Karın bölgesinde meydana gelen her türlü rahatsızlık ve ağrı sindirim sistemi ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle karın ağrısı şikayeti olan kişilere sindirimi kolay besinler tüketmeleri önerilir. Özellikle yağlı, baharatlı ve şekerli gıdalar karın ağrısını tetikleyebileceğinden bu tür besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Karın ağrısına iyi gelen yiyecekler ise yulaf, muz, pirinç, elma, tavuk, patates, lahana, papaya, zencefil ve nane gibi besinlerdir. Bu besinlerde bulunan lifler bağırsak hareketlerini düzenlerken aynı zamanda mideyi de rahatlatır. Karın ağrısının nedenine göre farklı yiyecekler tercih edilebilir. Gaz oluşumuna bağlı bir karın ağrısı yaşıyorsanız lifli besinler tüketebilirsiniz. Mide ülserine bağlı karın ağrısı yaşıyorsanız ise asit üretimini tetiklemeyen yiyecekler tercih edilmelidir.
Karın Ağrısına İyi Gelen Besinler
Karın ağrısı şikayeti sindirim sistemi rahatsızlıklarından kaynaklanabileceği gibi stres, kaygı ve endişe gibi psikolojik faktörlere de bağlı olarak gelişebilir. Özellikle kadınlarda adet dönemine bağlı ortaya çıkan karın ağrıları da oldukça yaygındır. Karın ağrısının nedenine göre tüketilmesi gereken yiyeceklerde değişiklik gösterir. Bu nedenle karın ağrısını geçirecek besinleri tüketmeden önce ağrının kaynağını belirlemek gerekir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına bağlı karın ağrılarında sindirimi kolay yiyecekler ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Stres ve kaygı gibi psikolojik faktörlere bağlı gelişen karın ağrıları için ise rahatlatıcı etkiye sahip besinlerin tüketilmesi önerilir. Adet dönemine bağlı yaşanan karın ağrıları için tüketilen yiyeceklerin etkisi konusunda ise kişiden kişiye değişim gözlemlenebilir.
Karın ağrısına iyi gelen besinlerin başında lifli gıdalar yer alır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında bağırsakların hareketliliğini artıran lifler aynı zamanda midede tokluk hissi uyandırarak aşırı yemeyi engeller. Bu sayede mide asidinin aşırı miktarda salgılanmasına ve mide duvarının tahriş olmasına engel olur. Gaz oluşumuna bağlı karın ağrılarında yulaf, pirinç ve buğday gibi tahıllar tercih edilebilir. Gaz oluşumunu engelleyen ve bağırsakları yormayan bu yiyecekler rahatlıkla tüketilebilir.
Asitli mide rahatsızlıklarına bağlı karın ağrılarında ise mide asidini yükselten yiyeceklerden uzak durulmalı ve mide asidini dengeleyen besinler tüketilmelidir. Muz ve elma gibi düşük asitli meyveler midenin asidini dengelemeye yardımcı olurken aynı zamanda potasyum içeriği sayesinde mide kaslarının gevşemesini sağlar. Tavuk ve patates gibi nişastalı ve düşük yağ oranına sahip besinler de karın ağrısını hafifletmek için ideal seçenekler arasında yer alır.
Karın ağrısı şikayetinde nane çayı tüketmek midede gaz oluşumunu engelleyerek rahatlama sağlar. Sindirim sisteminin çalışmasını da hızlandıran nane çayı karın ağrısına iyi gelen içecekler arasında yer alır. Zencefil çayı da mide bulantısını engelleyerek mide rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.
Yulaf
Yulaf mideyi tahriş eden yağlar içermez ve lif oranı yüksektir. Sindirim sorunlarınız varsa yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.
Elma
Mideyi tahriş etmez ve sindirimi kolaydır. Özellikle elma püresi yapmak karın ağrısına iyi gelir.
Tavuk
Tavuk eti düşük yağ oranı ve yüksek protein içeriği sayesinde karın ağrısına neden olan aşırı yağlı gıdalara alternatif oluşturur.
Lahana
Sindirim sistemini düzenler ve midedeki gazı azaltır. Lahana çorbası tüketerek midenizi rahatlatabilirsiniz.
