Kasık Ağrısı Neden Olur? Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hareketli bir yaşam, spor ve egzersiz kasık bölgesinin sağlığını korurken, hareketsiz bir yaşam tarzı, yanlış oturma ve yatma pozisyonları, kasık bölgesinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu da kasık ağrısını tetikleyebilir. Kasık ağrısı genel olarak tek taraflı olur ancak bazı durumlarda her iki taraf da ağrıyabilir. Bu durumda kasık ağrısı bir erkeklik sorunu olarak da algılanabilir. Kasık ağrısı, tekrarlayan veya sürekli olarak yaşanabilir. Kasık ağrısının yanı sıra bacaklarda, dizlerde, ayak bileklerinde ve ayaklarda da ağrı yaşanabilir. Kasık ağrısına neyin neden olduğunu bulmak için ağrının yanında görülen diğer semptomların da gözden geçirilmesi gerekir.

Kasık ağrısı genel olarak spor ve hareket eksikliği, yanlış oturma ve yatma pozisyonları, kasık bölgesinde aşırı zorlanma ve sakatlanma, kısacası hareketsiz bir yaşam tarzının sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle kasık bölgesinin sağlığını korumak için hareketli bir yaşam sürmek, spor ve egzersiz yapmak son derece önemlidir. Ancak bu durumlarda kasık ağrısı yaşanması normaldir. Örneğin yeni spor yapmaya başlayan kişilerde veya uzun süreli hareket eden sporcularda kasık bölgesindeki kasların aşırı zorlanmasına bağlı olarak kasık ağrısı yaşanması beklenen bir durumdur.

Kasık Ağrısı Nedir?

Hareketsiz bir yaşam tarzı, spor yaralanmaları, fıtık, kasık fıtığı, böbrek taşı ve yumurtalık kisti gibi rahatsızlıklar kasıklarda ağrı yaşanmasına neden olur. Kadınlarda kasık ağrısı ayrıca adet döngüsü ve hamilelikle ilgili sorunlara da işaret edebilir. Kasık ağrısı; tek ya da iki tarafı da etkileyen, hafif ya da şiddetli şekilde görülebilir. Ağrı ile birlikte hassasiyet, şişlik, rahatsızlık hissi gibi semptomlar da yaşanabilir.

Kasık bölgesi alt karın bölgesi olarak tanımlanabilir. Alt karın bölgesinde yaşanan herhangi bir ağrı kasık ağrısı olarak değerlendirilir. Kadınların 20-55 yaş aralığında yaşadığı tekrarlayan ağrılar ise adet döneminin başlaması ile ilişkilendirilebilir. 20-55 yaş aralığı erkekler için de değerlendirilir ancak kadınlara göre daha az bilinen bir husustur. Bu yaş aralığında erkeklerde fıtık, testis torsiyonu, epididimit ve orşit gibi rahatsızlıklara daha sık rastlanır.

Kasık ağrısı genel olarak spor ve hareket eksikliği, yanlış oturma ve yatma pozisyonları, kasık bölgesinde aşırı zorlanma ve sakatlanma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Bu nedenlerin yanı sıra fıtık, böbrek taşı, kasık fıtığı, divertikülit, apandisit gibi hastalıklar ve rahatsızlıklar da kasık bölgesinde ağrı yaşanmasına neden olur. Adet döneminin yaklaşması veya hamilelik gibi kadın hastalıkları da kasık ağrısına neden olabilecek durumlardandır.

Kasık Ağrısı Neden Olur?

Apandisit iltihabı, divertikülit, bağırsak iltihabı gibi karın içi hastalıklar; idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve sipidididimit gibi pelvik hastalıklar; kasık fıtığı, inguinal fıtık ve umblikal fıtık gibi fıtık türleri; adetin yaklaşması ya da hamilelik gibi kadın hastalıkları ve stres ve egzersiz gibi psikolojik durumlar kasıklarda ağrı oluşmasına neden olur.

