Kalp Ağrısı: Belirtileri ve Nedenleri

Kalp ağrısı, genellikle göğüs bölgesinde yaşanan rahatsızlık veya acı hissidir. Bu ağrı, kişinin hissettiği baskı, dolgunluk ya da kuvvetli ve keskin bir ağrı şeklinde de algılanabilir. Kalp ağrısı tek başına bir kalp krizi belirtisi olabileceği gibi, kalp krizi belirtileri ile beraber de görülebilir.

Kalp ağrısı nedir?

Kalp ağrısı, çoğunlukla göğüste meydana gelen ve kalbin sağlıklı işleyişindeki aksaklıklar nedeniyle ortaya çıkan ağrı türüdür. Bu ağrı, kalbin kendisinde değil, beynin kalbe verdiği ağrı sinyali olarak da adlandırılabilir. Kalp ağrısı hissedildiğinde göğüste sıkışma hissi yaşanabilir ve bu durum zaman zaman nefes darlığına da sebep olabilir.

Kalp ağrısının şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazen kısa süreli ve hafif bir rahatsızlık hissi yaratan kalp ağrısı, kritik bir durumu işaret edecek kadar da şiddetli olabilir. Kalp ağrısının yanı sıra soğuk terleme, mide bulantısı, halsizlik ve nefes darlığı gibi belirtiler de görülebilir.

Bu tür ağrılar, stres, kaygı veya korku gibi psikolojik faktörlerden de kaynaklanabileceği için kalp ağrısı ne iyi gelir sorusunun cevabı verilebilir. Ancak kalp hastalığına işaret edebileceği için kalp ağrısının ciddiye alınması ve uzman bir doktora görünülmesi gerekir.

Kalp ağrısının belirtileri nelerdir?

Kalp ağrısının en yaygın belirtisi göğüs ağrısı ve bu bölgedeki rahatsızlık hissidir. Bu göğüs ağrısı zamanla şiddetini arttırarak kalp krizine dönüşebilir. Kalp krizinin diğer belirtileri ise şu şekildedir:

  • Özellikle sol kolda, dirsekte ve elde ağrı veya rahatsızlık,
  • Nefes darlığı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Terleme,
  • Aşırı yorgunluk.

Bu belirtiler kalp krizinin habercisi olduğu gibi, kalp krizinin gerçekleştiğinde de görülebilir. Kalp krizinde her hastada bu belirtilerin hepsi birden görülmeyebilir. Bazı hastalarda ise sıradan bir mide rahatsızlığı olarak algılanabilecek semptomlar ortaya çıkabilir.

Kalp ağrısı ile ilgili doktora gitme zamanı geldi mi?

Aşağıdaki belirtileri yaşayan kişiler mutlaka bir kalp sağlığı uzmanına görünmelidir:

  • Başlangıç ve bitiş noktası belli olmayan göğüs ağrısı,
  • Ağrı ile birlikte nefes darlığı, terleme ve mide bulantısı yaşanması,
  • Göğüs ağrısının giderek artması.

Bu belirtiler kişide kalp krizi riski bulunduğuna işaret edebilir. Bu nedenle belirtiler yaşandığında zaman kaybetmeden uzman bir doktora görünmekte fayda vardır.

Kalp ağrısının nedenleri

Kalp ağrısının nedenleri şu şekildedir:

  • İskemik kalp hastalığı (koroner arter hastalığı),
  • Kalp kası hastalığı (kardiyomiyopati),
  • Kalp zarı iltihabı (perikardit),
  • Kalp kapağı hastalıkları,
  • Aort anevrizması,
  • Akciğer embolisi,
  • Ağır anemi (kansızlık),
  • Tiroit hastalıkları.

İskemik kalp hastalığı

kalp ağrısının en sık görülen nedenidir. Kalbi besleyen damarların sertleşip daralması sonucu iskemik kalp hastalığı meydana gelir. Bu durum kalbe yeterli miktarda oksijen ulaşmasını engelleyerek göğüs ağrısına sebep olur. İskemik kalp hastalığının en önemli riski kalp krizidir.

Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati, kalp kaslarının normal şekilde çalışmasını engelleyen ve çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen bir hastalıktır. Kalp kası zayıflayan kişilerde kalp yetmezliği görülebilir. Bu hastalık da kalp ağrısı yaşanmasının yaygın nedenleri arasında yer alır.

