Kasıktan Dize Vuran Ağrı (Koksiks Ağrısı) ve Tedavisi

Kasıktan dize vuran ağrı, kasık bölgesindeki dokularda oluşan yaralanma ya da inflamasyon sonucu ortaya çıkan belirtilerdir. Kasıktan dize vuran ağrılar genellikle kas, ligament ya da tendon yaralanmasından kaynaklanır. Kasıktan dize vuran ağrı, oturma, kalkma gibi günlük aktiviteleri zorlaştırabildiği gibi diz ve kasık bölgesindeki hareketi de kısıtlar. Bu ağrının tedavisinde dinlenme, buz kompresi uygulamak, esneme ve güçlendirme egzersizleri yapmak, ağrı kesiciler kullanmak gibi yöntemler uygulanabilir.

Kasıktan Dize Vuran Ağrı (Koksiks Ağrısı) Nedir?

Kasıktan dize vuran ağrı (koksiks ağrısı), kalça ekleminin ve kasık bölgesinin bulunduğu hip eklem (pelvik) bölgesindeki dokuların aşırı gerilmesi, zorlanması ya da yaralanması sonucu meydana gelen belirtilerdir. Kalça eklemi uyluk kemiği ile kasık kemiğini birbirine bağladığı için kalça eklemi hip eklem ya da pelvik eklem olarak adlandırılır. Pelvik bölgeyi oluşturan yapılar; kalça eklemi, kasık kemiği, femur başı, pelvis kemikleri, iç ve dış kalça bağları, kas grupları ve sinir yapılarını içerir. Bu bölgedeki tüm dokular bacak ve vücut hareketlerinde rol oynadıkları için bu bölgede oluşan ağrılar günlük yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir.

Kasıktan dize vuran ağrısının nedeni genellikle pelvik bölgedeki kas, tendon ya da ligamentlerin aşırı gerilmesi sonucu yaşanan yaralanmalardır. Kasıktan dize vuran ağrısına kalça ağrısı da eşlik edebilir. Kasıktan dize vuran ağrı dinlenme ile geçer ancak şiddetli olduğu durumlarda dinlenme yeterli olmayabilir ve uzman desteği almak gerekebilir.

Kasıktan Dize Vuran Ağrı Neden Olur?

Kasıktan dize vuran ağrı genellikle kalça kasları ve uyluk kemiğini kasık kemiğine bağlayan tendonların aşırı zorlanması sonucu oluşan mikro yırtılmalar nedeniyle yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra kas, tendon ya da ligamentlerin aşırı gerilmesi de kasıktan dize vuran ağrısının nedenleri arasında yer alır. Pelvik bölgedeki yapılar kalça eklemi, kasık kemiği, femur başı, pelvis kemikleri, iç ve dış kalça bağları, kas grupları ve sinir yapılarını içerir. Ayrıca bu bölgedeki yapılar bacak ve vücut hareketlerinde de rol oynar. Bu nedenle kasıktan dize vuran ağrısının belirtileri pelvik bölgedeki yapılar zorlandığında ya da yaralandığında yaşanabilir.

Kasıktan Dize Vuran Ağrı Belirtileri Nelerdir?

Kasıktan dize vuran ağrısının en yaygın belirtisi kasık ile diz arasındaki alanda meydana gelen batma, sızlama ya da yanma hissidir. Bu his hareketsiz kalındığında veya kalçayı bacaklardan uzaklaştırırken daha belirgin hale gelir. Kasıktan dize vuran ağrısında dizin hareket açıklığı kısıtlanabilir ve dizin bükülmesi güçleşebilir. Ayrıca kasık bölgesindeki hareketlilik de sınırlı hale gelir.

Kasıktan dize vuran ağrısının diğer belirtileri ise şunlardır:

  • Hareket halindeyken özellikle bacakları yana açtığında veya uzattığında kasık bölgesinde hissedilen sızlama
  • Aktivite sonrası hissedilen zonklayıcı tarzda ağrı
  • Kasık bölgesinde hassasiyet
  • Kasık bölgesi ve iç uylukta sertlik hissi
  • Diz büküldüğünde iç uylukta hissedilen batma hissi

Kasıktan Dize Vuran Ağrı Kimlerde Görülür?

Kasıktan dize vuran ağrı özellikle koşu, futbol, hentbol gibi bacakların yana açılmasını ve gerilmesini gerektiren sporlarda sık görülmektedir. Düzenli spor yapan kişilerde tendinit veya bursit gibi kronik yaralanmalar sonucunda da kasıktan dize vuran ağrısı oluşabilir. Bunun dışında yavaş yavaş güçlenen ve esneyen adalelerin ani hareketler sonucu zorlanması sonucunda da kasıktan dize vuran ağrısı yaşanabilir.

