Omuz ağrısı, omuz ekleminin, kaslarının, tendonlarının veya bağlarının iltihaplanması, zorlanması veya yaralanmasından kaynaklanabilir. Bu ağrılar çoğunlukla yaşa bağlı dejenerasyondan, tekrarlayan hareketler sonucu oluşan yaralanmalardan, omuz ekleminin aşınmasından, romatoid artritten veya yırtık omuz tendonu gibi omuzun anatomik bileşenlerinde oluşan hasardan kaynaklanır. Elbette bu durumların dışında omuz ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenle kişide mevcut olan semptomlara ve şikayetlere göre detaylı bir değerlendirme yapılarak doğru tanı konulması ve tedavinin planlanması gerekir.
Omuz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Omuz ağrısı yaşanıyorsa öncelikle ağrının sebebinin belirlenmesi gerekir. Eğer sebep geçici bir gerilme veya zorlanmadan kaynaklanıyorsa, dinlenme, soğuk kompres uygulaması ve hafif esneme egzersizleri gibi evde tedavi yöntemleri omuz ağrısını hafifletebilir. Ayrıca, daha iyi hissetmenizi sağlamak için ısıtıcı yastık gibi ısıtma pedleri de kullanabilirsiniz. Ancak bu tür tedavilerin yanı sıra omuz ağrısını dindirmek için doğal yöntemler de mevcuttur. Örneğin; zencefil ve sarımsak karışımının tüketimi, ısırgan otu çayı içmek ya da zeytinyağı ve defne yaprağını kullanarak yapılan doğal yağ ile masaj uygulaması omuz ağrısına iyi gelen yöntemler arasında sayılabilir.
Dinlenme
Omuzda zorlanma veya yırtık olduğunda dinlenme en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Dinlenme sayesinde omuzdaki yumuşak dokular kendilerini onarabilir. Omuz ağrısı için dinlenme nasıl uygulanır?
- Yaralanmış omuzun dinlendirilmesi gerekir.
- Omuz eklemi ve çevresindeki dokular dinlendiğinde yaralanma nedeniyle oluşan iltihap ve ödem azalacaktır.
- Ağrı geçene kadar ağır kaldırma, tekrarlayan hareketler yapma ve spor gibi omuzu zorlayan aktiviteler yapılmamalıdır.
Buz Uygulaması
Buz uygulaması zorlanma, yaralanma veya iltihaplanma sonucu oluşan şişliği ve ağrıyı azaltmak için etkilidir. Buz uygulaması kan dolaşımını da artırır.
- Buz torbası doğrudan cilde temas etmemelidir. Cildin buzdan zarar görmemesi için buz torbasını bir havluya sararak uygulama yapabilirsiniz.
- Buz torbasını yaralanmış omzunuzun üzerine yerleştirin.
- Buz uygulamasını günde en az üç kez 15-20 dakika boyunca tekrarlayın.
Isı Uygulaması
Isı uygulaması kan akışını artırarak omuz bölgesindeki sertlik ve gerginliği azaltmaya yardımcı olur. Isı uygulamasıyla birlikte kaslar gevşer ve omuz eklemi daha fazla hareket kabiliyetine sahip olur.
- Isı uygulamasında ısıtma pedini veya sıcak su torbasını doğrudan cilde temas ettirmeden kullanabilirsiniz.
- Isı uygulamasını özellikle omuz ağrınız varsa yatmadan önce veya egzersiz yaptıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz.
Masaj
Masaj, kan dolaşımını artırarak omuz bölgesindeki gerginliği ve sertliği azaltır. Masajla birlikte omuz bölgesindeki kaslar gevşer ve omuz eklemi daha fazla hareket kabiliyetine sahip olur.
- Masajı profesyonel bir masaj terapistinden alabileceğiniz gibi kendi başınıza da uygulayabilirsiniz.
- Kendi başınıza masaj yapacaksanız öncelikle ellerinizi ovalayarak ısıtın.
- Daha sonra parmak uçlarınızı omzunuzun etrafındaki kaslara yerleştirin ve nazikçe bastırarak dairesel hareketlerle masaj yapın.
- Masajı omzunuzun her iki tarafında da beşer dakika boyunca uygulayabilirsiniz.
Duruş Düzeltme Egzersizleri
Duruş düzeltme egzersizleri sayesinde boyun ve omuz bölgesi düzensiz yüklerden kurtulur. Duruş düzeltme egzersizleriyle birlikte vücuttaki kas dengesizliği de ortadan kalkar.
- Duruş düzeltme egzersizlerini günde en az bir kez, her biri beş ila on dakikalık sürelerle yapabilirsiniz.
- Aşağıda duruş düzeltme egzersizlerine örnekler bulabilirsiniz.
