Kemik Ağrısı İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Bu yazımızda kemik ağrıları için ilaçların neler olabileceğinden ve bu ilaçların ne şekilde etkiler gösterebileceğinden söz edeceğiz. Ayrıca kemik ağrıları için evde bakım yöntemlerine de değineceğiz.

Kemik ağrıları eğer eklem ağrısından farksız bir haldeyse, genellikle artrit gibi iltihaplı bir duruma işaret eder ve iltihabı gideren ilaçlar kullanılabilir. Nitekim kemik iltihabı için ilaç da aynı şekilde etkin olabilmektedir. Daha çok inflamatuar hastalıklara bağlı olarak gelişen kemik ağrılarına karşı ağız yoluyla alınan steroid içeren ilaçlar da kullanılabilmektedir. Zaten kas ve kemik ağrılarına kullanılan ilaçların büyük kısmı da iltihabı azaltmaya yöneliktir.

Aynı zamanda evde sıcak soğuk kompres uygulamaları, dinlenme ve düzenli egzersiz gibi bakım yöntemleri de kemik ağrılarını hafifletmek için önemli rol oynayabilmektedir. Detaylar yazının devamında…

Kemik Ağrıları İçin İlaçlar

Kemiklerde meydana gelen ağrılar oldukça şiddetli seyredebilir ve gündelik yaşantıyı ciddi ölçüde etkileyebilir. Kemiklerde kırık, çatlak veya iltihaplanma oluşması durumunda kemik ağrıları meydana gelebilir. Kemik ağrısı için doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanabilir. Ağrı kesiciler, iltihap gidericiler ve kas gevşeticiler kemik ağrısına iyi gelen ilaçlar arasında sayılabilir.

Kemik Ağrıları İçin İlaçlar Nelerdir?

Kemik ağrıları için kullanılan ilaçlar genellikle non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), steroidler, kas gevşeticiler ve ağrı kesicilerdir. İltihaplı durumlarda steroid içeren ilaçlar tercih edilebilirken daha yaygın kemik ağrılarında NSAID’ler kullanılır.

Ağrı kesici ilaçlar ise kas ve kemik ağrılarında sıkça kullanılabilen yöntemlerdendir. Bu noktada özellikle kas ve kemik ağrılarına paracetamol içeren ilaçlar sıklıkla tercih edilir. Ayrıca reçete ile alınabilen bazı kas gevşetici ilaçları da kemik ağrısına iyi gelen ilaçlar arasında sayılabilir.

Kemik Ağrıları İçin İlaç Dozajları

Ağrı kesici ilaçların kullanımı sırasında mutlaka doktor tavsiyesine uyulmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan ilaçlarda doz aşımı yaşanabilir. Ağrı kesicilerin prospektüslerinde yer alan dozaj bilgileri tavsiye niteliğinde olup bireylerde farklılık gösterebilir. Genel olarak kullanılacak olan ilaçlar şu şekildedir;

  • Paracetamol (Aferin, Panadol, Tylenol): Ağrı ve ateş için kullanılır, 6 saatte bir alınabilir;
  • Ibuprofen (Advil, Nurofen, Calpol): Ağrı ve ateş için kullanılır, 8 saatte bir alınabilir;
  • Deksketoprofen (Sevikar): Sırt, bel, baş ve diş ağrıları için kullanılır, 8 saatte bir alınabilir;
  • Naproksen (Aleve): Özellikle eklem iltihabı ve artrit kaynaklı ağrılar için kullanılır, 12 saatte bir alınabilir;
  • Diklofenak (Voltaren, Cataflam): Kırık, burkulma ve yırtılma kaynaklı ağrılar için kullanılır, 12 saatte bir alınabilir;
  • Mefenamik Asit (Ponstan): Şiddetli adet dönemi ağrıları için kullanılır, 8 saatte bir alınabilir.