Aşağıda yer alan maddelerde kadın ve erkeklerde kasık ağrısına neden olabilecek durumlar sıralanmıştır:

  • Apandisit: Apandisitin patlaması durumunda hayati tehlike arz edebilir. Apandisit iltihaplanması halinde acil tıbbi müdahale gereklidir.
  • Böbrek Taşı: Kan inceltici olmayan ilaçlarla tedavi edilebilen böbrek taşları, taşın büyüklüğüne bağlı olarak cerrahi müdahale gerektirebilir.
  • Kasık Fıtığı: Fıtığın kapalı yöntemle onarılması gereklidir.
  • Adet Döngüsü: Rahmin adet döneminde kanamasıyla oluşan hormonal değişiklikler kadınlarda kasık ağrısına neden olabilir.
  • Kist: Yumurtalık kistleri kadınlarda kasık ağrısına neden olur.
  • Gebelik: Dış gebelik veya yumurtalık gebeliği gibi gebelik durumları kadınlarda kasık ağrısına neden olur.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda sık görülen bir rahatsızlıktır.
  • Dış Gebelik: Dış gebelik kadınlarda kasık ağrısına neden olurken aynı zamanda hayatı tehdit eden bir durumdur.
  • Yumurtalık Hastalıkları: Yumurtalıklarda meydana gelen iltihaplanmalar veya enfeksiyonlar kadınlarda kasık ağrısına yol açabilir.
  • Erkek Hastalıkları: Testis torsiyonu, orşit ve epididimit gibi erkeklerde görülen hastalıklar da kasık ağrısına neden olur.

Apandisit

Apandisit; besin sindirim sürecinde meydana gelen ve kalın bağırsağın başlangıcında yer alan vermiform apeksinin iltihaplanmasıdır. Apandisit belirtileri arasında ateş, kusma, mide bulantısı, ishal ve kabızlık yer alırken en önemli belirtilerinden biri apendiksin bulunduğu bölgede -sağ alt karın bölgesi- hissedilen ağrı ve rahatsızlıktır. Apandisit, ilaçlarla tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir; tek tedavi yöntemi cerrahi müdahale olan apandisit apendektomi olarak adlandırılır.

Böbrek Taşı

Böbrek taşı; kalsiyum, magnezyum veya ürik asidin kristalleşmesiyle oluşan metabolik bir hastalıktır. Çeşitli nedenlerle oluşabilen böbrek taşları dehidratasyon, aşırı kalsiyum veya ürik asit atılımı, bazı metabolik bozukluklar ve genetik yatkınlık gibi durumlarla ilişkilidir. Böbrek taşı belirtileri arasında şiddetli yan etme tarzında ağrı, kanlı ve zor idrar yapma, bulantı-kusma ve ateş yer alırken böbrek taşı en sık görülme şekli üreter taşıdır. Böbrek taşının tedavisi taşın yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Küçük taşlar bol sıvı alımıyla doğal yolla atılabilirken büyük taşlar litotripsi adı verilen taş kırma yöntemiyle ya da endoskopik yöntemlerle alınabilir.

Kasık Fıtığı

Kasık fıtığı; karın duvarındaki zayıf noktadan karın içeriğinin sarkmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Kasık fıtığı belirtileri arasında şişlik, hazımsızlık hissi, kabızlık ve ağrı yer alırken erkeklerde görülen kasık fıtığı kadınlara göre daha sık görülür. Kasık fıtığının onarımı ancak cerrahi müdahale ile mümkündür.

Adet Döngüsü

Adet döngüsü; 15-49 yaş arasındaki kadınların başına gelen ve yaklaşık 28 günde bir tekrar eden kanama dönemidir. Adet döngüsünün belirtileri arasında göğüslerde hassasiyet, şişkinlik, yorgunluk, ruh halinde değişiklikler ve karın krampları yer alırken bazı kadınlarda adet döngüsü süresince kasık bölgesinde ağrı da görülür. Adet döngüsü 49 yaş üstü kadınlarda veya genç kızlarda belirginleşmeye başladığı dönemdir.

Kist

Kist; vücutta herhangi bir yerde gelişebilen sıvı dolu yapı olarak tanımlanabilir. Yumurtalık kistleri kadınlarda en sık rastlanan kist türlerinden biridir. Basit fonksiyonel kistler olarak adlandırılan bu yapılar genellikle kendiliğinden kaybolur ancak bazı durumlarda büyüyerek patlayabilir. Kistlerin patlamasıyla birlikte vücutta enfeksiyon riski artar ve ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir. Kistlerin patladığı bölgeye bağlı olarak vücutta kasıklarda, bacaklarda veya göğüslerde ağrı oluşabilir.

