Nefes alırken sağ omuzda ağrı, genellikle kas veya sinir tahrişi, iltihabı veya yaralanması ile ilişkilidir. Ancak bu tür şikayetlerin kalp, akciğer veya safra kesesi gibi iç organlarla ilgili problemler nedeniyle de yaşanabileceği unutulmamalıdır. Sağ omuz ağrısı nefes alırken hareketle ya da pozisyon değişikliğiyle artabilir, dinlenme ile azalabilir. Omuz ağrısının nedeni kas yaralanmaları, tendinit, bursit, omuz eklem iltihabı, sinir sıkışması gibi durumlar olabileceği gibi; kalp krizi, aort diseksiyonu, akciğer embolisi gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu nedenle nefes alırken sağ omuzda ağrı gibi şikayetler yaşanıyorsa muayene olunup nedeni belirlenmeli ve gereken tedavi süreci başlatılmalıdır.
Sağ Omuz Neden Ağrır?
Sağ omuz ağrısının pek çok nedeni olabilir. Kas yaralanmaları, tendinit (iki tendonun iltihaplanması), bursit (eklemdeki yastıkçıkların iltihaplanması), omuz eklem iltihabı, sinir sıkışması, boyun fıtığı ya da kaburganın altındaki sinirlerin sıkışması ile ortaya çıkabilen sağ omuz ağrısı; kalp krizinin yanı sıra karaciğer ve safra kesesi problemlerine de işaret edebilir. Sağ omuz bölgesinde ağrı oluşumuna neden olabilecek durumların yanı sıra bu ağrıların anlamları hakkında da bilgi verilmesi önemlidir. Bu sayede bireylerde oluşan sağ omuz ağrısının altında yatan neden daha kolay anlaşılabilir ve gereken tedavi süreci başlatılabilir.
Yaşanan sağ omuz ağrılarında öncelikle problemin kaynağına inilmesi gerekir. Eğer bireylerde yaşanan bu ağrı kas yaralanması, tendinit, bursit ya da omuz eklem iltihabı gibi nedenlere bağlı olarak oluşmuşsa; evde dinlenme, ısıtma yastığı uygulaması ve reçeteli ağrı kesici ilaçlar kullanılması tedavi süreci için yeterli olabilir. Ancak sağ omuz bölgesinde oluşan ağrı eğer kalp krizi ya da akciğer embolisi gibi hayati tehlikesi olan durumlardan kaynaklanıyorsa; acil tıbbi müdahale gereklidir.
Kas Yaralanmaları
Vücudun herhangi bir bölgesinde aşırı kullanım ya da zorlanma sonucunda sağ omuz bölgesinde de kas yaralanmaları yaşanabilir. Sağ omuz bölgesindeki kasların aşırı kullanımı sonucu meydana gelen bu yaralanmalar; genellikle yoğun spor yapan bireylerde görülür. Ayrıca dikiş-nakış gibi tekrar eden kol hareketleri yapılan meslek gruplarında da sağ omuz kas yaralanmaları yaşanabilir. Sağ omuz bölgesinde oluşan kas yaralanmaları nefes alırken sağ omuzda ağrı şikayetine neden olabileceği gibi; aynı zamanda hareket ile pozisyon değişikliğiyle de artan ağrılara sebebiyet verebilir. Sağ omuz bölgesinde dinlenme ile hafifleyebilen bir ağrı yaşanması durumunda kas yaralanmasından şüphelenilebilir.
Tendinit
Tendinit, sağ omuz bölgesindeki tendonların iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Yaşanan iltihaplanma sonucunda sağ omuz bölgesinde ağrı meydana gelir. Tendonlardaki aşırı zorlanma ve kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan tendinit; yaralanmaların yanı sıra yaşa bağlı olarak da görülebilir. Tendinit şikayeti olan bireylerde sağ omuz hareketleri sırasında nefes alırken sağ omuzda ağrı oluşumuna neden olabilecek iltihaplanmalar yaşanır.
Bursit
Eklem bölgelerinde bulunan ve kemiklerin birbirine sürtünmesini engelleyen yastıkçıkların iltihaplanması olan bursit; sağ omuz bölgesindeki yastıkçıların iltihaplanmasıyla sağ omuz ağrısına neden olur. Omuz eklemi hareketi sırasında sağ omuz bölgesinde nefes alırken sağ omuzda ağrı hissedilmesine neden olan bursit; genellikle travma sonucu meydana gelir. Bursit şikayeti olan bireylerde hafif sağ omuz ağrısından şiddetli ve dayanılmaz ağrılara kadar farklı seviyelerde ağrı yaşanabilir.
