Kırık Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir? Kırık Kemik Ağrısı Nasıl Geçer?

İnsan vücudunda 206 tane kemik bulunmaktadır. Doğuşta daha fazla kemik bulunmasına rağmen büyüme sürecinde bazı kemikler birleşerek 206 sayısına ulaşır. Vücutta bulunan kemiklerin her biri hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle kemiklerde meydana gelecek en ufak bir hasar ya da yaralanma kişiyi büyük bir sıkıntının içerisine sürükleyebilir. Kemik yaralanmaları içerisinde en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi ise kemiklerin kırılmasıdır. Tıpta kırık olarak adlandırılan bu durum çeşitli şekillerde meydana gelebilir. Kırık kemik ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını arayan hastaların öncelikle kırığın türünü belirlemesi gerekir. Çünkü kemik ağrısına iyi gelen yöntemler farklılık gösterebilir.

Kırık Kemik Ağrısı Neden Olur?

Kemik kırığı olarak da bilinen kırıklar, genellikle travmatik olaylar sonucunda oluşurlar. Bu travmatik olaylar içerisinde şüphesiz en önemlisi yüksek enerji yaralanmalarıdır. Spor yaralanmaları, çocuklarda görülen oyun kazaları, endüstriyel kazalar, trafik kazaları ve düşmeler kemik kırıklarının en sık görülen nedenleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra osteoporoz, osteogenesis imperfecta, osteomyelitis ve tumoral lezyonlar gibi çeşitli hastalıklar ya da durumlar da kemiklerin zayıflamasına ve daha kolay bir şekilde kırılmalarına neden olur. Kemik kırıkları meydana geldikten sonra onarılamaz ya da tam iyileşemezler ise kişilerde kronik ağrılara neden olabilirler.

Kırık Kemik Ağrısına Neden Olayacak Belirtiler Nelerdir?

Kemik kırığı meydana geldiği zaman kişide farklı belirtiler gözlemlenebilir. En sık karşılaşılan semptomlar içerisinde şüphesiz ki ağrı ilk sırada yer alır. Kırık kemiğin bulunduğu bölgede şişlik oluşması, hareket kabiliyetinde kısıtlanma ya da tamamen hareket edememe, kemiğin bulunduğu bölgede hassasiyet ve deformite gibi bulgular da kırığın en sık görülen belirtileri arasında yer alır. Tüm bu belirtiler birlikte gözlemlenebileceği gibi bazen tek başına da görülebilir. Özellikle kırık bölgesinde oluşan şişlik ve ağrı kişileri doktora yönlendiren en önemli belirtiler arasında yer alır.

Kırık Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelecek olan kırık, kişiyi büyük bir acıya sürükler. Bu acı kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Kırık kemik ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını arayan hastalar için hekimler tarafından önerilen tedavi yöntemleri en iyi gelen yöntemler arasında yer alır. Çünkü kırık ağrısını geçirmek için öncelikle kırığın tam olarak onarılması gerekir. Kırığın onarılması için ise çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Hekimler tarafından önerilen tedavi yöntemleri dışında kişiler evde çeşitli yöntemler deneyerek de kemik ağrılarına iyi geldiğini düşündükleri yöntemleri uygulayabilirler. Ancak burada unutulmaması gereken nokta; kemiğin onarılması ve tedavi edilmesinden sonra ağrının geçmesi için kişilerin önerilen yöntemleri uygulamaları gerektiğidir.

Ağrı Kesiciler

Kemik ağrısına en iyi gelen yöntemlerin başında ilaçlar gelir. Bu noktada ilaçların reçeteli ya da reçetesiz olması fark etmez. Kişilerin kendi başlarına aldıkları ağrı kesiciler ile hekimler tarafından yazılan ilaçlar kırık kemik ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını verebilecek tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Buz Uygulaması

