Kanser hastalığı yayılmaya başladıktan sonra vücutta çeşitli nedenlerden ötürü ağrılar oluşabilmektedir. Bu ağrılar kişinin yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir. Oluşan ağrıların kontrol altına alınması ve kişinin ağrısız bir yaşama sahip olması oldukça önemlidir. Kanser hücrelerinin yayılması ile sinirlere zarar verilebildiği için kanserin evresi arttıkça ortaya çıkan ağrılar da artmaktadır. Oluşan ağrıların kontrol altına alınması için ilaç tedavisi ve destekleyici tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Bu tedavilerin yanı sıra bazı bitkisel yöntemlerin de ağrı kontrolünde yardımcı olabilmektedir. Peki, kanser ağrılarına ne iyi gelir? Kanser ağrısına iyi gelen bitkiler nelerdir? Kanser ağrısı nasıl geçer? Sorularının yanıtlarını ve daha fazlasını bulabileceğiniz makalemiz hakkında bilgiler sizlerle.
Kanser Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Vücutta kanser nedeni ile oluşan hasarın dışında yapılan tedaviler de vücutta çeşitli ağrılara neden olabilmektedir. Bu ağrıların kontrol altına alınması ve giderilmesi için çeşitli yöntemler uygulanabilmektedir. Peki, kanser ağrılarına ne iyi gelir?
- Kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen ve durduran besinler tüketmek,
- Süt ve süt ürünleri tüketmek,
- Akdeniz diyetini uygulamak,
- Bol bol su içmek,
- Kanserle savaşan sebze ve meyveler yemek,
- Zencefil çayı içmek,
- Zerdeçal tüketmek,
- Kemoterapi sonrası oluşan yaygın ağrılar için papatya çayı içmek,
- Sardunya çayı içmek,
- Kanserin neden olduğu kemik ağrıları için kedi otu çayı içmek,
- Kanser ağrısına iyi gelen bitkiler arasında yer alan ginseng bitkisini kullanmak,
- Sarımsak tüketmek,
- Kanser ağrısına iyi gelen besinler arasında yer alan yeşil çay içmek,
- Muz yiyerek potasyum almak,
- Kanser için yararlı olan baklagilleri beslenmeye dahil etmek,
- Mercimek ve fasulye yemek,
- Kanser ağrısına iyi gelen besinlerden biri da hububatlardır. Özellikle tam buğday ekmeği tüketmek,
- Stresten uzak durarak vücudu yoran ögeleri minimize etmek ve dinlendirmek,
- Vücut direncini artırmak için dinlenmek ve uyumak,
- Ağrı yapan bölgeyi dinlendirmek,
- Sıcak ya da soğuk kompres uygulamak,
- Nefes egzersizleri yapmak,
- Kanser ağrısına iyi gelen egzersizler yapmak,
- Aromaterapi uygulamaları yapmak,
- Masaj yaptırmak ya da kendiniz yaparak bölgeyi rahatlatmak.
Kanser Ağrısına İyi Gelen Bitkiler
Tıbbi adı Euphorbia rigida olan ve doğal bölgelerinde sıkça rastlanan bir bitki olan kanser otunun ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Bu bitki ile hazırlanan decoction yani kaynatma yöntemi ile elde edilen suyun içilmesi sonucu vücuttaki ağrıların azaldığından bahsedilmektedir. Bitkinin özünü elde etmek için kök kısmının su ile kaynatılması gerekmektedir. Ancak bu bitkinin zehirli olması nedeniyle dikkatli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bitkinin yalnızca suyu kullanılmalı ve doğrudan vücuda temas ettirilmemelidir.
- Zencefil: Zencefil bitkisi vücutta oluşan iltihapların giderilmesine yardımcı olmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Zencefilin çayı içilerek ya da toz formu yemeklere eklenerek kullanılması mümkündür.
- Zerdeçal: Zerdeçalın içeriğinde bulunan curcumin maddesi kanser türlerinden bazılarını engelleyebildiği gibi vücutta oluşan iltihaplarla da savaşmaktadır. Zerdeçalın çayı yapılabilmekte ve farklı şekillerde beslenmeye dahil edilebilmektedir.
