Diş ağrısı genellikle bir dişi etkileyen çürük, diş eti iltihabı, diş eti çekilmesi, dişlerde aşınma veya kırık, dişe uzak bölgelerde meydana gelen enfeksiyonlar ve dişlere yakın kemiklerde meydana gelen sorunlar nedeniyle oluşur. Bu sorunların yanı sıra dişleri destekleyen çene kemiklerinin iltihabı ve yine çene eklemi sorunları diş ağrısına neden olabilmektedir. Ağrının nedeni net olarak tespit edilemediği takdirde iltihaplı diş ağrısını ne iyi getirir sorusuna verilen yanıtlar sınırlı olacaktır. Diş ağrısına neyin iyi geldiği konusunda uzman görüşü alınması ve ağrının asıl nedeninin tespit edilmesi önemlidir. Çünkü bazı nedenler ile ağrı sonrası vücuda ilaç yüklendiğinde bedensel zararlar meydana gelebilmektedir.
Diş ağrısı ve iltihabı yaygın olarak görülen problemler arasında yer alır. Neredeyse herkes yaşamış olduğu bir diş çürüğü ya da diş eti problemi sonrası diş ağrısının ne iyi geldiğini merak eder ve kendi başına uygulayabileceği tedavi yöntemlerini araştırır. Diş ağrısına ne iyi gelir ve iltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir soruları aynı zamanda doğal yöntemlerin tercih edilmesi açısından da sıklıkla sorulan sorular arasında yer alır. Kişilerin kendi başına uygulayabileceği yöntemlerden bazıları soğuk kompres, tuzlu su ile gargara ve ısıtılmış susam yağı gibi doğal yöntemlerdir ancak bu yöntemler yalnızca geçici rahatlama sağlayabilir. Diş ağrısının altında yatan nedenin ortadan kaldırılması ve diş hekimine başvuru yapılması ağrının geçmesi açısından önemlidir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrısına iyi gelen yöntemler arasında soğuk kompres, tuzlu su ile gargara, ısıtılmış susam yağı, karanfil, çay poşeti, elma sirkesi ve aloe vera gibi doğal yöntemler yer alır. Bu yöntemler geçici bir rahatlama sağlasa da diş ağrısının asıl nedeni ortadan kaldırılmadığı takdirde ağrı tekrar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle ağrının nedeni tespit edilmeli ve diş hekimine başvuruda bulunularak gerekli tedavi yolları açılmalıdır.
Aşağıda yer alan yöntemler geçici bir rahatlama sağlamak amacıyla uygulanabilir ancak bu yöntemlerin hiçbirisi diş hekimi muayenesinin ve tedavisinin yerini tutmaz:
- Soğuk Kompres: Özellikle bölgesel şişkinliğin söz konusu olduğu durumlarda soğuk kompres uygulaması rahatlama sağlayabilir. Buz dolu bir poşet ya da buz küplerinin bulunduğu bir kabın dış yüzeyine havlu ya da bebek bezi gibi ince bir malzeme koyarak problemli bölgeye kompres yapmak şişliği azaltacak ve diş ağrısını hafifletecektir.
- Tuzlu Su İle Gargara: Tuzlu su ile yapılan gargara diş eti iltihaplanması ve şişliği durumunda rahatlama sağlayabilir. Tuzlu su ile yapılan gargaralar ayrıca ağız içerisindeki bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur.
- Isıtılmış Susam Yağı: Susam yağını ısıtarak diş ağrısı yaşayan bölgeye kompres yapmak hafif bir ağrı için rahatlama sağlayabilir. Susam yağının içerisindeki anti-inflamatuar özelliklere sahip bileşenler ağrıyı hafifletecektir.
- Karanfil: Karanfil genel olarak baharat olarak kullanılan bir bitki olsa da iltihaplara karşı gösterdiği faydalar sayesinde sağlık alanında da kullanılmaktadır. Diş ağrısının tekniği için karanfilin ya toz halindeki şekli su ile karıştırılarak ya da karanfil yağı direkt olarak problemli bölgeye uygulanabilir. Karanfilin anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özellikleri diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olacaktır.
- Çay Poşeti: Şeydan çayın demlenmesiyle birlikte içerisine geçen tanen isimli madde çay poşetinin ısısı ile birlikte diş ağrısını hafifletmede yardımcı olur. Demlenmiş çay poşetini hafifçe ısıtarak problemli bölgeye uygulamak rahatlama sağlayacaktır.