Buz uygulaması, vücuttaki ağrıların ve özellikle de kırık kemik ağrısının şiddetini azaltmak için başvurulan en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Kırık kemiğin bulunduğu bölgeye direkt olarak buz torbası ya da buz ile dolu bir kap yerleştirerek buza bulamak kişilerin kemik ağrısına iyi gelerek ağrının daha çekilebilir düzeye inmesini sağlar. Buzun etkili olabilmesi için belirli aralıklarla uygulanması gerekir. Bu nedenle buz torbasını belirli aralıklarla yenileyerek uygulama yapmanız gerekmektedir. Buz uygulamasını bir seferde 20 dakika kadar yapmanız yeterlidir. Her seferden sonra cildinizin donma ihtimaline karşı korumanız gerektiğini unutmayın. Buzu doğrudan cildinize değil bir havluya ya da temiz bir beze sararak uygulama yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Sıcak Kompres Uygulaması

Buz uygulamasının aksine sıcak kompres kasları gevşeterek kan akışını arttırdığı için kırık kemik ağrısına iyi gelir. Kırık kemiğin bulunduğu bölgeye sıcak kompres uygulayarak kan dolaşımınızı hızlandırabilir ve kemiklerin daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Sıcak kompres uygulamasını yaparken dikkatli olmalısınız. Cildinize direkt olarak sıcak su torbasını ya da ısıtıcıyı yerleştirmeyin. Bir havluya ya da temiz bir beze sararak öyle kullanın. Uygulamayı 20 dakika kadar yapmanız yeterlidir. Donma ya da yanma riskini en aza indirmek için sefer sefer sürelerini kısaltabilirsiniz.

Masaj

Masaj vücuttaki birçok sistemi olumlu yönde etkileyerek iyileşmesini sağlar. Kan akışını düzene sokan masaj, kemiklerin de daha hızlı bir şekilde onarılmasına yardımcı olur. Masajın bu denli etkili olabilmesi için kişilerin kendilerinin uygulama yapması ya da profesyonel destek alması gerekir.

Aromaterapi

Aromaterapi; bitkisel yağların masaj yoluyla cildinize ya da solunum sisteminize uygulanması ile gerçekleşir. Aromaterapide kullanılan yağların içerikleri farklılık gösterdiği için kişilerin hangi yağın ne işe yaradığını bilmesi ve ona göre seçim yapması gerekir. Aromaterapinin etkili olabilmesi için düzenli olarak uygulanması gerekir.

Fiziksel Terapi ve Egzersiz

Fiziksel terapi ve egzersiz kırık kemik ağrısını geçirebilecek yöntemler arasında yer alır. Fiziksel terapi, egzersiz programları ve özel aletler kullanılarak uzman kişiler tarafından uygulanmaktadır. Egzersiz ise kişinin kendi başına ya da grup içerisinde yaptığı kas ve eklem hareketleridir.

Fiziksel terapi ve egzersiz programları kasları kuvvetlendirerek eklem hareketliliğini arttırdığı için kırık kemik ağrısına iyi gelir. Bu sayede kemikler de daha hızlı bir şekilde iyileşir. Fiziksel terapi seanslarının hekiminizin önerdiği şekilde devam ettirilmesi ve egzersiz programlarının düzenli olarak yapılması süreci olumlu yönde etkileyecektir.

Diyet Takibi

Diyet takibi yapmak, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelir. Sağlıklı bir vücut kırık kemik ağrısını da en kısa zamanda geçirecek şekilde tasarlanmış demektir. Bu nedenle diyet takibine dikkat ederek sağlıklı bir vücuda sahip olabilir ve kırık kemik ağrısını geçirebilirsiniz.

Diyet içerisinde yeterli protein, vitamin ve mineral bulunmasına dikkat edilmelidir. Özellikle kalsiyum ve D vitamini içeren gıdalar tüketmek kemiklerinizin sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Yine protein içeren gıdalar kas kütlenizin korunmasına yardımcı olarak kemiklerinizin daha az yük altında çalışmasını sağlayacaktır.

Kemikleri Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Kemikleri güçlendiren besinler içerisinde en önemlileri şüphesiz ki kalsiyum ve D vitamini içeren besinlerdir. Kalsiyum ve D vitamini iskelet sisteminin temel yapı taşlarıdırlar. Bu nedenle yeterli miktarda tüketilmeleri vücudun sağlıklı olmasının yanı sıra kemik sağlığını koruması açısından da önemlidir.

