Kalp Ağrısına Hangi Doktor Bakmalıdır?

Kalp ağrısı, göğüs ağrısı ve sıkışması gibi semptomlarla ortaya çıkabilir. Bu tür belirtiler genellikle kalp veya damarlarla ilgili rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Kalp hastalığı, çok farklı sebeplerle ortaya çıkabilir; bu nedenle doğru tanının hızlı bir şekilde konulması oldukça önemlidir. Bu durumda ise hangi doktorun muayene edeceği merak konusu olur. Kalp ağrısı için hangi doktora gidileceği konusunda detaylı bir şekilde açıklayıcı bilgiye ulaşmak için makalemizi okuyabilirsiniz.

Kalp Ağrısına Hangi Doktor Bakmalı?

Göğüs ağrısı, sıkışması veya basıncı hissedildiğinde genellikle kardiyovasküler rahatsızlıklardan kaynaklandığı düşünülür. Bu tür belirtiler ortaya çıktığında öncelikle dahiliye uzmanına (iç hastalıkları uzmanı) başvurmak uygun olur. Kardiyovasküler bir durumdan şüphelenilmesi halinde hastaya gerekli testler yapılarak kardiyoloji uzmanına yönlendirilir.

Kalp Ağrısı Nedir?

Kalp ağrısı; göğüs ağrısı, rahatsızlık veya sıkışma hissi olarak tanımlanır. Kalp ile ilgili problemlerden kaynaklanabileceği gibi akciğer, mide, kemik veya kaslarda oluşan sorunlar sebebiyle de ortaya çıkabilir.

Bu durum kalp krizi gibi ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilirken; stres, anksiyete veya kas gerginliği gibi basit rahatsızlıklar sebebiyle de meydana gelebilir. Dolayısıyla doğru tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Kalp Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kalp ağrısının en yaygın semptomu göğüs ağrısıdır. Bu ağrı;

  • Basınç,
  • Sıkışma
  • Yanma
  • Şiddetli ağrı
  • Ağrının çeneye, kola veya sırta yayılması
  • Nefes darlığı
  • Ateş
  • Aşırı terleme
  • Bulantı
  • Kusma

şeklinde kendini gösterir.

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalp ağrısının en yaygın nedeni kalp kası hasarıdır. Bu durum kalbe yeterince oksijen gitmemesinden kaynaklanır ve genellikle kalp krizine bağlı olarak oluşur. Kalbe giden kan akışını etkileyen kalp kapağı bozuklukları da kalp ağrısına yol açabilir.

Damar iltihabı olarak bilinen vaskülit de kalp ağrısına neden olabilir. Vaskülit, damarların iltihaplanmasıyla kan akışının etkilenmesine sebep olur ve bu da kalp kasının hasar görmesine yol açar.

Stres, endişe ve panik ataklar da vücutta bir stres tepkisi oluşturur ve kan basıncını yükseltir. Bu da kalp ağrısına neden olabilir.

Bunların yanı sıra aşırı yüksek tansiyon, tiroid sorunları, kansızlık, akciğer embolisi ve göğüs travması gibi durumlar da kalp ağrısına yol açan nedenler arasında yer alır.

Kalp Ağrısı Teşhisi Nasıl Konur?

Kalp ağrısı teşhisi süreci öncelikle detaylı bir tıbbi öykü ile başlar. Bu aşamada doktor; hastanın belirtilerini, öyküsünü ve semptomlarını değerlendirir. Ardından fizik muayene gerçekleştirilir. Bu aşamada nabız ölçümü, tansiyon kontrolü ve göğüs dinlemesi yapılır.

Teşhis için yapılacak kan testleri; kalbin oksijen seviyelerini belirlemeye ve enfeksiyon veya anemi gibi diğer potansiyel nedenleri ekarte etmeye yardımcı olur.

Elektrokardiyogram (EKG), kalbin elektriksel aktivitesini incelemeye yardımcı olur. EKG kullanılarak kalbin ritminde düzensizlikler tespit edilebilir. Göğüs röntgeni, kalbin boyutunu, akciğerlerde sıvı olup olmadığını ve diğer akciğer sorunlarını incelemeye yardımcı olur.

Ekokardiyografi ise kalbin boyutunu, şekil değişikliğini ve pompada herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etmek için kullanılır.

Kan testleri de kalbin oksijen seviyelerini belirlemeye ve enfeksiyon veya anemi gibi diğer potansiyel nedenleri ekarte etmeye yardımcı olur.

Kalp Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp ağrısının tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Eğer kalp ağrısı angina gibi koroner arter hastalığından kaynaklanıyorsa, tedavi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale içerebilir.

Pulmoner emboli (kan pıhtısı) nedeniyle oluşan kalp ağrısı durumunda kan pıhtılarını çözmek için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılabilir.

Stres ve anksiyete kaynaklı kalp ağrısı için bilişsel davranış terapisi gibi psikoterapiler önerilirken; bu tür sorunları hafifletmeye yardımcı olabilecek antidepresanlar da kullanılabilir.

Bunların yanı sıra şiddetli kalp ağrısı durumunda doktorlar hastaya oksijen, nitrogliserin veya morfin verebilir. Bu tedavi yöntemiyle kalbe giden kan akışı artar ve ağrı hafifler.

Kalp Ağrısında Hangi İlaçlar Kullanılır?

Kalp ağrısının tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrının nedenine bağlı olarak değişebilir. Koroner arter hastalığı nedeniyle oluşan angina için beta blokerler ve kalsiyum kanal blokörleri gibi ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar kalbin iş yükünü azaltır ve kalbe giden kan akışını artırır.

Pulmoner emboli nedeniyle oluşan kalp ağrısında ise kan pıhtılarını çözmek için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır.

Ayrıca şiddetli kalp ağrısı durumunda doktorlar hastaya oksijen, nitrogliserin veya morfin verebilir. Bu tedavi yöntemiyle kalbe giden kan akışı artar ve ağrı hafifler.

Kalp Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kalp ağrısı hafifse ve stres veya anksiyeteden kaynaklanıyorsa gevşeme teknikleri ve derin nefes egzersizleri faydalı olabilir. Ayrıca ılık su torbası veya sıcak su banyosu gibi sıcak kompresler de kasları gevşetip kan akışını artırarak hafifletici etki yaratabilir.

Ayrıca magnezyum, potasyum ve omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketmek de kalbe iyi gelir. Bunların yanı sıra sigara içmemek, alkol tüketimini sınırlamak ve sağlıklı kiloyu korumak da kalbi korumaya yardımcı olabilir.

Kalp Ağrısında Evde Ne Yapmalı?

Eğer kalp ağrınız şiddetli değilse ve stres veya anksiyeteden kaynaklandığını düşünüyorsanız evde bazı önlemler alabilirsiniz. Öncelikle derin nefes egzersizleri yaparak vücudunuzun gevşemesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca ılık su torbası veya sıcak su banyosu gibi sıcak kompresler de kasları gevşetip kan akışını artırarak hafifletici etki yaratabilir.

Bunların yanı sıra magnezyum, potasyum ve omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketmek de kalbe iyi gelir. Aynı zamanda bol su içmek de vücuttaki sıvı dengesini koruyarak kalbin daha verimli çalışmasına yardımcı olabilir.

Scroll to Top