Migren baş ağrıları şiddetli olabilen, tekrarlayan ve genellikle bulantı, kusma ve ışık hassasiyeti ile karakterize edilen nörolojik hastalardır. Migren baş ağrısı tedavisinde amaç ağrının ortaya çıkmadan öncelikle önlenmesi ve ağrı ortaya çıktığında kısa sürede kontrol altına alınmasıdır. Bu tedavi yöntemleri ilaçlar ile yapılabilmektedir.
Migren Ağrısı İçin İlaçlar Nelerdir?
“Migren için hangi ilaçlar kullanılır?” sorusunun cevabı verilen tedavi şekline göre değişiklik göstermektedir. Migren semptomları ortaya çıktığında bu semptomları kontrol altına almak için kullanılan ilaçlara abortif ilaçlar denilmektedir. Migren atağının gelişmesini önlemek için kullanılan ilaçlara ise profilaktik ilaçlar denir. Profilaktik tedavi migren ataklarının sıklığı ve şiddetinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Abortif tedavide en sık kullanılan ilaç gruplarından birisi ağrı kesicilerdir. Ağrı kesiciler migren baş ağrısını hafif veya orta derecede rahatlatabilmektedir. Migren tedavisinde kullanılan ağrı kesici ilaç isimleri; Parol, Minoset, Acet, Panadol, Tylenol, Calpol, Aferin, Algometin ve Metaksen’dir.
Migren baş ağrısı tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlardan diğer bir grubu ise triptandır. Triptan grubu ilaçlar migren baş ağrısını rahatlatmak için spesifik olarak tasarlanmış ilaçlardır. Bu ilaçlar serotonin 5-HT reseptör agonistleri olarak bilinen selektif serotonin reseptör agonistleri olarak sınıflandırılmaktadır. Triptan grubu migren baş ağrısının patofizyolojine hitap eden ve migren baş ağrısının ortaya çıkmasında rol oynayan mekanizmaları düzene sokan ilaçlardır. Triptan isimli migren ilaçları baş ağrısının şiddetini ve süresini azaltabildiği gibi migren atağına bağlı gelişen bulantı ve kusmayı da azaltabilmektedir.
Triptan grubu migren ilaç isimleri; Almotriptan (Cizalty), Eletriptan (Relpax), Frova (Frova), Rizatriptan (Maxalt), Sumatriptan (Imigran) ve Zolmitriptan’dır (Zomig).
Ergotamin içeren ilaçlar migren tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç grubudur. Ergotamin içeren ilaçlar kan damarlarını daraltarak etki göstermektedirler. Ergotamin içeren migren ilaç isimleri; Cafergot, Migral, Ergoset ve Migretil’dir.
Migren atağının tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç grubuda antihistaminiklerdir. Antihistaminiklerin migren üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir ancak bazı çalışmalarda migren baş ağrısının şiddetini azalttığı gösterilmiştir. Antihistaminik içerikli migren ağrı kesici ilaç isimleri; Dramamine, Bonjesta, Antivert, Dimenhydrinate ve Meclizine’dir.
Asetaminofen ve kodein içeren kombinasyon analjezikler migren atağında kullanılabilen diğer ilaçlardandır. Bu kombinasyon analjezikler migren baş ağrısını hafif veya orta derecede rahatlatabilmektedir. Asetaminofen ve kodein içeren kombinasyon analjeziklerin isimleri; Co-codamol, Panadeine, Kodapane ve Pareviks’dir.
Migren tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra atağın şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek bazı yöntemlerde bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en sık başvurulanı atağın başlangıcında uygulanan soğuk kompress yöntemidir. Soğuk kompres yöntemi migren baş ağrısının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bunun dışında kafein içeren içeceklerde migren semptomlarını hafifletebilmektedir.
Migren Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
Ağrı kesici kullanımı karaciğer fonksiyonlarını bozabilmektedir. Triptan grubundaki ilaçlar kullanıldığında serotinin sendromu adı verilen bir yan etki görülebilmektedir. Serotinin sendromu aşırı serotonin aktivitesi ile ortaya çıkmaktadır ve bu durum potansiyel olarak hayatı tehdit edebilmektedir. Bu nedenle Triptan grubundaki ilaçlar dikkatli kullanılmalı ve doktor tarafından önerilen doz aşılmamalıdır.