Kemik Ağrıları İçin İlaç Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ağrı kesici veya iltihap giderici bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışın;
  • Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı hakkında bilgi isteyin;
  • Kullanmakta olduğunuz diğer ilaçların adını verin;
  • Daha önce herhangi bir ağrı kesici veya iltihap giderici ilaca karşı alerji gösterdiyseniz bunu belirtin;
  • Böbrek veya karaciğer rahatsızlığınız varsa doktorunuza bildirin;
  • Ateşiniz yüksekse, aniden kötüleştiyseniz veya sarılık geçirdiyseniz doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Kemik Ağrıları İçin İlaç Kullanan Bireylerin Dikkat Etmesi Gerekenler

  • İlacınızı her zaman doktorunuzun önerdiği şekilde alın;
  • Ağrı kesicileri aç karnına almak emilimi artırır. Ancak midenizde rahatsızlık hissederseniz yemekle birlikte de alabilirsiniz;
  • Yüksek ateşiniz varsa veya vücudunuzda şişme ya da kızarıklık varsa mutlaka doktora danışın;
  • Başka ağrı kesici veya iltihap giderici ilaç alıyorsanız mutlaka doktora söyleyin;
  • Ağrı kesici veya iltihap giderici ilaç aldıysanız alkol almayın;
  • Ateş düşürücü alıyorsanız;
  • Bebeklerdeki ateşi 39 dereceye düşürmek için ibuprofen kullanılmaz.
    Bebeklerde 39 derecenin altındaki ateş için paracetamol kullanılabilir.
    Bebeklerde ateş düşürücü kullanmadan önce mutlaka doktora danışın.
    Ateş düşürücü kullanıldığı halde ateş düşmüyorsa doktora danışın.
    Ateş düşürücü kullanımından 2-3 günden fazla yararlanılmamalıdır.
    Paracetamol içeren ilaçların aşırı dozda alınması karaciğer hasarına yol açabilir.
    Ibuprofen içeren ilaçların aşırı dozda alınması mide kanamasına yol açabilir.
    Yüksek ateşte bayılma, döküntü oluşması ya da hastaneye kaldırılacak kadar ağır bir durum gelişirse vakit kaybetmeden doktora başvurun.

Kemik Ağrılarını Hafifletmek İçin Evde Bakım Yöntemleri

Kemik ağrısı yaşayan kişilerde evde bakım yöntemleri ile kemik ağrılarının hafifletilmesi sağlanabilir. Kompres yöntemleri kemik ağrılarına iyi gelir. Ağrı bölgesine buz torbası koymak hem şişliği hem de iltihabı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ağrıyan bölgeye buz torbası uygularken cildinizi korumak için bez içine buz torbasını koymayı unutmayın. Kompres yöntemi kan akışını azaltarak şişliği ve morluğu da engellemektedir.

Ilık su torbası ya da ılık havlu uygulamak ise kemik ağrılarının azalmasında etkilidir. Ilık su torbası ile bölgesel kan akışının artmasını sağlayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Bunun yanı sıra kemik ağrısı olan bölgeyi dinlendirerek kemiklerinizi koruyabilirsiniz. Ağrı olan bölgeyi dinlendirirken hareket ettirmemeye özen gösterin.

Düzenli egzersiz de kemik sağlığı için önemlidir. Kemikleri güçlendirerek daha az hasar görmesini sağlayan egzersizler kemik sağlığına olumlu katkı sağlar. Bunun yanı sıra dengeli ve yeterli kalsiyum alımı da önemlidir. Kemiklerimizi yapı taşı olan kalsiyumu yeterli miktarda alarak kemiklerimizi güçlendirebiliriz. Özellikle yaşlı bireyler osteoporoz riskini azaltmak için daha fazla kalsiyum almalıdır.

Kemik Ağrınız Yoksa Asla İlaç Kullanmayın!

Özellikle çok uzun süreli veya çok şiddetli olmayan kemik ağrılarında tedavi süreci içinde hiçbir şekilde ilaç kullanılmayabilir. Kronikleşen ve sinir uçlarının zayıflamasına neden olan kemik ağrılarına karşı evde bakım yöntemleriyle tedavi edilebilirlik durumu artmaktadır.

Scroll to Top