- Kedi Otu: Kanser nedeni ile oluşan kemik ağrılarına iyi gelen bitkiler arasında yer alan kedi otunun kemik ağrılarına iyi geldiği ve kanserle savaşan özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Kedi otunun çayı yapılabilmekte ve bu şekilde düzenli olarak tüketilebilmektedir.
- Sardunya: Ağrıları hafifletmek için doğal yöntemler arayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir bitki olan sardunya ile hazırlanacak olan çay ağrıların dindirilebilmesine yardımcı olabilmektedir. Sardunya çayının ağrı kesici etkisi yanında iltihap giderici özelliği de bulunmaktadır.
- Ginseng: Vücut direncini güçlendiren ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ginseng bitkisi vücutta oluşan ağrıların giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Ginseng çayı yapılarak düzenli bir şekilde tüketilmesi durumunda vücutta oluşan ağrıların azalmasına katkı sağlamaktadır.
- Alıç: Kanserle savaşan bitkiler arasında yer alan alıç hücrelerin onarımına yardımcı olmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Alıç çayı yapılarak tüketilmesi kanserle savaşan özelliklere sahip olmasından ötürü sıklıkla tercih edilmektedir.
- Sarımsak: Sarımsak bitkisi kanser türlerinden olan mide kanserine iyi gelmekte ve vücuttaki kanser hücrelerinin yayılmasını engellemektedir. Sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi bu özelliğinden tam anlamıyla faydalanabilmeyi sağlamaktadır.
Kanser Ağrısı Nasıl Geçer?
Vücutta kanser nedeni ile meydana gelen hasarın dışında kemoterapi gibi kanseri tedavi etmek için uygulanan yöntemler de vücutta çeşitli ağrılara neden olabilmektedir. Bu ağrıların geçmesi için çeşitli yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Peki, kanser ağrısı nasıl geçer?
- Düzenli Beslenmek: Kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen besinler tüketmek, kanserle savaşan sebze ve meyveler yemek, akdeniz diyeti uygulamak, baklagillerden mercimek ve fasulye yemek, tam buğday ekmeği gibi hububatların tercih edilmesi, kanser ağrısının geçmesine ve kanserle daha etkin bir şekilde savaşılmasına yardımcı olmaktadır.
- Su İçmek: Özellikle kemoterapi tedavisi gören kişilerin bol miktarda su içmesi vücut direncini artırmakta ve başta baş ağrısı olmak üzere çeşitli ağrıların geçmesine yardımcı olmaktadır.
- Sıcak Soğuk Kompres Uygulamak: Ağrı yapan bölgeye soğuk ya da sıcak kompres uygulanması bölgedeki kan akışını düzenleyerek ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
- Aromaterapi: Aromaterapi yağları içerisinde bulunan maddeler sayesinde bölgeyi rahatlatmakta ve ağrıların dinlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu yağlardan özellikle lavanta yağı tercih edilerek masaj yoluyla bölgeye uygulanabilmektedir.
- Nefes Egzersizleri: Nefes egzersizleri vücuttaki oksijen miktarını artırarak kasları gevşetmekte ve stres seviyesini azaltmaktadır. Nefes egzersizlerinin yanı sıra yoga gibi gevşeme tekniklerinin de uygulanması vücuttaki ağrıların hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.
- Masaj: Ağrıyan bölgenin dinlendirilmesi ve rahatlatılması için masaj yaptırmak ya da kendiniz yaparak bölgeyi rahatlatmak mümkündür. Özellikle kemoterapi tedavisi gören kişilerin masaj yoluyla vücuttaki gerginlikten arınması sağlanabilmektedir.
Kanser Ağrıları Hangi Doktorlara Görülür?
Sadece kanserden kaynaklanan değil kaynaklanmayan her türlü ağrının tanı ve tedavisine yönelik olarak uzmanlaşmış hekimlerin görev aldığı anestezi ve reanimasyon bölümü kanser ağrılarının tedavisi konusunda yetkin birimdir. Kanserde ağrı kontrolü üzerine yoğunlaşmış anestezi hekimleri tarafından gerekli ilaçlar ve dozlar belirlenerek yatarak ya da ayakta tedavi imkanı sunulabilmektedir.