Karnın ortasında ağrı, sindirim sisteminden üreme organlarına kadar birçok farklı nedene bağlı olarak görülebilir. Bu ağrının sebebini anlamak için kişinin ağrıyla birlikte hangi semptomları yaşadığını bilmek ve ağrının özelliklerini tanımlamak gerekir.
Karnın ortasında ağrı, karın ağrısının kısımlarini belirlerken dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Çünkü karın ağrısının konumuna göre olası nedenleri hakkında fikir sahibi olunabilir. Karnın ortasında ağrı, mide problemleri veya bağırsaklarla ilgili sorunlar yaşandığının göstergesi olabilir. Karnın ortasında ağrı ile birlikte ateş, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar yaşanıyorsa bağırsak enfeksiyonu veya apandisit gibi durumlar söz konusu olabilir. Karnın ortasında ağrı ve ishal ile birlikte karın ağrısı yaşıyorsanız irritabl bağırsak sendromu (IBS) ihtimali akla gelebilir.
Karnın ortasında ağrı ve gaz şikayeti olan kişilerin hayatlarında stres, kaygı ve endişe gibi psikolojik faktörlerin yanı sıra yedikleri gıdalar da önemli etkiye sahiptir. Yani karın ağrısının sebepleri psikolojik ve fizyolojik kaynaklı olabilir. Burada karın ağrısının konumuna göre olası nedenleri hakkında fikir sahibi olunabilir.
Karnın Ortasında Ağı Neden Olur?
Karnın ortasında ağrı nedenleri arasında mide ülseri, bağırsak iltihabı, divertikülit, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, hazımsızlık, kabızlık ve apandisit yer alır. Ayrıca karnın ortasında ağrı nedenleri arasında yer alan şişkinlik ve gaz oluşumu da olası sebepler arasında sayılabilir.
Apandisit
Karnın ortasında ağrının olası nedenlerinden biri de apandisittir. Apandisit, vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan ve kalın bağırsağın başlangıcında bulunan 10-15 cm’lik bir maddedir. Apandisitin iltihaplanması sonucunda apandisit ortaya çıkar. Apandisit şunlara neden olur;
- Karnın ortasında başlayan ancak ilerleyen süreçte karnın sağ tarafına kayan ve hassaslaşan ağrı
- Kusma
- İştahsızlık
- Karında şişkinlik
- Fever
- Dışkıda kan veya mukus
Bağırsak Enfeksiyonları
Karnın ortasında ağrı ve ishal şikayeti olan kişilerin bağırsak enfeksiyonları yaşama ihtimali yüksektir. Bakteriler, virüsler veya parazitler nedeniyle meydana gelen bağırsak enfeksiyonları;
- Karnın orta kısmında kramp tarzında ağrı
- İshal
- Mide bulantısı ve kusma
- Vücutta sıvı kaybı (dehidrasyon)
Ayrıca bağırsak enfeksiyonları gıda zehirlenmesi olarak da adlandırılır. Zehirlenme belirtileri arasında ise karın ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma yer alır.
Divertikülit
Divertikülit, kalın bağırsakta küçük ceplerin oluşması ve bu ceplerin iltihaplanmasıdır. Bu durum karnın ortasında ve sol tarafta ağrıya neden olur. Divertikülit şunlara da sebep olabilir;
- Ateş
- Mide bulantısı
- Gaz ve şişkinlik
- Bağırsak hareketlerinde bir değişiklik (dışkılama sıklığında artış veya azalma)
Ülseratif Kolit
Karnın ortasında ağrı ve ishal şikayeti olan kişilerin ülseratif kolit hastalığına sahip olma ihtimali yüksek olabilir. Ülseratif kolit; kalın bağırsağın iç yüzeyinin iltihaplanması ve ülserler oluşması durumudur. Bu hastalığın belirtileri arasında ishal, karın ağrısı, rektal kanama ve kilo kaybı yer alır.
Crohn Hastalığı
Crohn hastalığı karaciğer, pankreas ve onikili bağırsağı da etkileyebilen iltihaplı bir bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir ancak otoimmün bir hastalık olduğuna inanılmaktadır. Bu hastalığın belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, kilo kaybı ve ateş yer alır. Karın ağrısı genellikle karnın ortasında ve karnın sağ tarafında görülür.
