Karın ağrısı; karında, midede, bağırsaklarda ve mesanede bulunan organların genelinde yaşanan ağrı türüdür. Karın ağrısı kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de olabilir. Karın ağrısının birçok nedeni bulunmaktadır. Karın ağrısının sebebi basit bir gaz sorunundan, yaşamı tehdit eden bir rahatsızlığa kadar değişiklik gösterebilir. Karın ağrısının nedeni tespit edilemediği ve ağrı kontrol altına alınamadığı durumlarda acil tıbbi yardım istenilmesi gerekmektedir.
Karın Ağrısı Nedir?
Karın ağrısı, kişinin karın bölgesinde farklı nedenlere bağlı olarak hissettiği her türlü ağrı ve sızıntı hisidir. Kişinin karında hissettiği bu ağrı; hafif, orta veya şiddetli düzeyde olabilmekte ve kramp, batma, yanma ya da sızıntı gibi çeşitli şekillerde kendini gösterebilmektedir.
Karın ağrısına mide bulantısı, kusma, ateş, ishal gibi semptomlar eşlik edebilmektedir. Kişinin hayatını ciddi ölçüde etkileyecek düzeyde ağrıları varsa, acil tıbbi yardım istenilmesi gerekmektedir.
Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Karın ağrısının nedenleri şu şeklide sıralanabilir:
- Zehirlenme
- Apendisit
- Ülser
- Pankreatit
- Herniya
- Safra kesesi taşları
- Böbrek taşları
- Divertikülit
- İnflamatuar bağırsak hastalığı
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
- Lop dışı gebelik
- Sistoza
- Fibromiyalji
Ağrının nedeni bulunamazsa şunlara bağlı olabileceği düşünülür:
- Aşırı stres
- Stres ve kaygı
- Sigara içmek
- Aşırı alkol tüketimi
Zehirlenme
Gıda zehirlenmesi, bozulmuş gıdaların tüketilmesi sonucu meydana gelir. Zehirlenme belirtileri; karın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal şeklinde sıralanabilir. Bu belirtiler gıda zehirlenmesinin tüketilmesinden birkaç saat sonra görülmeye başlanır.
Apendisit
Apandiksin iltihaplanması sonucu meydana gelen apandisit; karın ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Apandisit belirtileri arasında karın ağrısının yanı sıra ateş, kusma ve mide bulantısı da yer alır. Apandisit genellikle acil cerrahi operasyon ile alınmaktadır.
Ülser
Mide veya on iki parmak bağırsağında oluşan yaralara ülser denir. Stres, kötü beslenme alışkanlıkları ve aşırı alkol tüketimi ülserin oluşmasında etkili olabilir. Ülserün belirtileri arasında karın ağrısının yanı sıra mide ekşimesi, mide bulantısı ve kusma da yer alır.
Pankreatit
Pankreasın iltihaplanması durumu olan pankreatit; akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Safra kesesi hastalıkları, alkol tüketimi ve bazı ilaçlar pankreatitin nedenleri arasında yer alır. Pankreatit belirtileri arasında karın ağrısının yanı sıra mide bulantısı, kusma ve ateş bulunmaktadır.
Herniya
Organları saran kasların zayıflaması ve yırtılması sonucu meydana gelen herni; geliştiği bölgeye göre isimlendirilir. Herniyanın meydana geldiği bölgeye göre inguinal herni, umblikal herni ve diyafram hernisi türlerine ayrılır. Herniyanın belirtileri arasında karın ağrısı ve şişlik yer alır. Bu şişlik öksürme veya ıkınma sırasında artış gösterir.
Safra Kesesi Taşları
Safra kesesinde sertleşen maddelere safra kesesi taşı denir. Safra kesesi taşlarının belirtileri arasında karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma yer alır. Safra kesesi taşları cerrahi operasyon ile alınabilmektedir.
Böbrek Taşları
Böbrekte oluşan sert maddelere böbrek taşı denir. Böbrek taşı oluşumunun en yaygın nedeni yeterince su içmemektir. Böbrek taşı belirtileri arasında karın ağrısının yanı sıra mide bulantısı, kusma ve ateş de yer alır.
Divertikülit
Bağırsak duvarında meydana gelen küçük poşların iltihaplanması durumu olan divertikülit; lifli gıdaların yeterince tüketilmemesi ve bağırsakların fazla zorlanması sonucu oluşur. Divertikülit belirtileri arasında karın ağrısı, ateş, mide bulantısı ve kusma yer alır.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
Kronik bir hastalık olan inflamatuar bağırsak hastalığı; Crohn hastalığı ve ülseratif kolit türlerinde karın ağrısına sebep olmaktadır. İnflamatuar bağırsak hastalığının diğer belirtileri arasında ishal, kilo kaybı ve yorgunluk bulunmaktadır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Mikropların idrar yoluna girmesiyle meydana gelen idrar yolu enfeksiyonu; sık idrar yapma, idrar kaçırma, idrar yaparken yanma hissi ve karın ağrısı gibi belirtiler göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonu antibiyotik tedavisi ile iyileştirilmektedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında klamidya ve bel soğukluğu da yer almaktadır. Klamidya ve bel soğukluğu; karın ağrısının yanı sıra genital bölgede akıntı, ateş ve sık idrar yapma gibi belirtiler göstermektedir. Bu enfeksiyonlar antibiyotikli ilaçlar ile tedavi edilmektedir.
Lop Dışı Gebelik
Fertilize olmuş yumurtanın rahim dışında bir yere tutunması durumu olan lop dışı gebelik; karın ağrısı, vajinal kanama, adet gecikmesi ve göğüslerde hassasiyet gibi belirtiler göstermektedir. Lop dışı gebilik durumunda acil tıbbi yardım istenilmesi gerekmektedir.
Sistoza
Sistoza bitkisel bir rahim büyümesi olarak tanımlanmaktadır. Yumurta hücrelerinin döllenmesi ancak rahme tutunamaması sonucu oluşan sisotza; karın ağrısı, şişlik, adet düzensizliği ve sık idrar yapma gibi belirtiler göstermektedir.
Fibromiyalji
Kronik bir ağrı hastalığı olan fibromiyalji; uyku bozukluğu, yorgunluk ve hafıza sorunlarının yanı sıra karın ağrısına da sebep olmaktadır. Fibromiyaljinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır ancak semptomları azaltmak için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabililmektedir.
Karın Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Karın bölgesinde hissedilen her türlü ağrı ve sızıntı hissi karın ağrısı olarak tanımlanmaktadır. Karın ağrısının en yaygın belirtileri şu şeklide sıralanabilir:
- Ağrı
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Karında şişkinlik
- Kabızlık
- Ateş
- Titreme
Karın ağrısında bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişebilmektedir.
Karın Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Karın ağrısının teşhisi için öncelikle hekimin soruları yanıtlanmalı ve hekim tarafından gerekli görülen fiziksel muayene yapılmalıdır. Gerekli görülen durumlarda aşağıdaki testlerden birkaçı istenilebilmektedir:
- Kan testleri
- İdrar testleri
- Dışkı testleri
- X ışığı
- Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısını hafifletmek için şu yöntemler denenebilir:
- Sıcak su torbası kullanmak
- Sakinleştirici çaylar içmek
- Dengeli beslenmek
- Stresten uzak durmak
- Ağrı kesici ilaçlar kullanmak
- Bolyu yapmaktan kaçınmak
- Karnı yormaktan kaçınmak
Ağrı kesici ilaç kullanımı dahil tüm yöntemlerin kullanımı öncesi hekime danışılması gerekmektedir.