Kollardaki Ağrı Neden Olur? Koll Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kol ağrısının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında kol kaslarının zorlanması, tekrarlayan hareketler sonucu oluşan yaralanmalar, sinir sıkışması, tendon iltihabı, bursit, tendinit ve romatizmal hastalıklar yer alır. Özellikle çocuklarda görülen kolları bükme sendromu da kol ağrısına neden olurken, bu sendromun kendi kendine geçebileceği gibi tedavi gerektirebileceği de unutulmamalıdır.

Kol Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kollardaki ağrı genel olarak aşağıdaki durumlardan kaynaklanmaktadır:

  1. Travma ve yaralanmalar: Kol bölgesinde meydana gelen travmalar, darbe ya da düşme sonucu kol kaslarında ya da kemiklerinde yaralanmalara bağlı ağrılar görülebilir.
  2. Tendinit: Kol eklemlerini kullanan tendonların iltihaplanması sonucu oluşan tendinite bağlı kol ağrıları yaşanabilir.
  3. Bursit: Eklemlerin etrafında bulunan ve kayganlığı artırmaya yarayan bursaların iltihaplanması sonucu görülen bursitte kol ağrıları meydana gelebilir.
  4. Sinir sıkışması: Kol ve omuz bölgesine giden sinirlerin vücut ağırlığı ya da yanlış pozisyonda uyuma nedeniyle sıkışması sonucu kolun belirli bölgelerinde ağrı yaşanabilir.
  5. Rotasyonel manşet yaralanmaları: Omuz eklemini oluşturan ve çevreleyen kas ve tendonlardan oluşan rotasyon manşetinde yaralanma meydana gelmesi sonucu kol ağrısı oluşabilir.
  6. Omuz eklemi yaralanmaları: Omuz ekleminde meydana gelen yaralanmalar kolun hareketiyle ağrıyı tetikleyebilir.
  7. Kas zorlanması: Kollardaki kasların aşırı zorlanması sonucu oluşan gerilme ya da yırtılma kas ağrılarına sebebiyet verebilir.
  8. Karpal tunel sendromu: Tekrarlayan el ve bilek hareketleri sonucu eldeki orta sinirin bilekte sıkışmasına bağlı olarak görülen karpal tunel sendromu; parmaklarda uyuşma ve karıncalanma hissinin yanı sıra kolun dirsek seviyesine kadar ağrı yaşanmasına da neden olabilir.
  9. Çocuklarda kolları bükme sendromu: Bebek ve küçük çocukların kolları bükme sendromu, bir yetişkin tarafından kolun aşırı şekilde bükülmesi sonucu kolun eklem bağlarında meydana gelen yaralanmadır. Bu sendrom; ağlama, hareket ettirememe, şişlik ve hassasiyet gibi belirtilere yol açabilir.
  10. Romatizmal hastalıklar: Özellikle tekrarlayan kol ağrılarında romatizmal bir hastalığın göz ardı edilmemesi gerekir. Kol eklemleri dahil olmak üzere birçok eklemde iltihaplanmaya neden olan gençlik romatizması; tendon, doku ve kemiklerde da hasara yol açabilir. Ayrıca romatoid artrit gibi diğer iltihaplı romatizmal hastalıklar da kol ağrısının nedenleri arasında yer alır.
  11. Dolaşım bozuklukları: Kol atardamarlarında meydana gelen dolaşım bozuklukları da kol ağrısına neden olabilir.
  12. Diyabet ve hipotiroidizm: Uzun süre kontrol altına alınmayan şeker hastalığı (diyabet) ve tedavi edilmeyen hipotiroid hastalığı da kollardaki ağrıların olası nedenleri arasında sayılabilir.
  13. Ağrı sendromları: Kompleks bölgesel ağrı sendromu ve miyofasiyal ağrı sendromu gibi kronik ağrı sendromları da kol ağrısına sebep olabilir.
  14. Tümörler: İyi ya da kötü huylu tümörler de kol ağrısına yol açabilir. Bu tümörler kollarda gelişebileceği gibi akciğer, meme ve tiroid gibi komşu dokularda da gelişip kol ağrısını tetikleyebilir.

Kollardaki Ağrılara Hangi Doktor Bakar?

Kollardaki ağrılar genel olarak ortopedi ve travmatoloji bölümüne yapılacak muayene ile başlayabilir. Ancak söz konusu kol ağrısı; romatizmal hastalıklardan şüphelenmeyi gerektiriyorsa bu durumda iç hastalıkları ve tıp fakültesi (genel internal medicine) ile beraber tıbbi ortopedi veya fizyatri bölümlerine de başvurulabilir.

Kollarımdaki Ağrılara Ne Yapabilirim?

Kollardaki ağrılar için öncelikle ağrının sebepleri iyi analiz edilmelidir. Eğer bu sebepler; travma, yaralanma, kas zorlanması gibi basit nedenlere dayanıyorsa evde bazı yöntemlerle bu ağrılar hafifletilebilir.

Ağrıyan kısıma dinlenme, soğuk kompres uygulama ve germe egzersizleri yapma gibi yöntemler başvurulabilecek yöntemler arasında yer alır. Ağrı bölgesine soğuk kompres uygulamak için buzdolabına konmuş bir su şişesi ya da buz torbası kullanabilirsiniz. Ayrıca iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltmak için etkilenen bölgeye bandaj sarmak da faydalı olabilir.

Bununla beraber kol kaslarını çalıştırmaya yönelik germe egzersizleri de kasların rahatlamasına ve kan dolaşımın artmasına yardımcı olabilir.

Kollardaki ağrılar devam ediyorsa ve söz konusu ağrılar günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa mutlaka bir uzmana görünmekte fayda var.

Scroll to Top