Duruş Düzeltme Egzersiz Videosu
Aşağıda duruşu düzeltmeye yardımcı olan egzersizlerin videosunu izleyebilirsiniz:
Duruş Düzeltme Egzersiz Videosu
Duruşu Düzelten Egzersizler
Aşağıda duruşu düzeltmeye yardımcı olan egzersizlerden bazılarını bulabilirsiniz:
- Kedi-İnek Duruşu: Dizlerin ve elllerin üzerine gelerek dört ayak pozisyonuna geçin. Nefes alırken sırtınızı aşağı doğru indirin ve başınızı yukarı kaldırın. Nefes verirken ise sırtınızı yuvarlayarak kaburgalarınızı yukarı kaldırın ve başınızı içeriye çekin. Bu iki pozisyon arasında geçiş yaparak egzersizi tamamlayın.
- Sırt Deltada Esneme: Dik oturun veya ayakta durun. Sağ kolunuzu yana açarak dirseğinizi bükün ve elinizi sağ omzunuza yerleştirin. Sol elinizle sağ dirseğinize yukarıdan bastırarak sağ kolunuzun iç kısmında bir esneme hissedin. Her iki kol için egzersizi tekrarlayın.
- Alt Sırt Esnemesi: Dik oturun veya ayakta durun. İki elinizle belinize hafifçe bastırın. Nefes alırken belinize yaptığınız baskıyı azaltın ve vücudunuzu geriye doğru itin. Nefes verirken ise gevşeyin. Bu pozisyonda kalabildiğiniz kadar kalın ve egzersizi tekrarlayın.
Doğru Uyku Pozisyonu
Uyku sırasında alınan pozisyonların düzeltilmesi omuz ağrısının azalmasına yardımcı olur. Doğru uyku pozisyonları sayesinde omuza binen yük hafifler ve omuz sinirleri ile damarları da zarar görmez.
- Omuz ağrısı çekiyorsanız mümkünse sırt üstü uyumaya özen gösterin.
- Sırt üstü uyumak omuza herhangi bir ek yük binmeden uyku uyumanızı sağlar.
- Eğer yan yatmayı tercih ediyorsanız da uyku esnasında bacaklarınızın arasına yastık koyarak dizlerinizi hafifçe bükülü tutabilirsiniz.
Ağrı Giderici Kremler
Ağrı giderici kremler doğrudan cildin üzerine uygulanarak etki gösterir. Bu kremler cildin hemen altındaki dokuda ağrıyı hafifletebilir.
- Omuz ağrısı için etkil ağrı kesici kremler kullanabilirsiniz.
- Kremi omzunuzun ağrıyan bölgesine nazikçe ovmadan sürün.
- Kremi her gün talimatlara uygun şekilde uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Doğal Yöntemler
Doğal yöntemler sayesinde vücudun kimyasal maddelere bağımlılığı azaltılabilir. Doğal yöntemler aynı zamanda vücut tarafından kolaylıkla tolere edilebilir.
- Aşağıda doğal yöntemlere örnekler bulabilirsiniz.
Zencefil ve Sarımsak Karışımı
Zencefil ve sarımsak karışımı anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu karışım sayesinde vücutta iltihaplanma azaltılabilir.
- İki su bardağı kaynar suya bir tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil kökü ve bir diş ezilmiş sarımsak ekleyin.
- Karışımı on dakika kadar kısık ateşte kaynatın ve süzerek bir termos bocuna aktarın.
- Karışımı gün boyunca üç öğün birer su bardağı olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Defne Yaprağı ve Zeytinyağı Yağı Karışımı
Zeytinyağı ve defne yaprağı yağı karışımı sayesinde kan dolaşımı artar ve vücutta iltihaplanma azalır.
- İki yemek kaşığı saf zeytinyağına iki adet kurutulmuş defne yaprağını ekleyin ve karışımı kısık ateşte on dakika kadar ısıtın.
- Isıtılmış yağı bir kap yardımıyla süzün ve pain balm ya da başka bir masaj yağını kullanıyorsanız onu da süzülen yağa ekleyip iyice karıştırın.
- Masaj yağınızı omzunuzun ağrıyan bölgesine birkaç damla olacak şekilde damlatın ve nazikçe ovmadan yağınızı omzunuza yedirin.
Isırgan Otu Çayı
Isırgan otu bitkesi ağrı kesici özelliğe sahiptir. Isırgan otu çayı sayesinde vücutta iltihap da azalır.
- Bir su bardağı kaynar suya bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş isırgan otu ekleyin ve on dakika kadar demleyin.
- Demlenen çayı süzerek bardağınıza aktarın ve dilerseniz tatlandırarak çayı tüketebilirsiniz.
Omuz Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Eğer omuz ağrınız travmaya bağlı değilse öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına giderek şikayetlerinizi anlatabilirsiniz. İç hastalıkları uzmanı gerekli gördüğü taktirde sizi romatoloji bölümüne yönlendirecektir. Ayrıca ortopedi ve travmatoloji bölümü de omuz yaralanmalarına bağlı görülen şikayetler için tercih edilebilir.