Kol Ağrısı Nedir? Neden Olur? Kol Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kol ağrısı, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen ve kol hareketlerini kısıtlayan bir ağrı türüdür. Kol ağrısının nedeni kas zorlanmasından, sinir sıkışmasına, kalp krizinden inme geçirmeye kadar çok çeşitli sebepler olabilir. Kol ağrısına iyi gelecek yöntemler arasında sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, esneme hareketleri yapmak, kolunuzu dinlendirmek gibi basit önlemler yer alır. Ancak kol ağrınız uzun sürüyor veya günlük yaşamınızı etkiliyorsa, altta yatan nedenin teşhis ve tedavisinin yapılması önemlidir.

Kol Ağrısı Nedir?

Kol ağrısı, kolun üst veya alt kısmında, omuzdan dirseğe kadar olan bölgede yaşanan fiziksel rahatsızlıktır. Kolun hareketini kısıtlayan ve günlük aktiviteleri zorlaştıran kol ağrıları, sıklıkla kullanılan kas ve eklemleri etkileyerek kişiye büyük zorluk çıkarabilir.

Kol ağrıları genel olarak yaralanma, aşırı kullanım veya tekrarlayan hareketler nedeniyle ortaya çıkar. Bazen de kolun dolaşım sisteminin bozulması, sinirlerinin veya kaslarının hasar görmesi sonucunda yaşanır. Nadir durumlarda ise kalp krizi, inme gibi rahatsızlıklar sonrası dekolmanasyon sendromu yaşanması sonucu kol ağrısı görülebilir.

Kol ağrısı genel olarak doğrudan kolun yaralanması sonucu oluşsa da bazı durumlarda dolaylı yaralanmalar sonucunda da ortaya çıkabilir. Örneğin omuz bölgesinde yaşanan bir yaralanma veya sakatlanma sonrası kolun kullanımı sınırlı hale geldiği için kol ağrısı yaşanması gibi.

Kol Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Kol ağrısının en temel belirtisi, kolun üst kısmında ya da genel olarak tümünde yaşanan ağrı hissidir. Bu ağrı hafif olabileceği gibi şiddetli de olabilir. Kol kasları ile eklemleri üzerindeki baskıya bağlı olarak kol hareketlerinde kısıtlanma, güçsüzlük veya dayanıklılıkta azalma gibi belirtiler de kol ağrısına eşlik edebilir.

Bazı durumlarda kol ağrısı uyuşma, karıncalanma ya da kolun derisinde değişikliklere neden olabilecek sinir hasarının bir belirtisi olabilir. Kolun cildinde soğuma ya da ısınma hissi oluşabilir.

Ağrının nedeni kemiği etkileyen bir yaralanma ise kemikte şişlik, deformite ve hassasiyet görülebilir. Ayrıca kol ekleminde duyulan tıkırtı ya da çıtırtı sesi de gözlemlenebilir.

Kol Ağrısının Nedenleri

Kol ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenler koltukaltı bölgesine ve kola yayılan sinirleri etkileyen yaralanmalar, tekrarlayan hareketler sonucu gelişen tendinit (aşil tendonu iltihabı), bursit (bursa iltihabı), rotator cuff (omuz tendonları) yaralanmaları gibi omuz kaynaklı problemler, dirsek bölgesini etkileyen yaralanmalar, kırıklar ve eklem yaralanmaları gibi lokal problemler olarak sınıflandırılabilir.

Ayrıca “Pancoast Tümörü” adı verilen akciğer kanseri türü de kola yayılan ağrılara neden olabilir. Bunun yanı sıra bazı kalp rahatsızlıkları da kola vuran ağrılara sebebiyet verebilir. Kalp krizinde ise sıklıkla sol kola yayılan göğüs ağrısı görülür. Ancak nadir durumlarda sağ kolun da ağrıdığı gözlemlenebilir ve bu durum kalp krizi belirtisi olarak kabul edilir.

Ayrıca dolaşım bozukluğu, kas ya da tendon iltihaplanması, romatizma türü kronik inflamatuar hastalıklar, fibromiyalji ve multiple skleroz gibi kronik hastalıklar da kol ağrısının sebepleri arasında yer alır.

Kol ağrısının yaygın nedenleri arasında ise şunlar bulunur:

  • Tekrarlayan hareketler sonucu gelişen yaralanmalar
  • Dirsek ya da omuzdaki eklemlerde yaşanan yaralanmalar
  • Aşırı kullanım sonucu oluşan zorlanmalar
  • Omuz problemleri (tendinit, bursit)
  • Kolda bulunan damarların iltihaplanması (tromboflebit)
  • Dolaşım bozukluğu
  • Kas veya tendonun iltihaplanması
  • Artrit, bursit gibi eklem rahatsızlıkları
  • Akciğer tümörleri
  • Stres
  • Sinir sıkışması
  • Bel fıtığı

Kol Ağrısına İyi Gelen Uygulamalar

Kol ağrısını geçirmeye yardım edecek bazı yöntemler şunlardır:

  • Sıcak kompres uygulaması
  • Soğuk kompres uygulaması
  • Esneme hareketleri yapmak
  • Kol kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmak
  • Ağrıyan kolu dinlendirmek
  • Ağrıyan bölgeyi fazla zorlamamak

Sıcak kompres uygulaması yapmak, kasların gevşemesini sağlayarak kan akışını artırır. Bu sayede kol bölgesindeki ağrı ve sızıların azalmasına yardım eder. Soğuk kompres ise özellikle zorlanma sonucu yaşanan travmatik ağrılarda tercih edilir. Şişliği azaltıp iltihaplanmayı engelleyerek ağrıyı hafifletir.

Esneme hareketleri yapmak ve kol kaslarını güçlendirecek egzersizler uygulamak tendinit ve bursitte dekolmanizasyonu azaltmaya yardım ederek ağrının etkisini hafifletir. Ayrıca kol bölgesindeki kasları dinlendirmek ve zorlamamak da yaşanan ağrıların zamanla geçmesini sağlar.

Kol Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Kol ağrısı yaşayan kişilerin öncelikle birinci basamak sağlık hizmetlerinde muayene olmaları gerekir. Muayene sırasında hekim hastanın şikayetlerini dinleyerek gerekli görülen tetkikleri isteyecektir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra kol ağrısının sebepleri belirlenerek tanı konulur.

Kol Ağrısı Tedavisi

Kolda meydana gelen yaralanmalar sonucu oluşan kol ağrılarında genellikle RICE yöntemi uygulanır. RICE; Rest (dinlenme), Ice (buz), Compression (sargılama), Elevation (yükseltme) anlamına gelir. Buna göre yaralanan bölgeyi dinlendirmek, buz kompresi uygulamak, bandaj gibi malzemelerle sarmak ve kalp seviyesinden yukarıda tutmak ağrının etkisini azaltarak tedaviye yardım eder.

Tendinit ve bursit gibi durumlarda ise genellikle kortikosteroid içeren ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri kullanılır. Nadir durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Fakat kol ağrısı inme geçirmek veya kalp krizi geçiriyor olmak gibi acil durumların belirtisi olabilir. Bu yüzden ani gelişen ve daha önce yaşanmamış olan bir kol ağrısında öncelikle acil sağlık hizmetlerine başvurmak önemlidir.

Scroll to Top