Karın ağrısı; genel olarak fazla yemek yemek, stres, kabızlık, gaz, reflü, mide bulantısı gibi sorunlardan kaynaklanır. Karın ağrısının mide veya bağırsak hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi kadınlarda görülen jinekolojik hastalıklar da karın ağrısına neden olabilir. Karın ağrısının şiddetini ve tipini doktorunuzu bilgilendirmek için not etmelisiniz. Karın ağrısına eşlik eden semptomları da takip ederek doktorunuza bildiriniz. Karın ağrısının şiddetli olması ve uzun süre geçmemesi durumunda mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.
Karın Ağrısı Nedir?
Karın ağrısı; karın bölgesinde hazımsızlık, şişkinlik, sancı hissi gibi belirtilerle kendini gösteren rahatsızlıktır. Karın ağrısı genel olarak karın bölgesinde yoğun bir ağrı ile hissedilir. Karın ağrısının sebepleri arasında aşırı yemek yemek, stres, kabızlık, gaz, reflü, mide bulantısı yer alır.
Karın ağrısı genel olarak kısa süreli ve dayanılabilir şiddette olur. Karın ağrısının kısa süre içerisinde geçmemesi ve dayanılmaz şiddette olması durumunda doktora başvurulması gerekir. Karın ağrısına eşlik eden yüksek ateş, terleme, bayılma hissi, çarpıntı, iştahsızlık gibi belirtiler ciddi bir sorunun habercisi olabilir ve uzman desteği gerektirebilir.
Karın Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Karın ağrısı belirtileri; karında yoğun bir ağrı hissedilmesi, hazımsızlık, karında gerginlik hissi ve şişkinlik olarak tanımlanabilir. Karın ağrısı genel olarak kısa süreli ve dayanılabilir şiddette olur. Ağrı genellikle kramp tarzındadır ve bel fıtığı, apandisit, safra kesesi rahatsızlıkları gibi sorunlardan kaynaklanabilir.
Karın ağrısına kusma, bulantı, ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları yanı sıra ateş, titreme, terleme gibi semptomlar da eşlik edebilir. Şiddetli karın ağrıları; mide ülseri, mide perforasyonu, apandisit, intestinal volvulus (bağırsak düğümlenmesi), pankreatit, safra kesesi iltihabı (kolesistit), böbrek taşları ve aort anevrizması gibi acil durumların belirtisi olabilir.
Karın Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Karın ağrısı çeşitleri; organik ve fonksiyonel karın ağrısı olarak ikiye ayrılır. Organik karın ağrısında vücutta yapısal bir bozukluk veya hasar mevcuttur. Bu tip ağrı genellikle apandisit, safra kesesi iltihabı, akut pankreatit gibi hastalıklardan kaynaklanır. Fonksiyonel karın ağrısında ise yapısal bir bozukluk tespit edilemez. Bu tip ağrı fonksiyonel bozukluklar sonucu oluşur ve stres, anksiyete gibi psikolojik faktörlerden etkilenir.
Karın Ağrısı Neden Olur?
Karın ağrısının nedeni; fazla yemek yemek, stres, kabızlık, gaz, reflü, mide bulantısı ve hazımsızlık olarak kabul edilir. Karın ağrısına neden olan bu durumlar genel olarak geçicidir ve kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte karın ağrısı mide veya bağırsak hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi kadınlarda görülen jinekolojik hastalıklar da karın ağrısına neden olabilir.
Ayrıca apandisit, safra kesesi iltihabı ve pankreatit gibi hastalıklar da karın ağrısıyla kendini gösterir. Şiddetli karın ağrıları ise ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilir.
Karın Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Karın ağrısına; iç hastalıklar ve genel cerrahi bölümü bakmaktadır. Şiddetli karın ağrıları cerrahi acil durumlar içerebileceğinden acil servis de ziyaret edilebilir. Apandisit şüphesi olan kişiler çocuk hastalıkları bölümüne de başvurabilir.
Karın Ağrısında Hangi Tetkikler Yapılır?
Karın ağrısında yapılan tetkikler; kan sayımı, kan biyokimyası, tam idrar tahlili, dışkıda gizli kan bakısı, elektrokardiyografi (EKG), karın ultrasonografi (USG), karın bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) olarak sıralanabilir.
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısına iyi gelen yöntemler; bol su içmek, papatya çayı içmek, sıcak su torbasını karna koymak ve hafif egzersizler yapmaktır. Ağrı kesici ilaçlar da karın ağrısını hafifletebilir ancak bu tip ilaçların kullanımından önce doktora danışılması önerilir.
İyi gelen yöntemler dışında karın ağrısı uzun süre geçmiyorsa ve şiddetli ise mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Doktora gitmeden önce bol su içmek ve dinlenmek iyi gelen diğer yöntemler arasındadır.
Karın Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Karın ağrısı şu hastalıkların belirtisi olabilir: Mide ülseri, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), ülseratif kolit, Crohn hastalığı, divertikülit, bağırsak düğümlenmesi (volvulus), apandisit, pankreatit, tüp bebek tedavisine bağlı over hiperstimulasyon sendromu (yumurtalık hiperstimülasyon sendromu), ovarian torsiyon (yumurtalık dönmesi), ektopik gebelik (dış gebelik), endometriozis (çikolata kisti) ve idrar yolu enfeksiyonudur.
Diyetle Karın Ağrısına Neden Olan Gıdalar Nelerdir?
Diyetle karın ağrısına neden olan gıdalar; soğan, lahana, turp, barbunya fasulyesi, mısır, mercimek ve bezelye olarak bilinir. Bununla birlikte diyetlerde tüketilen yapay tatlandırıcılar da (aspartam gibi) karında ağrı oluşturabilir.