Gebelik

Gebelik; sperm ile yumurtanın birleşmesiyle başlayan ve yaklaşık 40 hafta süren insan gelişim dönemidir. Gebelik belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, halsizlik, uyku hali ve göğüslerde hassasiyet yer alırken gebelik sürecinde vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler kadınlarda kasık ağrısına da sebep olabilir. Ayrıca hamileliğin erken dönemlerinde düşük riskine karşı progesteron hormonunun salgılanmasıyla rahmin gerilmesi de kasık ağrısına neden olur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu; idrar yolunda bulunan bakterilerin çoğalmasıyla meydana gelen enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında idrar yaparken oluşan yanma hissi, sık idrar yapma ihtiyacı fakat az miktarda idrar çıkarabilme, kötü kokulu ve kanlı idrar yanı sıra alt karın bölgesinde oluşan baskı hissi ve ateş yer alır. İdrar yolu enfeksiyonu tek doz antibiyotik ilaçlarla veya reçete edilen ilaçların tamamlanmasıyla tedavi edilebilir.

Dış Gebelik

Dış gebelik; döllenmiş yumurtanın rahim yerine fallop tüplerine yerleşmesi durumudur. Dış gebeliğin belirtileri arasında geç adet döneminin başlaması, adet döneminde görülen kanamaların hafif geçmesi, göğüslerde hassasiyet ve alt karında şişlik yer alırken dış gebelik akut karın ağrısı ve bayılma gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Dış gebelik kadın doğum uzmanları tarafından yapılan muayene ile anlaşılırken tedavisi cerrahi yöntemle veya ilaçla yapılabilir.

Yumurtalık Hastalıkları

Yumurtalıkta meydana gelen kistler, polikistik over sendromu ya da yumurtalıklarda oluşan iltihaplanmalar veya enfeksiyonlar kadınlarda kasık ağrısına neden olabilir.

Erkek Hastalıkları

Testis torsiyonu (sarmal), testisin kendi içinde döndüğü ve bu nedenle kan akışının bozulduğu durumdur. Testis torsiyonunun belirtileri arasında şiddetli ağrı, şişlik ve morarma yer alırken testis torsiyonu acil tıbbi müdahale gerektirir. Orşit; testiste meydana gelen iltihaplanmadır. Orşitin en sık görülen nedeni cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır ancak mumps (kabakulak) orşite yol açabilen diğer faktördür. Orşit belirtileri arasında testiste oluşan şişme, sertleşme ve ağrı yer alırken orşit genellikle kendiliğinden iyileşir ancak bazı durumlarda antibiyotik tedavisi gerektirebilir.

Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sıcak kompres uygulamak, bol su içmek, idrar yolu enfeksiyonu için antibiyotik kullanmak, ağırlıklı diyet uygulamak, ağrı kesici ilaçlar kullanmak ve cerrahi yöntemler kasıklarda yaşanan ağrıların giderilmesi için tercih edilebilecek yöntemlerdendir.

  • Sıcak kompres uygulamak: Ağrı yaşayan bölgeye sıcak kompres uygulamak kan dolaşımını hızlandırarak rahatlama sağlar.
  • Bol su içmek: Su içmek vücutta sıvı kaybını önlerken böbreklerin de çalışmasını destekler.
  • Antibiyotik kullanmak: İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişiler doktor tarafından reçete edilen antibiyotikleri düzenli şekilde kullanarak enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir.
  • Ağırlıklı diyet uygulamak: Ağırlıklı diyet tüketerek bitkisel besinler tüketen kişiler vücutlarındaki asidik oranını dengeleyerek böbrek taşı riskini azaltabilirler.
  • Ağrı kesici ilaçlar kullanmak: Kasık bölgesinde yaşanan ağrıların giderilmesi için reçetesiz şekilde satılan ilaçlardan alınarak kullanılabilir.
  • Cerrahi yöntemler: Apandisit başta olmak üzere bazı hastalıklar sadece cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.

Kasık Ağrısı Hangi Doktora Gidilir?

Apendiks iltihaplanması veya apandisit şüphesi halinde genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır. Kasık fıtığı şüphesi halinde ise yine genel cerrahi uzmanlarına gidilmelidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları hem kadınlarda meydana gelebilecek genel kasık ağrılarını hem de kadına özel problemler sonucu yaşanan kasık ağrılarını tedavi edebilir. Erkek üreme organıyla ilgili problemler nedeniyle yaşanan kasık ağrıları da üroloji uzmanlarından destek alınarak çözülebilir.

Scroll to Top