- Elma Sirkesi: Elma sirkesi içerisinde barındırdığı potasyum, magnezyum ve kalsiyum sayesinde diş minesinin güçlenmesine yardımcı olur. Elma sirkesinin anti-bakteriyel yapısı da ağızdaki bakterilerin temizlenmesini sağlar. Ayrıca diş eti iltihabının da önüne geçebilen elma sirkesi ile pamuklu bir bezi ya da pamuğu ıslatıp problemli bölgeye uygulamak iltihapsız diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı niteliğinde olabilir.
- Aloc Vera: Aloc vera bitkisi sağlık alanında gösterdiği faydalar sayesinde sıklıkla tercih edilir. Bitkinin içerisindeki jellerin anti-bakteriyel ve inflamatuar özellikleri ağızdaki bakterilerin temizlenmesine ve iltihaplanmanın önüne geçmeye yardımcı olur. Aloe vera bitkisinin yapraklarını keserek içerisindeki jel kıvamındaki sıvıyı diş etlerine ve dişlere sürmek rahatlama sağlayacaktır.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Hangi Yöntemler Tercih Edilebilir?
Diş ağrısına neyin iyi geldiği konusunda bilimsel çalışmalar yapan kişilerle birlikte çeşitli anketler düzenlenmiş ve katılımcıların büyük bir kısmı karanfil tohumlarını yanı vermiştir. Karanfil tohumları geçici de olsa diş ağrısını hafifleten yöntemler arasında ilk sırada yer alır.
İkinci olarak yine anket sonuçlarına göre çay poşeti, tuzlu su gargarası ve buz kompres birlikte kullanıldığında diş ağrısına en çok yararlı olan yöntemler arasında yer alır.
Gerekli bilimsel çalışmaları yürüten araştırmacılar tarafından elde edilen verilerle birlikte sonuçlanan anketlerin bulgularına göre;
- Karanfil tohumları
- Çay poşetinin demlenmesiyle birlikte ortaya çıkan tanen
- Tuzlu su gargarası
- Buz kompresi
ağrı kontrolü ve yönetimi konusunda en sık kullanılan ve en iyi sonuç alınan yöntemlerdir.
Ağrı Kesiciler Diş Ağrısına İyi Gelir mi?
Diş ağrısı yaşayan kişiler hekim reçetesi olmaksızın satılan ağrı kesicilerin diş ağrısına iyi gelip gelmeyeceğini merak eder. Parasetomol içeren ilaçlar ve ibuprofen içeren ilaçlar hafif ile orta şiddetteki ağrıların giderilmesinde etkilidir. Bu ilaçların herhangi bir yan etkisi bulunmayan kişiler tarafından kullanılması diş ağrısına iyi gelmektedir ancak bu ilaçlar diş ağrısının nedenini ortadan kaldırmaz, yalnızca geçici bir rahatlama sağlar. Bu nedenle sürekli olarak ağrı kesici kullanımı yerine diş hekimine başvurmak ve ağrının asıl nedeninin tespit edilmesi önemlidir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? En Etkili Yöntemler Nelerdir?
Diş ağrısına en iyi gelen yöntemler kişiden kişiye değişiklik gösterse de karanfil tohumları ve çay poşetleri ortak olarak birçok kişi tarafından tercih edilen yöntemlerdir. Bu yöntemlerin etki oranı kişinin ağrı eşiğine, kullandığı yöntemlere ve ağrının sebebine bağlı olarak farklılık gösterir.
Ağrı kesicilerin kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken temel nokta reçeteli ilaçların tercih edilmesidir. Ağrı kesicilerin kullanımı konusunda mutlaka bir uzmana danışılması ve hekim önerdiği dozu aşmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Ağrı kesiciler genel olarak aspirin, paracetamol ve ibuprofen içerikli ilaçlardan oluşur. Bu üç ilaç grubu genel olarak güvenli kabul edilse de bazı hastalarda özel yan etkiler gösterebilir. Özellikle aspirin çocuklarda ve gençlerde Williams sendromu ya da Grange sendromu olan hastalarda kullanılması sakıncalıdır. Ayrıca herhangi bir sağlık problemi olmayan hamile kadınlarda bu ilaçlar güvenli kabul edilir ancak yine de doktor tavsiyesi alınması önerilmektedir. Üç ilaç da karaciğerde metabolize olmaktadır bu nedenle karaciğer yetmezliği olan kişilerin bu ilaçları kullanmamaları gerekmektedir.
Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?
Diş eti iltihabının geçmesi için ağız hijyeninin sağlanması, düzenli fırçalama, antiseptik özelliği olan ağız gargaralarının kullanılması ve florür içeren diş macunlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Ayrıca dishekimine düzenli olarak muayene olmaya gidilmesi de diş eti iltihabının geçmesi ve yeniden oluşmasının önüne geçilmesi açısından önemlidir.