İnmemiş testis; bir veya iki testisin karın bölgesinde, kasık kanalında ya da vücut içinde kalması durumudur. Testislerin normalde skrotuma (torba) inmeme durumudur. Bu durum doğumsal bir anomali olup testislerin inme süresini etkileyen faktörleri barındırır. İnmemiş testis sorunu yaşayan bebeklerde ağrı, şişlik gibi belirtiler görülebilir. Gelişimi açısından çocuklar için son derece önemli olan bu durum, zamanında müdahale edilmediğinde ileriki dönemlerde ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle inmemiş testis belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi sahibi olunması gerekir.
İnmemiş testis nedir?
İnmemiş testis; bir veya iki testisin karın bölgesinde, kasık kanalında ya da vücut içinde kalması durumudur. Testislerin normalde skrotuma (torba) inmeme süresine inmemiş testis denir. Bu durum doğumsal bir anomali olup testislerin inme süresini etkileyen faktörleri barındırır. Testislerin skrotuma inmesi doğumdan önce gerçekleşir. Eğer testislerden biri ya da ikisi doğumdan önce skrotuma inmediyse duruma inmemiş testis denir ve bu durum cerrahi müdahale gerektirir.
İnmemiş testis belirtileri nelerdir?
İnmemiş testisin en önemli belirtisi bebeklerin genital bölgesinde fark edilebilen şişlik ve kitle oluşumudur. Bu şişlik ve kitlenin hissedilmesi bazı durumlarda bebeklerde ağrıya neden olabilir. Genital bölgede oluşan şişlik ve kitlenin nedeni anlaşılmadığı takdirde erken dönemde tanı konulamayabilir. Bu nedenle bebeklerde oluşan şişlik ve kitlenin nedeninin anlaşılması için mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir. Şişlik ve kitlenin geçici olabileceği durumlar yaşanabileceği gibi kalıcı olma ihtimali de vardır. İnmemiş testis sorunu yaşayan bebeklerde şu belirtiler gözlemlenebilir;
- Genital bölgede şişlik
- Genital bölgede kitle
- Ağrı
- İrritasyon
- İştahsızlık
- Ağlama
Testisin inmemesi nedene oluşabilecek komplikasyonlar
İnmemiş testis sorunu yaşayan bebeklerde aşağıdaki komplikasyonlar yaşanabilir;
- Kısırlık: Testisler vücut ısısından daha düşük bir ısıya ihtiyaç duyduğu için skrotumda olmaları gerekir. Eğer testisler skrotuma inmezse kısırlık riski ortaya çıkar.
- Kanser riski: İnmemiş testis sorunu yaşayan ve tedavi edilmeyen bireylerde testis kanseri riski daha fazla görülür.
- Dönme: Testislerin skrotuma inmesi gereken süre içerisinde inmeme durumu dönme ile de alakalıdır. Dönme durumu yaşanırsa acilen bir uzmana başvurulması gerekir.
İnmemiş testis nedenleri
İnmemiş testis nedenleri tam olarak bilinemese de bazı faktörlerin bu duruma neden olduğu düşünülür. Bunlar;
- Anne karnında geçirilen travma, enfeksiyon, hastalıklar
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Annenin kullandığı ilaçlar
- Annenin hamilelik dönemindeki beslenmesi
- Annenin hamilelik dönemindeki sağlık durumu
- Bebeğin cinsiyeti
İnmemiş testisin tanısı nasıl konulur?
Bebeklerdeki genital bölge anomalisinin değerlendirilmesi ve tedavisi çocuk cerrahisi uzmanları tarafından yapılır. Tanıda öncelikle fiziksel muayene gereklidir. Fiziksel muayene ile bebeklerin genital bölgelerinde oluşan şişlik ve kitle gibi bulgular değerlendirilir. Bazen şişliğin nedeni hidrosel olarak adlandırılan sıvı birikintisi de olabilir. Bu nedenle yapılan muayenelerin detaylandırılması gerekir. Ultrasonografi ile de tanı konulması mümkün olan inmemiş testiste, tanıyı doğru bir şekilde koymak önemlidir.
İnmemiş testis tedavisi nasıl yapılır?
İnmemiş testis tedavisinde cerrahi yöntemler ön plana çıkar. Cerrahi yöntemlerin uygulanabilmesi için bebeğin belirli bir yaşa gelmesi beklenir. Bebekler 6 – 18 aylık olduğunda tedavi için başvurulması önerilir.
Kriyoterapi
Kriyo terapide düşük sıcaklıkların dokulara uygulanarak hücre ölümü sağlanması hedeflenir. İnmemiş testis tedavisinde kriyoterapi yönteminin kullanımı sınırlıdır.
Laparoskopik yöntemler
Laparoskopi yönteminde küçük bir kesi yapılır ve skrotuma küçük çaplı aletler ile ulaşılır. Bu yöntem sayesinde büyük çaplı aletlere ihtiyaç duyulmaz ve bebeğin iyileşme süreci hızlanır.
Açık cerrahi yöntemler
Açık cerrahi yöntemde daha büyük aletler ve ekipmanlar kullanılır. Bu da bebeğin daha uzun süre anestezi almasını ve iyileşme sürecinde zorluk yaşamasına neden olabilir.
Endo-üretiküler onarım
Bazı laparoskopik yöntemleri kullanılarak endo-üretiküler onarım gerçekleştirilir. Bu yöntemde küçük kesiler yapılır ve büyük aletlere ihtiyaç duyulmaz.
Tedavi sonrası süreç
İnfeksiyon riskini azaltmak için bebeğe antibiyotik verilmesi gerekebilir. Ayrıca ağrı kontrolü için ağrı kesiciler kullanılabilir. Bebekler cerrahiden kısa süre sonra normal beslenmelerine devam edebilir ve ameliyat bölgesi hızla iyileşir.
İnmemiş testisinin korunmasında ebeveynlere düşen görevler
Ebeveynler bebeklerinde oluşan herhangi bir şişliğin nedeninin anlaşılması için mutlaka uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Ayrıca bebeklerinin gelişimi ile ilgili düzenli kontrollerini yaptırmaları önemlidir.