Omuz Eklem İltihabı
Omuz eklem iltihabı, sağ omuz bölgesindeki eklem bölgelerinin iltihaplanması ve buna bağlı olarak ödem oluşumu ile karakterizedir. Eklem bölgelerinin iltihaplanması sonucunda eklem bölgelerinde şişlik ve hassasiyet meydana gelir. Bireylerde nefes alırken sağ omuzda ağrı gibi şikayetlerin yanı sıra eklem sertliği, eklem şişliği ve eklem hassasiyeti gibi semptomlara da yol açar. Omuz eklem iltihabı, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar ya da aşırı kullanım sonucu meydana gelebilir. Omuz eklem iltihabı yaşayan bireylerde hareketle artan nefes alırken sağ omuzda ağrı şikayeti görülür.
Sinir Sıkışması
Sinir sıkışması, kolu besleyen sinirlerin vücuttaki diğer yapıların oluşturduğu basıya maruz kalmasıyla yaşanır. Özellikle boyun fıtığı ve kaburganın altındaki sinirlerin sıkışmasıyla ortaya çıkan bu durum; kol ve elde güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlara neden olur. Sinir sıkışmasının varlığı; nefes alırken sağ omuzda ağrı şikayetinin yanı sıra sağ elde ve koltık altındaki uyuşuklukla da anlaşılabilir.
Kalp Krizi
Kalp krizi, kalbin kanı pompalama görevini üstlenen koroner arterlerin tıkanmasıyla meydana gelir. Tıkanmanın gerçekleşme anında acil tıbbi müdahale gerektiren kalp krizi; stres yüksekliği, ani korkular ya da fiziksel aktivitelerdeki artışla birlikte görülebilir. Kalp krizinin en bilinen semptomu göğüs ortasında yaşanan ve zamanla diğer vücut bölgelerine de yayılan baskı hissidir. Kalp krizinin semptomları arasında nefes alırken sağ omuzda ağrı yaşanması da yer alır. Ayrıca kalp krizinde sol kol bileğinden başlayarak dirseğe kadar yaşanan ağrılar da dikkat edilmesi gereken semptomlar arasındadır. Yaşanan bu belirtiler göz önüne alındığında; bireylerde ani başlayan terleme, nefes darlığı ve çarpıntı gibi semptomlarla birlikte sağ omuza vuran göğüs ağrısının varlığında kalp krizinden şüphelenmek mümkündür.
Aort Diseksiyonu
Aort diseksiyonu, aortun iç katmanlarının yırtılmasıyla meydana gelir. Aort diseksiyonunun varlığında kan akışı kesintiye uğrar ve ciddi komplikasyonlar yaşanabilir. Aort diseksiyonu; hipertansiyon, aort anevrizması ya da marfan sendromu gibi bağ doku hastalıklarının varlığında görülebilir. Göğüs ağrısı aort diseksiyonunun en bilinen semptomlarından biridir. Ayrıca nefes alırken sağ omuzda ağrı gibi şikayetler de aort diseksiyonuna işaret edebilir.
Akciğer Embolisi
Akciğer embolisi, akciğerlere giden damarların kan pıhtılarıyla tıkanmasıdır. Tıbbi acil müdahale gerektiren akciğer embolisi; nefes alırken sağ omuzda ağrı haricinde ani gelişen göğüs ağrısı, nefes darlığı ve solunum güçlüğü gibi semptomlara da neden olur. Akciğer embolisi; derin ven trombozu olan bireylerde, uzun süreli seyahat edenlerde, sigara içenlerde ya da doğum yapan kadınlarda risk faktörü olarak görülür.
Sağ Omuz Ağrısına Eşlik Eden Belirtiler
Nefes alırken sağ omuzda ağrı dışında aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
- Göğüs bölgesinde yaşanan baskı ya da dolgunluk hissi
- Sağ kola vuran ani ve güçlü ağrılar
- Ağrı sebebiyle sağ kolu hareket ettirmekte zorluk yaşama
- Sağ kola vuran yanma hissi
- Sağ kolu kaldırırken ya da kullanırken oluşan ağrı
- Kol ve elde güçsüzlük
- Uzanırken ya da nefes alırken sırt bölgesinde oluşan ağrı
- Nefes darlığı
- Ani gelişen terleme
- Ani gelişen çarpıntı
- Tükenmişlik hissi
- Kansızlık (anemi)
- Kuru öksürük
- Balgamda kan görülmesi
- Kilo kaybı
Sağ Omuz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Sağ omuz ağrısının tedavisi için öncelikle muayene olunup nedeninin belirlenmesi gerekir. Eğer muayene sonucu sağ omuz ağrısının nedeni kalp krizi ise acil tıbbi müdahale gereklidir. Ancak kas yaralanmaları, tendinit, bursit gibi durumlara bağlı olarak yaşanan sağ omuz ağrısında dinlenme, ısıtma yastığı uygulaması ve reçeteli ağrı kesici ilaçlar tedavi süreci için yeterli olabilir. Ayrıca iltihaplanma varsa kortizon içeren ilaçlar da reçete edilebilir. Burada önemli olan bireylerde oluşan semptomların değerlendirilmesi ve altında yatan nedenlerin doğru saptanmasıdır. Bu sayede sağ omuz ağrısının köklü bir şekilde tedavisi yapılabilir.