Kolda Uyuşma Ağrı Neden Olur? Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Kolda uyuşma ve ağrı, genellikle sinirlerin baskı altında kalması ya da iltihaplanmasından kaynaklanır. Fakat bu şikayetlerin sebebi beyin felci, kalp krizi gibi daha ciddi hastalıklar da olabilir. Bu nedenle kol uyuşması ve ağrısı bir kronik hastalığın belirtisi olabileceği için ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir.

Kolda Uyuşma & Ağrı Nedir?

Uyuşma, duyuların geçici olarak kaybolmasıdır. Uyuşma hissi genelde karıncalanma, iğne batması veya deride soğukluk gibi hislerle de tarif edilir. Kolda uyuşma ve ağrı da bu hislerin kol bölgesinde yaşanmasıdır. Kolda ağrı ve uyuşma sinirlerin, kasların, tendonların veya bağların yaralanması ya da iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca, kan dolaşımında meydana gelen problemlerine bağlı olarak da oluşabilmektedir. Bu şikayetler her ne kadar geçici olarak yaşansa da sürekli tekrarlıyorsa muayene olup uzman görüşü alınması önemlidir.

Kolda Uyuşma & Ağrı Belirtileri Nelerdir?

Uyuşma hissinin genelde karıncalanma, iğne batması veya deride soğukluk gibi hislerle de tarif edilir. Kolda uyuşma ve ağrı hissi de bu semptomlarla birlikte yaşanır. Kolda uyuşma ve ağrısı yaşayan kişiler şu şikayetleri de hissedebilir:

  • Ellerini ısırıyormuş gibi hissetme
  • Kol bölgesinde güçsüzlük
  • Kolunu hareket ettirmekte zorlanma
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Baş dönmesi
  • El ve parmaklarda karıncalanma hissi

Kolda Uyuşma & Ağrı Neden Olur?

Kolda uyuşma ve ağrı genelde sinirlerin baskı altında kalması ya da iltihaplanmasından kaynaklanır. Sinir sıkışması, yaralanmalar, iltihaplanmalar veya bazı kronik hastalıklar kolda uyuşma ve ağrı hissini tetikler. Ancak bu şikayetler kalp krizi veya beyin felci gibi acil müdahale gerektiren durumların belirtisi de olabilir. Dolayısıyla kolda uyuşma ve ağrı sürekli yaşanıyorsa uzman doktora görünmek önemlidir.

Kolda Uyuşama ve Ağrısının En Sık Görülen Nedenleri

Yaralanmalar, iltihaplanmalar veya bazı kronik hastalıklar kolda uyuşma ve ağrı hissini tetikler. Fakat bu şikayetler kalp krizi, beyin felci gibi acil müdahale gerektiren durumların belirtisi de olabilir. Dolayısıyla kolda uyuşma ve ağrı sürekli yaşanıyorsa uzman doktora görünmek önemlidir.

Kolda uyuşma ve ağrısının en sık görülen nedenleri şunlardır:

Sinir Sıkışması

Sinir sıkışması kolun belli pozisyonlarda uzun süre kalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durum özellikle bilgisayar başında uzun zaman çalışanlarda sık görülmektedir. Sinir sıkışmasına bağlı kolda uyuşma ve ağrı dışında güçsüzlük, elini kullanmada zorlanma gibi şikayetler de yaşanabilir.

Yaralanmalar

Kolda yaşanan yaralanmalara bağlı sinirlerde hasar meydana gelebilir. Bu nedenle yaralanmalar sonucunda kolda uyuşma ve ağrı yaşanması da oldukça normaldir.

Eklem Hastalıkları

Bazı eklem hastalıkları kol eklemlerini etkileyebileceği gibi sinirlere de zarar vererek kol uyuşması ve ağrısına sebep olabilir. Eklem iltihapları, artritler ve diğer eklem rahatsızlıkları kol uyuşmasını tetikleyebilir.

MRg

Kolda yaşanan uyuşma ve ağrının nedeni bilinmiyorsa doktor MR çekilmesini isteyebilir. MR ile kol bölgesindeki sinirlerin, kasların, tendonların veya bağların yaralanması ya da iltihaplanması sonucu ortaya çıkan sorunlar tespit edilebilir.

Kronik Hastalıklar

Şeker hastalığı, MS hastalığı, tiroit bozuklukları gibi kronik rahatsızlıklar kolda uyuşma ve ağrı meydana getirebilir. Kol uyuşmasının devam etmesi durumunda bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Kan Dolaşımı Bozuklukları

Kan dolaşımındaki bozukluklar kol uyuşmasına neden olabilmektedir. Bu duruma kalp rahatsızlıkları, tansiyon ve şeker problemleri sebep olabilmektedir.

Tansiyon Düşüklüğü

Tansiyon düşüklüğüne bağlı olarak vücutta meydana gelen bazı değişiklikler kol bölgesinde uyuşmaya neden olabilmektedir. Ayrıca tansiyon düşüklüğünde oluşan baş dönmesi gibi semptomlara kolda uyuşma ve ağrı da eklenebilmektedir.