Perikardit

Kalbi saran zarın iltihaplanmasına perikardit denir. Göğüs bölgesinde batma tarzında şiddetli ağrılara neden olan perikardit; nefes almayı zorlaştırır ve göğüsteki ağrıyı kol ve omuza yayabilir.

Kalp kapağı hastalıkları

Zamanla yıpranan veya doğuştan bozuk olan kalp kapakları; vücuda kan pompalayan kalbin işlevini bozarak kalp ağrısı yaşanmasına neden olur.

Aort anevrizması

Aort damarının duvarında zayıf bir bölgenin oluşup balonlaşması sonucu aort anevrizması meydana gelir. Beyinden aşağıya kadar uzanan aort damarının herhangi bir yerinde oluşabilen anevrizmalar; hipertansiyon, damar sertliği ve doğumsal kalp hastalıkları gibi nedenlerden kaynaklanır. Aort anevrizması bulunan kişilerde kalp ağrısı yanı sıra nefes darlığı da yaşanabilir. Kalpteki büyük damarların zarı iltihaplandığında aort anevrizması görülme ihtimali artar.

Akciğer embolisi

Bacaklarda oluşan pıhtıların akciğer damarlarına ulaşması sonucu akciğer embolisi meydana gelir. Göğüste ani ve şiddetli bir ağrı, nefes darlığı ve öksürük embolinin en yaygın belirtileridir. Akciğer embolisinin tedavi edilmemesi durumunda ölümcül sonuçlar yaşanabilir.

Ağır anemi (kansızlık)

Kansızlığın ağır boyutlarında kalp ağrısı yaşanabilir. Aneminin hafif formlarında ise genellikle semptom görülmez.

Tiroit hastalıkları

Tiroit bezinin aşırı veya yetersiz çalışması durumunda metabolizma hızlı ya da yavaşlar. Tiroit hastalıkları; aşırı terleme, kilo kaybı, sinirlilik hali, halsizlik gibi semptomlara neden olduğu gibi kalp ağrısı‘ına da sebep olabilir.

Neden ne olursa olsun kalp ağrısının dikkate alınması ve uzman doktora gidilmesi gerekir. Göğüste yaşanan her türlü rahatsızlığın ciddiye alınması; gerekli tetkiklerin yapılması ve doğru tanı konulması açısından önemlidir.

Kalp ağrısına ne iyi gelir?

Kalp ağrısına iyi gelen şeyler, stresin azaltılması ve kaygı-gerginlik gibi duyguların kontrol altına alınabilmesidir. Meditasyon ve yoga gibi gevşeme teknikleri yanı sıra sıcak duş alımı da vücutta rahatlama sağlayarak kalp ağrısını geçirebilir.

Buna karşın kalp problemi olduğu düşünülen ve özellikle de göğüs ortasında sıkışma hissi yaşanan kişiler derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kalp sağlığını korumak için neler yapılmalı?

Kalp sağlığının korunması için şu önlemler alınmalıdır:

  • Dengeli ve düzenli beslenmek,
  • Düzenli egzersiz yapmak,
  • Sigara ve alkolden uzak durmak,
  • Düzenli uyumak,
  • Stresten uzak durmak,
  • Kan basıncı ile kolesterolü kontrol altında tutmak.

Dengeli beslenme kalbin dostudur!

Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar yerine sağlıklı yağlar içeren besinlerin tüketilmesi; meyve, sebze ve tam tahılların bolca yenilmesi kalbin sağlıklı işlemesi için önemlidir. Ayrıca tuz alımının azaltılması da kan basıncını düşürerek kalbi rahatlatır.

Düzenli egzersiz sayesinde kilo kontrolü sağlanabilir. Egzersiz akciğerleri geliştirirken aynı zamanda kan dolaşımını da düzene sokar. Egzersiz programı yürüyüş, bisiklet sürme veya yüzme gibi sevilen aktivitelerle oluşturulabilir.

Düzenli uyku vücudun dinlenmesini sağladığı gibi stres seviyesini de düşürür. Uyku düzeninin bozulması kalpteki atardamarların sertleşmesine ve dolayısıyla felç riskinin artmasına sebep olabilir.

Scroll to Top