Kasıktan Dize Vuran Ağrı Nasıl Geçer? (Tedavi Yöntemleri)

Kasıktan dize vuran ağrısının tedavisinde dinlenme, buz kompresi uygulamak, esneme ve güçlendirme egzersizleri yapmak, masaj teknikleri kullanmak, postür düzeltici egzersizler uygulamak, gaitayı düzeltmeye yönelik spor teknikleri kullanmak gibi yöntemler uygulanabilir.

Ayrıca bu tedavi yöntemleri ile birlikte ilaç tedavisi de uygulanabilir. Kasıktan dize vuran ağrısı için ilaç tedavisinde nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ’ler) kullanılabilmektedir. NSAİİ’lerin bazıları reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilirken bazıları doktor reçetesi ile kullanılmaktadır.

1. Dinlenme

Kasıktan dize vuran ağrısının ilk tedavi yöntemi dinlenmedir. Dinlenme ile birlikte vücudun kendini onarmasına fırsat sağlanmış olur. Ayrıca zorlanma sonucu yaşanan iltihaplanma dinlenme ile birlikte azalmaya başlar. Dinlenme süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kasık ve diz ağrısı uzun süre geçmiyorsa bir uzmana başvurulması önerilir.

2. Buz Kompresi

Ağrılı bölgeye buz kompresi uygulanması iltihaplanmayı azaltır ve kan dolaşımını hızlandırır. Bunun yanında buz kompresi uygulanması bölgedeki uyuşma hissi yaratacağı için ağrının hissedilmesini de engeller. Buz kompresi uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise doğrudan cilde buz konulmaması gerektiğidir. Buzun ciltle direkt temas etmesi ciltte yanıklara neden olabilir.

3. Egzersizler

Kasıktan dize vuran ağrısının tedavisinde özel egzersizler de tedavi yöntemleri arasında yer alır. Kalça kaslarını ve dış kalça bağlarını kuvvetlendirmek için yapılan egzersizler pelvik stabiliteyi arttırır ve hip eklem yaralanmaları riskini azaltır. Kalça kaslarını güçlendiren egzersizler şunlardır:

  • Yan yatış pozisyonunda bacak kaldırma
  • Dört ayak üstü yere paralel bacak kaldırma
  • Diz üstü bacak germe
  • Öne doğru hamle yaparken kalçayı sıkarak ayağı geri çekme

Ayrıca fleksörler ve iç uyluk adalelerini esnetmek de önemlidir. Esnetme hareketleri şunlardır:

  • Otururken ayağı önde uzatıp parmak uçlarına ulaşmaya çalışma
  • Yere diz çöküp arka tarafa esnetme
  • Üst bacak esnetme

4. İlaç Tedavisi

Kasıktan dize vuran ağrı için ilaç tedavisinde nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ’ler) kullanılabilmektedir. NSAİİ’lerin bazıları reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilirken bazıları doktor reçetesi ile kullanılmaktadır. NSAİİ’lerin kullanımı doktor kontrolünde yapılmalıdır çünkü bu ilaçların aşırı kullanımı mide kanamasına neden olabilmektedir.

5. Masaj Teknikleri

Ağrılı bölgeye masaj yapılması kan akışını hızlandıracağı için bölgedeki iltihaplanmayı azaltır ve şişliği engeller. Ayrıca masaj teknikleri pelvik bölgedeki bağların gevşemesini sağlayarak vücudun rahatlamasına yardımcı olur.

6. Postür Düzeltici Egzersizler

Vücudun herhangi bir yerindeki ağrı postürü olumsuz etkileyebileceği gibi postür bozuklukları da vücudun farklı bölgelerinde ağrı yaşanmasına neden olabilir. Postür bozukluklarının oluşturduğu kas gerginliklerini azaltmak için yapılan egzersizler pelvik stabiliteyi de arttırır.

7. Gaitayı Düzeltmeye Yönelik Spor Teknikleri

Gaitanın düzeltilmesi de kasıktan dize vuran ağrısının tedavisinde önemlidir. Gaita; yürürken veya koşarken kişinin bacaklarını hareket ettirme tarzıdır. Yanlış gaita ile koşmak veya yürümek pelvik bölgedeki yapıları zorlayarak yaralanmalara sebep olabilir.

Kasıktan Dize Vuran Ağrı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kasıktan dize vuran ağrısının tedavi edilmemesi durumunda şiddetli ve sürekli hale gelebilir. Kasıktan dize vuran ağrısının tedavi edilmemesi durumunda uzun vadede kalça eklem yaralanmaları yaşanabilir.

Scroll to Top