Kulak İçinde Şişlik ve Ağrı Neden Olur? Kulak Şişliği ve Ağrısına Ne İyi Gelir?

İç kulak kemiği olarak da bilinen mastoid kemiğinin anatomik yapı içerisinde yer alması sebebiyle kulak enfeksiyonu olarak adlandırılan orta kulak enfeksiyonları sonucunda kulakta şişme görülebilir. Orta kulak enfeksiyonları kulakta şişme ve ağrısının yanı sıra işitme kaybı, kulaktan iltihap akması, baş dönmesi ve yüksek ateş gibi belirtilere de sebep olabilir. Bu belirtiler genellikle birkaç hafta içinde kaybolur fakat bazı durumlarda enfeksiyon tekrarlayabilir. Bu gibi tekrarlayan enfeksiyonlarda orta kulağın cerrahi olarak incelenmesi ve kulak zarına küçük bir delik açılarak orta kulağa erişilmesi gerekebilir. Bu işleme tüp takma işlemi denir ve kulaktaki basıncı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Tüp takma işlemi genellikle birkaç ay boyunca kulakta kalır ve enfeksiyonu tedavi etmeye yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra kulakta yaşanan şişlik ve ağrı bazı alerjik reaksiyonlara, travmalara veya cilt rahatsızlıklarına da bağlı olarak görülebilir.

Kulak İçinde Şişlik ve Ağrı Neden Olur?

Kulak içinde şişlik ve ağrı genellikle kulak enfeksiyonu, alerjik reaksiyonlar, yabancı cisim veya travma gibi nedenlerle ortaya çıkar. Kulak enfeksiyonları, bakterilerin veya virüslerin orta kulağı etkilediğinde meydana gelir ve bu durum iltihaba yol açarak şişlik ve ağrıya neden olur. Alerjik reaksiyonlar ise kulakta şişmeye ve kaşıntıya yol açabilirken, yabancı cisim veya travma da kulak bölgesinde hasara neden olarak şişlik ve ağrıya yol açabilir.

Kulak zarının patlayıp orta kulağın hava yoluyla temasını kaybetmesi sonucu gelişen orta kulak iltihabı hastalığına da kulak enfeksiyonu denir. Bu hastalık çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda 3 yıl içerisinde 3-4 kez hastalık geçirme durumu sıklıkla görülür. Orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülebilen bir rahatsızlıktır ancak daha az sıklıkta rastlanır.

Kulak Enfeksiyonu (Orta Kulak İltihabı)

Kulak içindeki şişlik ve ağrının en yaygın nedeni kulak enfeksiyonudur. Kulak enfeksiyonu, genellikle soğuk algınlığı, grip veya alerjiler nedeniyle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Orta kulağın hava yoluyla temasını kaybetmesi sonucu gelişen bu hastalık, işitme kaybı, kulaktan iltihap akması, baş dönmesi ve yüksek ateş gibi belirtilere de sebep olabilir.

Bu tip enfeksiyonlar genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, şiddetli ağrı veya ateş durumunda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Nadir durumlarda, tekrarlayan veya kronik orta kulak enfeksiyonu yaşayan kişilerde kulak zarına tüp yerleştirilmesi gerekebilir. Bu işlem, orta kulağın havalandırılmasını sağlar ve sıvı birikimini azaltarak enfeksiyon riskini düşürür.

Alerjik Reaksiyonlar

Alerjik reaksiyonlar, vücudun belirli maddelere (pollen, ev tozu akarları, bazı gıdalar) aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Bu reaksiyonlar şişlik, kaşıntı, döküntü gibi semptomlara yol açabilir. Kulakta meydana gelen alerjik reaksiyonlar genellikle geçicidir ve antihistaminik ilaçlarla tedavi edilebilir.

Kulak Travması

Kulakta şişlik ve ağrı meydana gelmesinin bir diğer nedeni de kulak travmasıdır. Kulak travması; darbe alma, güçlü sopalarla vurulma ya da güçlü patlamalar gibi fiziksel yaralanmalar neticesinde ortaya çıkabilir. Kulak travması sonucunda sadece şişlik ve ağrı değil aynı zamanda kanama da görülebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu olan kişilerde bazen kulakta da şişlik ve ağrı meydana gelebilir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerde yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar da görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonu olup kulakta şişlik ve ağrı meydana geldiğini düşünen kişilerin konuyla ilgili bir uzmana başvurması gerekir.

Cilt Rahatsızlıkları

Furunkül ya da kıl dönmesi gibi cilt rahatsızlıklarından ötürü de kulakta şişlik meydana gelebilir. Bu tip rahatsızlıklarda şişliğin yanı sıra kaşıntı ve kızarıklık gibi semptomlar da ortaya çıkabilir. Cilt rahatsızlıklarının tedavisi bölgesel ilaçlar kullanılarak yapılabilir fakat bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısı yaşayan kişiler için bazı yöntemler rahatlatıcı olabilir. Sıcak kompres uygulamak, nazal spreyi kullanmak, ağrı kesici ilaçlar kullanmak, başı konumlandırmayı değiştirmek ve çiğnemek ya da yutkunmak gibi hareketler orta kulaktaki basıncı azaltarak rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir. Ancak bu yöntemler kulak zarında perforasyon (delik) ya da ciddi bir enfeksiyon varsa kulak ağrısını tedavi etmez bu nedenle kulak ağrısı yaşayan kişilerin bir doktora görünmesi önemlidir.

Scroll to Top