Kemikleri güçlendiren besinler içerisinde süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, tofu, somon balığı, yumurta, fındık, ceviz gibi kuruyemişler ile çeşitli meyve ve sebzeler yer alır. Siz de kemiklerinizin sağlıklı kalması için diyetinizde bu besinlere yeterli düzeyde yer vermelisiniz.

Akupunktur

Akupunktur, vücudun belirli noktalarına iğne batırarak tedavi olma yöntemidir. Geleneksel tıp yöntemlerinden biri olan akupunktur, bilimsel olarak da etkinliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemidir. Akupunktur tedavisi ağrıların azalmasında önemli rol oynar.

Kemik hücrelerinin yenilenmesini sağlayan akupunktur, kan dolaşımını düzenleyerek kırık kemik ağrısının geçmesine de yardımcı olur. Akupunktur tedavisinin uzman kişiler tarafından belirli aralıklarla uygulanması gerekir.

Stres Yönetimi

Stres vücuttaki birçok sistemin sağlıklı işlemesini engelleyerek kişileri çeşitli hastalıkların pençesine sürükleyebilir. Stresin yönetilememesi vücuttaki işlev bozukluklarının artmasına neden olurken uyku düzeninin de alt üst olmasına sebep olabilir. Uyku düzeninin bozulması kemik sağlığını da olumsuz yönde etkileyeceği için stres yönetimine dikkat edilmesi gerekir.

Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktiviteyi hayatınızdan ne kadar eksik tutarsanız kemikleriniz o kadar zayıflar ve vücudunuz işlev bozukluğu yaşar. Fiziksel aktivite denildiği zaman spor yapılması gerektiği düşünülür ancak fiziksel aktivite günlük hayatta kas ve eklemlerin hareket etmesi ile de gerçekleşir.

Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapan kişiler kas kütlelerini koruyarak vücut dengesini oluştururlar. Bu sayede kemikler de daha az yük altında çalışarak uzun süre sağlıklı kalırlar.

Kırık Kemik Ağrısı Evde Nasıl Geçer?

Kırık kemik ağrısını geçirmek için evde çeşitli yöntemler denenebilir ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; ağrının sebebinin tam olarak anlaşılmasıdır. Eğer ağrı ciddi bir durumdan kaynaklanmıyorsa kişiler evde çeşitli yöntemler deneyerek kırık kemik ağrısını geçirebilirler.

Kırık Kemik Ağrısına İyi Gelen Şifalı Bitkiler Nelerdir?

Kırık kemik ağrısını geçirmek için bitkisel tedavi yöntemlerine başvuran kişiler şifalı bitkiler içerisinde kendilerine en uygun olanı bularak kullanabilirlar.

Soğan suyu, zencefil, sarımsak ve kekikli merhem gibi bitkisel karışımların kullanımı ile kişiler kendi başlarına kırık kemik ağrısını geçirebilirler.

Kırık Kemik Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Kemiğinizde herhangi bir travmaya bağlı olarak yaralanma olduysa ya da kemiğinizden dolayı sürekli bir ağrı hissediyorsanız bu durumda ortopedi ve travmatoloji bölümüne gitmeniz gerekir. Ortopedi ve travmatoloji bölümü iskelet sistemi hastalıkları ile ilgilenen bölüm olduğu için bu tarz problemleri olan kişilerin bu bölümden randevu alarak muayene olmaları gerekir.

Kırık Kemik Ağrısı Ne Zaman Geçer?

Kemikte meydana gelen her yaralanma sonrasında hekim müdahalesi gereklidir. Bu müdahale bazen cerrahi operasyonu gerektirebilirken bazen basit alçı ya da bandaj ile de gerçekleştirilebilir.

Kırık kemik ağrısı genellikle kırığın tedavisinin başlaması ile birlikte ortadan kalkar ancak bazı durumlarda ağrı kronikleşebilir ve kişiyi sürekli olarak rahatsız edebilir. Burada önemli olan nokta; kişinin yaşam kalitesini etkilemeyen ağrıların normal sınırlar içerisinde kabul edilmesidir.

Scroll to Top