Kulak ağrısı yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da sık görülen bir problemdir. Kulakta meydana gelen her tür rahatsızlık, ağrı ve acıya neden olabilir. Kulak ağrısı genellikle orta kulak iltihabı, sinüzit, diş problemleri ve yaralanmalar gibi durumların belirtisi olarak ortaya çıkar.
İlk önce kulak ağrısının kaynağının belirlenmesi gerekir. Kulak ağrısı hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir. Çoğu zaman kulak ağrısı, kulakta meydana gelen basınç değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkar. Kulağa su kaçması, soğuk algınlığı ve alerjik rinit gibi enfeksiyonlar da kulak ağrısına neden olabilir.
Kulak ağrısı hafif ve orta şiddette olduğunda evde uygulanacak yöntemlerle ağrı hafifletilebilir. Ama şiddetli olan kulak ağrısı için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunun dışında kulak ağrısına iyi gelen ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmakta fayda vardır.
Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Kulak ağrısı, orta kulakta sıvı birikmesi, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonları, diş problemleri, çene eklemi bozuklukları, yaralanmalar ve basınç değişiklikleri gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Kulak ağrısını geçirebilmek için öncelikle ağrının sebebinin bulunması gerekir. Ağrıya neden olan sebep belirlendiğinde ona yönelik tedavi uygulanabilir.
Bazı kulak ağrıları evde uygulanacak yöntemlerle hafifletilebilirken bazıları şiddetli olabileceğinden mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmelidir.
- Kulak ağrısını hafifletmek için ağrıyan kulağı yukarı doğru çekerek germe hareketi yapılabilir.
- Kulak ıslatılmadan sıcak havlu ile kulağın üzerine koyulması ağrıyı hafifletir.
- Kulağa sıcak kompres uygulamak da rahatlatır.
- Sinüzit kaynaklı kulak ağrıları için tuzlu su ile burun yıkanması yapılabilir.
- Burun açıcı spreyler kullanmak sinüslerin açılmasını sağlar.
- Sakinleştirici ya da anti-inflamatuar özellikli doğal yağlarla masaj yapılması da kulak ağrısına iyi gelir.
Kulak Ağrısı İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?
Kulak ağrısının giderilmesi için ilaç kullanılabilir. Fakat kulağın iç yapısı oldukça hassastır ve yanlış ilaç kullanımı kulakta kalıcı hasar oluşturabilir.
Bu nedenle kulak ağrısı için kullanılacak ilaçların doktora danışarak kullanılması gerekir. Kulak ağrısının sebebine göre ilaç seçimi yapılır. Örneğin bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan bir rahatsızlık söz konusuysa antibiyotik kullanılırken; mantar enfeksiyonlarında mantara karşı ilaç tercih edilir.
Asetaminofen
Asetaminofen, ağrı kesici özelliği ile bilinen bir ilaçtır. Kulak ağrısını hafifletmek için de kullanılabilir. Genellikle çocuklar için tercih edilen Asetaminofen, ateşi de düşürme özelliğine sahiptir.
Asetaminofen 6 aydan küçük bebekler için kullanılmamalıdır. 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebeklerde ise doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Asetaminofen kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, her ilaçta olduğu gibi Asetaminofen’in de yalnızca belirtilen dozda kullanılmasıdır. Asetaminofen şurup kullanımında ölçüm kaşığının kullanılması gerekir. Bu sayede doğru dozda ilaç alınmış olunur.
Ibuprofen
İbuprofen, Asetaminofen ile birlikte kullanılan bir ağrı kesicidir. Nonsteroid anti-inflamatuar ilaç (NSAID) sınıfındadır ve kulak ağrısını hafifletmek için kullanılabilir.
İbuprofen çiğnenerek ya da şuruplu olarak kullanılabilir fakat 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
Amoksisilin
Amoksisilin, bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan kulak ağrısında kullanılan bir antibiyotiktir. Orta kulağın iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan akut otitis media enfeksiyonunun tedavisinde de kullanılır.
Doktor önerisi olmadan kullanılmaması gereken Amoksisilin’in yan etkileri bulantı, kusma, ishal ve ciltte döküntü gibi sorunlardır.
Kulak Ağrısı İçin Bitkisel Çözüm Önerileri
Kulak ağrısını hafifletmek için bitkisel çözümlere de başvurulabilir. Fakat bitkisel çözümlerin de bazı yan etkileri olabilir. Bu nedenle bitkisel çözümler kullanılmadan önce doktora danışılması önerilir.
- Sarımsak yağı: Sarımsak, doğal bir antibiyotik ve iltihap giderici özelliğine sahiptir. Sarımsak yağını kulaktaki iltihaplanmayı azaltmak ve ödemi hafifletmek için kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için bir kaç damla sarımsak yağını bir pamuğa damlatın ve kulağınıza yerleştirin.
- Zeytinyağı: Zeytinyağı, doğal iltihap giderici özelliğine sahiptir. Ayrıca kulağınızdaki basıncı azaltmaya yardımcı olabilir. Bir kaç damla zeytinyağını pamuk topuna damlatın ve kulağınıza yerleştirin.
- Lavanta yağı: Lavanta yağı, anti-inflamatuar özelliklere sahip olan doğal bir yağdır. Aynı zamanda kas gevşetici etkilere sahiptir. Lavanta yağını doğrudan kulağınıza sürün veya birkaç damlasını pamuk topuna damlatıp kulağınıza yerleştirebilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kulak ağrısından kurtulmak için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Kendi başına uygulanan tedavi yöntemleri yanlış olabilir ve kulakta kalıcı hasara yol açabilir. Ayrıca kullanılan ilaçların da mutlaka doktora danışarak alınması gerekir. Bu sayede kulak ağrısına neden olan duruma yönelik ilaç kullanılmış olur ve olası yan etkilerinden korunmuş olunur.