Mide üst tarafında ağrı mide ağrısı olarak da bilinen bu ağrı, genellikle midede hazımsızlık, şişkinlik gibi belirtilerle birlikte görülen mide yanması veya midede rahatsızlık hissiyle kendini gösterir. Mide üst tarafında ağrı, yemek yedikten sonra, soğuk havalar, aşırı beslenme, gazlı içecekler tüketme, stres, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar nedeniyle de oluşabilmektedir. Ayrıca bu ağrılar reflü, mide kanseri ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının da belirtileri arasında yer alır. Mide üst tarafındaki ağrılar hafif ise evde yapılacak yöntemler ile geçebilirken; ağrılar yoğun ve uzun sürüyorsa tıbbi bir müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Mide üst tarafında ağrı neden olur?
Mide üst tarafında ağrı, sindirim sisteminde oluşan bir problem nedeniyle oluşur. Bu rahatsızlıklar; ülser, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), gastrit, mide fıtığı, pankreas iltihabı, safra kesesi iltihabı, mide kanseri veya midedeki zarara bağlı olarak oluşan hazımsızlık gibi nedenlerle mide üst tarafında ağrı oluşur.
Mide üst tarafında ağrı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Reflü hastalığı, peptik ülser hastalığı, gastrit, mide kanseri ve fıtık gibi hastalıklar mide üst tarafındaki ağrının nedenleri arasında yer alır. Ayrıca mide üst tarafındaki ağrılar stres, kaygı ve endişe gibi psikolojik nedenlerle de meydana gelir.
Mide üst tarafındaki ağrı hangi organın belirtisidir?
Mide üst tarafındaki ağrı, mide ülseri ve gastrit gibi sindirim sistemi problemlerinin habercisi olabilir. Mide üst tarafındaki ağrılar kolonda bulunan gaz birikmesine bağlı olarak da oluşabilir.
Mide Üst Tarafında Ağrı Belirtileri
- Hazımsızlık
- Şişkinlik
- İştah kaybı
- Kusma
- Mide bulantısı
Mide üst tarafında ağrı nasıl geçer?
Mide üst tarafındaki ağrıları hafifletmek için öncelikle ağrının nedenini tespit etmek gerekir. Eğer ağrı hafif dereceli ise evde uygulanacak yöntemler ile ağrılar geçebilir. Mide üst kısmında meydana gelen ağrı şikayetlerinin giderilmesi için gün içerisinde sık sık ve az miktarda besinler tüketilmeli; asitli, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca yemeklerden sonra en az üç saat yatılmamalıdır. Sıcak su torbası, zencefil çayı ve papatya çayı içmek de mide üst tarafındaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
Mide üst tarafında ağrı ne zaman tehlikeli?
Mide üst tarafındaki ağrı hafif şiddette olup, kısa süreli ve yemek yedikten sonra oluşuyorsa bir sağlık problemi belirtisi olmayabilir. Ancak bu ağrılar sürekli oluşuyor, şiddetli hale geliyor ve uzun süre devam ediyorsa; terleme, ateş yükselmesi, kusma ve bayılma gibi belirtiler ile birlikte görülüyorsa tıbbi bir müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Mide üst tarafında ağrı hangi bölgeye vurur?
Mide üst tarafındaki ağrı genellikle bel bölgesine vurur. Ayrıca göğüs kafesine ve kollara da vurması mümkündür.
Mide üst kısmı neden şişer?
Mide üst kısmının şişmesi genellikle beslenme alışkanlığından kaynaklanır. Hızlı yemek yeme alışkanlığı, aşırı kilo alımı veya gazlı içecekler tüketimi mide şişkinliğinin nedenleri arasında yer alır. Ayrıca stres ve kronik hastalıklar da mide şişliğine neden olabilir.