Pirinç
Pirinç karın ağrısı şikayetlerinde midenizi yormaz ve gaz oluşumunu engeller.
Papaya
Papaya meyvesi sindirimi kolaylaştıran enzimler içerir. Bu nedenle mide problemleriniz varsa papaya tüketebilirsiniz.
Zencefil
Mide bulantısını engeller ve sindirim şikayetlerini azaltır. Zencefil çayı içerek faydasını görebilirsiniz.
Nane
Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler ve gaz oluşumunu engeller. Nane yapraklarını yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Patates
Düşük yağ içeriği ve nişasta oranı sayesinde midenizi yormaz. Patates püresi tüketerek karın ağrınızı hafifletebilirsiniz.
Gaz Oluşumuna Bağlı Karın Ağrısına İyi Gelen Besinler
Gaz oluşumuna bağlı karın ağrısı özellikle lifli besinlerin fazla tüketilmesiyle ortaya çıkar. Lifli yiyecekler bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık sorununa çözüm olabilir ancak bazı durumlarda aşırı gaz oluşumuna neden olabilir. Gaz şikayetlerinde sindirimi zorlayan baklagiller yerine tahıllar tercih edilmelidir. Gaz sorununu çözmek için yulaf, pirinç, buğday gibi tahıllar tüketilebilir.
Gaz oluşumunu azaltan yeşil lahana ve broccoli gibi sebzeler de tercih edilebilir. Sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişiler için bu yiyecekler faydalı olacaktır. Süt ve süt ürünleri tüketimi de gaz oluşumunu arttırabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde gaz şikayeti sık görülür. Bu nedenle süt içerek veya peynir tüketerek laktoz intoleransınız olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Mide bulantısı ve hazımsızlık şikayetleriyle birlikte gaz oluşumu yaşıyorsanız zencefil çayı içebilirsiniz. Zencefil çayı mideyi rahatlatırken aynı zamanda bağırsaklara da iyi gelir.
Mide Ülseri Olanlara Özel Besinler
Mide ülseri olan kişilerde karın ağrısı sıklıkla görülür. Mide ülseri nedeniyle karın ağrısı yaşayan kişilerin beslenme düzenine dikkat etmesi gerekir. Mide ülseri olduğunda asitli yiyecekler tüketildiğinde mide ağrısı daha da artabilir. Bu nedenle ülser şikayeti olan kişiler asitli gıdalardan uzak durmalıdır.
Mideyi yoran yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Mide ülseri kişiden kişiye değişiklik gösterse de genellikle lahana suyu ve bal mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasında yer alır. Bu iki besinin düzenli olarak tüketilmesi midenin daha sağlam bir zara sahip olmasına yardımcı olur.
Adet Döneminde Karın Ağrısına İyi Gelen Besinler
Adet döneminde karın ağrısı yaşayan kişiler genellikle bu süreçte tüketecekleri yiyeceklere dikkat etmelidir. Adet dönemindeki kadınlar eğer doyumsuz bir şekilde yemek yerse karın ağrısı daha da şiddetlenebilir. Bu nedenle öğün atlamadan fakat aşırıda yememeye özen göstermek gerekir.
Adet döneminde kadınların çikolata isteği artar ancak bitter çikolata tercih edilirse regl döneminin daha rahat geçirilmesine yardımcı olunur. İçerdiği magnezyum sayesinde bitter çikolata kasılmaları azaltır ve aynı zamanda kan kaybını dengelemeye yardımcı olur. Koyu yeşil yapraklı sebzeler de adet döneminde kadınların sıklıkla tercih etmesi gereken besinler arasında yer alır.
Demir içeriği yüksek olan ıspanak, brokoli ve lahana gibi yeşillikler kan kaybını dengelemeye yardımcı olurken aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlar. Adet döneminde yaşanan iştah artışını kontrol altına almak için ara öğünlerde meyve tüketilebilir.
Bazı kadınların adet döneminde tatlı isteğini kontrol altına alabilmek için meyve salatası gibi hafif tatlılar tercih edebilir. Adet döneminde enerji verici fakat ağırda olmayan besinlerden oluşan hafif tatlılar tüketmek şişkinlik sorunu yaşamanızı engelleyerek karın ağrınızı hafifletebilir.