Sinir Hastalıkları

Sinir hastalıkları doğrudan sinirlere zarar verdiği için kolda uyuşma ve ağrı gibi şikayetlerin yaşanmasına sebep olmaktadır.

İnmeler (Stroke)

İnmeler kanın beyin bölgelerine gidememesi sonucu meydana gelmektedir. İnmelerde kol bölgesinde ağrı ve uyuşma olabileceği gibi yüz bölgesinde de benzer semptomlar yaşanabilmektedir.

Kalp Krizi

Kalp krizlerinde göğüs bölgesinde ağırlık hissi, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü gibi semptomlar oluşmaktadır. Kalp krizinin en önemli belirtilerinden birisi de sol kol bölgesinde meydana gelen ağrı ve uyuşmadır.

Konjenital Tonus Kılıfı Hastalığı

Konjenital tonus kılıfı hastalığında sinir kılıfı normalden daha kalın olmaktadır. Kalınlaşan bu kılıf siniri sıkıştırarak zamanla kol bölgesinde uyuşma ve ağrı gibi semptomlara yol açabilmektedir.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığının eklemleri etkilemesi durumunda kol bölgesinde iltihaplanmalar meydana gelebilmektedir. Oluşan iltihaplanmalara bağlı olarak kollarda uyuşukluk hissedilebilir ve çeşitli sertleşmeler meydana gelebilmektedir.

Kolda Uyuşama ve Ağrısının En Sık Görülen Nedenleri Nasıl Teşhis Edilir?

Kolda uyuşma ve ağrısının tanısı genellikle fiziksel muayene, hasta öyküsü alma ve gerekli laboratuvar testleri ile konur. Bununla birlikte durumun altta yatan nedenine bağlı olarak daha farklı tetkikler de istenebilir.

Tıbbi öykü alma: Hasta öyküsü alma süreci ile doktora mevcut semptomların ne zamandan beri sürdüğü, belirtilerin nasıl başladığı, hangi aktivitelerin belirtileri kötüleştirdiği veya iyileştirdiği hakkında bilgi verilir. Bu bilgiler tanıya yardımcı olabilir.

Fiziksel muayene: Hastanın fiziksel muayenesi yapılır. Bununla birlikte hareketlilik testi ile belirtilerin ortaya çıkıp çıkmadığı kontrol edilir.

Nörolojik muayene: Sinirlerin işlevlerini değerlendirmek için nörolojik muayene yapılabilir. Nörolojik muayenede refleks kontrolü, kas gücü testi, duyusal hislerin değerlendirilmesi yapılabilir.

Elektromiyografi (EMG): EMG testi ile elektriksel aktiviteler ölçülerek kas hasarı belirlenebilir. Ayrıca bu test sayesinde sinir hasarının olup olmadığı da anlaşılabilir.

Kompütürize tomografi (BT) taraması: BT taraması ile kol bölgesindeki yumuşak dokuların görüntüleri elde edilir. Elde edilen görüntülerde herhangi bir hasar veya anormal durum tespit edilmesi halinde doktora bilgi verir.

Mıknatıs rezonans görüntüleme (MRG): MRG çekimi ile kolun iç yapılarının ayrıntılı görüntüleri elde edilir. Bu görüntülerde meydana gelen yaralanmalar ya da hasarlar tespit edilebilir.

Kolda Uyuşama ve Ağrısının Nedenleri ve Teşhisi Göre Doktorlar Kimlerdir?

Kolda uyuşma ve ağrısı yaşayan kişiler öncelikle bir aile hekimine başvurmalıdır. Aile hekimi muayene sonrasında gerekli görmesi halinde bir nöroloji uzmanına yönlendirme yapacaktır.

Nöroloji doktoru öncelikle fiziksel muayene yapacaktır. Muayene sonrasında gerekli gördüğü tetkikleri isteyebilir. Tahlil sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından tanı konularak gerekli tedavi planlaması yapılacaktır.

Kolda Uyuşama ve Ağrısının Tedavisi Nasıl Olur?

Kolda uyuşama ve ağrısı tedavisinde öncelikle altta yatan sebep belirlenir. Nedene yönelik tedavi planlaması yapılabilir. Tedavi yöntemi ise altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

  • İlaç tedavisi: İltihaplanmanın giderilmesi veya ağrının azaltılması için doktor tarafından ilaç reçete edilebilir. Ayrıca sinir sıkışmasının gevşetilmesi için de ilaç tedavisine başvurulabilir.
  • Diyet değişiklikleri: Beslenme şeklinin değiştirilmesi vücudun genel sağlık durumunu iyileştirebilmektedir. Özellikle kronik hastalıklarda beslenme değişiklikleri tedavi sürecine katkı sağlayabilir.
  • Pansuman değişiklikleri: Yaralanmalara bağlı kolda uyuşama ve ağrısı yaşıyorsanız pansuman değişikliklerine gitmeniz iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  • Cerrahi müdahale: Altta yatan sebep ciddi bir yaralanmaya bağlı oluşmuşsa veya sinir hasarı meydana gelmişse cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Sinirlerin onarılması veya sıkışan bölgelerin açılması cerrahi müdahale ile gerçekleştirilebilir.
Scroll to Top