaciğer hemanjiomlarında güvenli ve etkili olduğu görülüyor.
Beyin ve omurilikteki hemanjiomların tedavisi; nöbet geçirme ve baş ağrısı gibi belirtilerle hospitalize olmayı gerektirebilir. Tümörlerin cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekebilir. Ayrıca tümörden kaynaklanan ödemi azaltmak için steroid ilaçlar verilebilir ve nöbetleri kontrol altına almak için antikonvülzan ilaçlar reçete edilebilir.
Heimanjiomu Tehlikeli midir?
Bebeklerdeki cilt hemanjiomu, iyi huylu damarsal tümörlerdir ve genel olarak tehlikeli değildir. Daha çok enfeksiyon kapması durumunda tedavi gereksinimi duyulabilir. Doğduktan sonra hızla büyüyen lezyonlar, daha çok kız çocuklarda görülür ve zamanla kendiliğinden kaybolur.
Karaciğer hemanjiomu, genellikle küçük olduğu için belirti vermez ancak büyük boyutlu olanlar karaciğer fonksiyon bozukluğu belirtileri verebilir. Hemanjioma bağlı gelişen karaciğer yetmezliği gibi durumlar hayatı tehdit edici olabilir ancak bu durum oldukça nadirdir.
Beyin ve omurilikteki hemanjiomlar ise sinir sistemi elemanlarından oluşan yapılar içinde yer alır ve kendilerini nöbet geçirme ile baş ağrısı gibi belirtilerle gösterir. Tümörlerin cerrahi yöntemlerle çıkarılması gerekebilir ancak bu yöntemler riskli olabilir. Ayrıca tümörden kaynaklanan ödemi azaltmak için steroid ilaçlar verilebilir ve nöbetleri kontrol altına almak için antikonvülzan ilaçlar reçete edilebilir.
Damar Lekelerine Ne Olur?
Damar lekeleri, cilt altındaki damarların normalden daha geniş olmasından kaynaklanan lekelerdir. Cilt renginden farklı olarak kırmızı veya mor renkli lezyonlar şeklinde gözlemlenirler. Cilt altındaki kan damarlarının çoğalmasıyla oluşan bu lezyonlar, doğum lekesi olarak da bilinir.
Damar lekeleri, doğumda ya da doğumdan sonraki birkaç ay içinde ortaya çıkar ve daha çok bebeklik döneminde büyür. İlk başta yavaş büyürler ancak 9-12 hafta içinde hızlı bir büyüme gösterirler. 1 yaşından sonraki dönemde stabilize olur ve 5-7 yıl içinde kaybolur. Enfeksiyon durumu dışında tedaviye ihtiyaç duyulmaz.