Mide Ülseri
Karnın ortasında ağrı ve mide bulantısı şikayeti olan kişilerin mide ülseri ya da mide kanaması geçirme ihtimali yüksek olabilir. Mide ülseri genellikle hazımsızlık olarak düşünülebilir ancak şu semptomlara da yol açar;
- Karnın ortasında yanma hissi
- Mide bulantısı
- Kilo kaybı
- Açık renk dışkı
- Kararmış dışkı (kanaması olan mide ülseründe)
- Yemek yedikten sonra şişkinlik hissi
İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)
Karnın ortasında ağrı ve ishal şikayeti olan kişilerin irritabl bağırsak sendromu hastalığına sahip olma ihtimali yüksek olabilir. İrritabl bağırsak sendromu; bağırsak hareketlerinin düzensizleşmesi sonucu meydana gelen karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishal gibi semptomların görüldüğü bir durumdur.
Safra Taşı
Karnın ortasında ve karnın sağ tarafında da görülebilen safra taşı; safra kesesinde sertleşmiş madde parçalarıdır. Safra taşının belirtileri arasında;
- Ağrı (genellikle karnın orta kısmında ve sağ tarafında)
- Mide bulantısı
- Kusma
- Ateş ve titreme
- Sarılık
- Dışkının renginde değişiklik
Hernia (Bebek Fıtığı)
Hernia, karında yumuşak doku ya da organların zayıf noktalarından dışarı sarkmasıdır. Karnın orta kısmında ağrının nedenlerinden biri de herni olabilir. Hernia; ağır kaldırma, uzun süre öksürme, kabızlık ve aşırı kilonun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
- Kaçık fıtığı: Karnın üst kısmıyla göğüs kafesi arasındaki diyaframda oluşan bir fıtıktır. Kaşık fıtığı adıyla da bilinir. Kaçık fıtığı göğüste yanmaya, regrese (ağza acı su gelmesi), bulantıya, kusmaya neden olabilir.
- Bel fıtığı: Omurlar arasında yer alan disklerin hasar görmesi sonucu oluşur. Bel fıtığı; bel ağrısı, bacaklarda ortaya çıkan sciatica (siyatik), bacaklarda uyuşma hissine neden olabilir.
Mide Bulantısı
Mide bulantısına çeşitli faktörler yol açabilir; stres, yeme alışkanlıkları, sindirim sistemi enfeksiyonları ve hamilelikte görülen bulantılar bunlardan sadece birkaçıdır. Mide bulantısıyla birlikte karında ağaşırı bir hassasiyet söz konusuysa bu durum periton adı verilen karın zarının iltihaplandığının göstergesi olabilir.
Kidney Stones (Böbrek Taşı)
Böbrek taşı; sıvı eksikliği, düzensiz beslenme ve genetik yatkınlık böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Karında sadece ağrı değil aynı zamanda belden aşağıya doğru yayılan ağrı da görülebilir. Karnın ortasında böbrek taşı nedeniyle görülen ağrılar genellikle hafif düzeydedir.
Fibromiyalji
Fibromiyalji; vücudun çeşitli bölgelerinde yaygın ağrıya neden olan romatizmal bir hastalıktır. Karnın ortasında ağrıyla birlikte yorgunluk, uykusuzluk ve konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlara da yol açabilir. Fibromiyalji kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.
Karbonhidrat Malabsorbsiyonu (FODMAP)
A low FODMAP diet can help alleviate symptoms of Irritable Bowel Syndrome (IBS) and includes limited intake of short-chain fermentable carbohydrates such as wheat products and legumes, certain fruits and sweeteners, and dairy products while allowing foods like rice and potatoes, gluten-free grains, and most animal products.
Guatr
Guatr; tiroit bezinin büyümesidir. Tiroid hormonlarının aşırı miktarda salınımı guatra neden olur ve bu durum kalpte ritim bozukluğuna, kollarla bacaklarda güçsüzlüğe, ateşe ve karında ağrıya neden olabilir.
Karnın Ortasında Ağrı Nasıl Geçer?
Karnın ortasında ağrı yaşıyorsanız öncelikle bu durumun geçici mi yoksa kronik mi olduğuna bakılmalıdır. Eğer kronik bir sorununuz yoksa karın ağrısını geçirecek yöntemler arasında sıcak su torbası uygulaması yer alabilir. Bu da kasların gevşemesini sağlayarak karında meydana gelen spazmlerin hafiflemesine yardımcı olur.
Bunun yanı sıra karnınızda yaşadığınız ağrının sebebi gaz ise karbonatlı içecekler tüketebilir ya da ağızdan rüzgar çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Yavaş yavaş nefes alıp vererek gevşemek de gaz nedeni ile yaşanan karın ağrısına iyi gelir. Ağrının nedeni kabızlık ise lif açısından zengin besinler tüketerek bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.