Ramazan ayı boyunca her gün sahur ve iftar için en güzel yemek tariflerini derledik. Böylece hem sağlıklı ve dengeli beslenebilecek hem de lezzetli sofralar kurarak Ramazan ayını geçirebileceksiniz. İşte sahur ve iftar için en güzel yemek tarifleri…
Sahur için pratik ve dengeli tarifler
Avokadolu tam buğday tost
Malzemeler:
- 2 dilim tam buğday ekmeği
- 1 adet olgun avokado
- 2 dilim az yağlı beyaz peynir
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım limonun suyu
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı toz şeker
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Biber, domates, zeytin (arzunuza göre)
Yapılışı:
- Avokadoyu bir kaseye alın, üzerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve şekeri ekleyin.
- Avokadoları çatalla ezerek karıştırın.
- Tost makinesini ısıtın.
- Ekmek dilimlerinin birini yer avokadolu karışımla yayın, üzerine peynir ve isteğe bağlı sebzileri yerleştirin.
- Ekmeklerin diğer dilimini kapatın ve tost makinesinde kızartın.
Kavurmalı yumurta
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı margarin
- 3 yemek kaşığı kavurma
- 2 adet yumurta
- Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
- Margarini tavada eritin, kavurmayı ekleyip kızartın.
- Yumurtaları kırın, tuz ekleyip karıştırın ve pişirin.
Peynirli omlet
Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı beyaz peynir
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 dal taze soğan
- Biber, domates (arzunuza göre)
Yapılışı:
- Peynir, biber ve domatesi doğrayın.
- Taze soğanı ince ince doğrayın.
- Yumurtaları çırpın, içine peynir, sebzeleri ve soğanı ekleyin.
- Tereyağını tavada eritin, karışımı dökün ve pişirin.
Meyveli yulaf lapası
Malzemeler:
- Çeyrek su bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı süt
- 1 adet muz
- 1 yemek kaşığı bal
- Çeşitli meyveler (elma, armut, çilek, frenk üzümü vb.)
Yapılışı:
- Sütü ve yulaf ezmesini bir tencereye alın, kısık ateşte pişirin.
- Muzun yarısını dilimleyin, diğer yarısını rondodan geçirin.
- Balı ekleyip karıştırın, meyveleri ekleyin ve servis yapın.
Iftar için pratik ve lezzetli tarifler
Kıymalı kabak dolması
Malzemeler:
- Dört adet orta boy kabak
- Iıııııııııııııııııııııııııııııı kıyma (bir su bardağı)
- İki adet soğan (birisi kıymalı harca, diğeri kabağın içini doldurduktan sonra üstüne gelecek olan kısmına)
- Dört yemek kaşığı domates salçası
- Dört yemek kaşığı sıvı yağ
- Dört adet orta boy domates (ikisi rendelenip harca karışacak, ikisi üstüne gelecek)
- İki adet yeşil biber (birisi harca karışacak, diğeri üstüne gelecek)
- Kırmızı biber (isteğe bağlı)
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kabakları ortadan ikiye bölüp içlerini çıkarın.
- Kıyma ve ince doğranmış soğanı tavada kavurun.
- Kavrulan kıymaya rendelenmiş domatesi, biberi ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin.
- Kabakların içini harçla doldurun.
- Kabakları tencereye dizin, üstlerine domates dilimleri ve soğan koyun.
- Tencerede kalan yeri suyla doldurun ve kapağı kapatıp pişirin.
Mantar kavurma
Malzemeler:
- Dört yüz gram mantar
- İki adet soğan
- İki yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
- Mantarları temizleyip doğrayın.
- Soğanları piyazlık şeklinde doğrayın.
- Tavada soğanları kavurun, mantarları ekleyip kavurmaya devam edin.
- Tuz ve baharatları ekleyip mantarlar suyunu çekene kadar pişirin.
Kumpir tarifi
Malzemeler:
- Dört adet büyük boy patates
- Dört yemek kaşığı tereyağı
- Dört yemek kaşığı az yağlı beyaz peynir
- Tuz (isteğe bağlı)
- Sosis, mısır, zeytin, rendelenmiş havuç, keçi peyniri (süslemek için)
Yapılışı:
- Patatesleri folyo sarıp fırında pişirin.
- Pişen patatesleri çıkarıp ortadan ikiye bölün.
- Tereyağını ve peyniri ekleyip karıştırın.
- Sosis, mısır ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
- Kumpiri servis tabağına alıp süsleyin.
Mısır salatası tarifi
n
- Malzemeler:
Açık hava etkinlikleri veya piknikler için ideal bir salata tarifi olan mısır salatasının malzemeleri şöyle:
n
- 1 su bardağı haşlanmış mısır
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet salatalık
- 4-5 dal taze soğan
- Yarım su bardağı mayonez
- Tuz (isteğe bağlı)
Ayrıca isterseniz haşlanmış mantar da mısır salatasına ekleyebilirsiniz.
n
- Yapılışı:
Mısır salatasının yapılışı oldukça basit.
n
- Öncülük olarak eğer mısırınız haşlanmamışsa mısırı haşlamanız gerekiyor.
Daha sonra aşağıdaki adımları izleyerek mısır salatasını kolayca hazırlayabilirsiniz:
Sahur ne zaman? Oruç tutmayanın başı ağrısın!
Sahura kalkmak için alarm kurmayı unutmayanlar merakla “sahur ne zaman” sorusunun cevabını araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sahur vakti İstanbul’da saat 04.44 olarak belirlenmişti. Bu saate göre Türkiye’nin farklı illerinde de sahur vakti belirlenmiş oldu. İşte sahur vakti ile ilgili detaylar…