Karında gezen ağrı, karın ağrısının karnın farklı bölgelerine yayılmasıdır. Vücudun içinde sinir yollarının çok fazla olması nedeniyle, vücutta oluşan bazı hastalıklar karın bölgesine de yansıyarak ağrıya neden olabilir. Karında gezen ağrı vakalarına genellikle yemek yendikten sonra veya fiziksel aktivitede bulunduktan sonra rastlanır.
Karında gezen ağrının nedenleri arasında sindirim sorunları, bağırsak enfeksiyonları, kas gerginliği ve yaralanmaları, böbrek taşı ve apandisit yer alır. Bu tür vakalarda ağrının geçmesi için hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Ağrının sebebi tespit edilemediği takdirde, geçici ağrı kesiciler ile ağrı kesilebilir ancak bu yöntem kalıcı bir çözüm sağlamaz.
Karında Gezen Ağrı Nedir?
Karında gezen ağrı, vücudun farklı bölgelerine yayılan karın ağrısıdır. Karın ağrısı genellikle karnın bir bölgesinde yoğunlaşan ve karın bölgesine baskı yapan bir rahatsızlık olsa da karnın farklı bölgelerine yayılması da söz konusudur.
Karında gezen ağrının sebebi genellikle sindirim sorunlarıdır. Fakat bazı vakalarda böbrek taşı ve apandisit gibi daha ciddi sağlık sorunları da bu rahatsızlığa neden olabilir. Bu tür vakalarda ağrının geçmesi için öncelikle ağrının sebebinin tespit edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.
Karında Gezen Ağrı Belirtileri
Karında gezen ağrı belirtileri, diğer karın ağrısı belirtilerine benzerlik gösterir. Karında gezen ağrının en belirgin semptomu, karın bölgesinin farklı noktalarında yoğunlaşan şiddetli ağrılardır.
Karında gezen ağrı belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı yer alır. Karında gezen ağrı hafif karın ağrısı şeklinde kendini gösterirken karındaki organların iltihaplanması gibi daha ciddi sağlık sorunları söz konusu olduğunda bulantı, kusma ve ateş gibi belirtiler de kendini gösterir.
Karında Gezen Ağrı Neden Olur?
Karında gezen ağrının nedenleri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sindirim sistemi kaynaklı hastalıklar ve bağırsak enfeksiyonları genel olarak karında gezen ağrı vakalarına neden olurken böbrek taşı ve apandisit gibi daha ciddi sağlık sorunları da bu rahatsızlığın sebeplerindendir.
Kronik inflamatuar barsak hastalığı, dışkı kaçırma, hazımsızlık, gaz ve kabızlık gibi sindirim sorunları da karında gezen ağrı vakalarına neden olur. Hamilelikte yaşanan kas gerginliği ve yaralanmaları, mide fıtığı, siroz, safra kesesi sorunları ve pankreas hastalıkları da karında gezen ağrı vakalarına sebep olan etkenler arasında yer alır.
Karında Gezen Ağrı Teşhisi Nasıl Konur?
Karında gezen ağrı teşhisi için öncelikle hasta detaylı bir şekilde muayene edilir. Bu muayenede hastaya karın bölgesindeki hassas noktalara baskı yapılır. Karnın hassas olduğu bölgelerde şiddetli ağrı hissedilir.
Doktor hastanın öyküsünü dinleyerek muayene sonrası elde edilen bulgular ile birlikte hastaya aşağıdaki tetkiklerden bir veya birkaç tanesi yapılır:
- Kan testleri
- İdrar testleri
- Dışkı testleri
- Ultrason
- Bilgisayarlı tomografi (BT)
- Barsak endoskopisi
Tetkiklerin sonucuna göre karında gezen ağrının nedeni tespit edilir ve tedavi yöntemi buna göre belirlenir.
Karında Gezen Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?
Karında gezen ağrının tedavisi, ağrının sebebine bağlı olarak belirlenir. Karındaki organların iltihaplanması söz konusu olduğunda ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisi ile birlikte ağır geçirmekte olan hastalara sıvı tedavisi uygulanır.
Ağrıya mide problemleri neden oluyorsa mideyi korumaya yardımcı olacak ilaçlar ile tedavi edilebilir. Şiddetli bağırsak iltihabı vakalarında ise antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bağırsak iltihabının kontrol altına alınamaması durumunda cerrahi müdahale yapılır.
Böbrek taşı vakalarında taşın büyüklüğüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Böbrek taşı küçük boyutlarda ise bol sıvı tüketmekle birlikte bitkisel çaylar içmekle geçirilebilir. Ancak taşın böbreklerde yarattığı tahribat büyük boyutlarda ise cerrahi müdahale gerebilir.
Karında gezen ağrının nedeni apandisit‘se acil cerrahi müdahale gerekir.
Karında Gezen Ağrı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Karında gezen ağrı için hangi doktora gidilmeli sorusu özellikle mide bulantısı, kusma, ateş ve titreme gibi belirtilerle beraber yaşandığında daha sık sorulur. Bu tür vakalarda öncelikle acil servise başvurulması tavsiye edilir. Acil servis doktoru gerekli tetkikleri isteyerek problemin sebebini tespit eder.
Ağrının sebebi hazımsızlık veya mide problemleri ise mide hastalıkları ile ilgili uzmanlaşmış olan gastroenterolog birime sevk edilir. Apandisit kaynaklı karın ağrısı vakalarında acil cerrahi müdahale söz konusu olduğundan genel cerrahi birimine yönlendirilir.
Böbrek taşından kaynaklı karında gezen ağrı söz konusu olduğunda ise üroloji uzmanından randevu alınması önerilir.