Parol Ağrı Kesici Ne İşe Yarar ve Yan Etkileri Nelerdir?

Parol, başta baş ağrısı ve diş ağrısı olmak üzere çeşitli ağrı türlerini hafifletmek için yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Parol ağrı kesici, özellikle hafif ila orta şiddetteki ağrılar ve ateşin kısa süreli tedavisi için reçetesiz temin edilebilir.

Parol’ün etken maddesi asetaminofendir. Asetaminofen, ağrı kesici (analjezik) ve ateş düşürücü (antipiretik) özelliklere sahiptir.

Bu ilacın kullanımı 3-4 günden uzun sürecek ağrılar için önerilmez. Parol, daha şiddetli ağrı durumlarında tercih edilmez.

Parol ayrıca bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçlarında da bulunabilir.

Bu ilacın kullanımına başlamadan önce mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız.

Parol ağrı kesici ne işe yarar?

Parol ağrı kesici ilaç, başta baş ağrısı ve diş ağrısı olmak üzere hafif ila orta şiddetteki ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca ateşi düşürerek vücutta ateşten kaynaklı huzursuzluğu azaltır.

Baş ağrısı, diş ağrısı, adet sancısı, kas ağrısı ve ateşin bulunduğu hafif ila orta şiddetteki ağrıları gidermek için Parol tablet kullanılabilir.

Asetaminofen, vücuttaki kimyasal prostaglandinlerin üretimini engelleyerek hem ağrı kesici hem de ateş düşürücü etkiler gösterir. Prostaglandinler, bağışıklık sisteminin bir parçası olan ve vücutta iltihaplanmaya yol açan kimyasallardır. Bu kimyasalların azalması ile ağrı ve ateş düşmesi sağlanır.

Parol’ün uzun süreli kullanımı önerilmez. Ağrı veya ateşiniz 3-4 günden uzun sürerse bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

Parol yan etkileri nelerdir?

Parol’ün yaygın yan etkileri arasında mide bulantısı ve kusma görülebilir. Bunun yanı sıra, ilacın karaciğer fonksiyonlarını etkileyebileceği ve bu nedenle karaciğer hasarına neden olabileceği de ihtimaller arasındadır.

Parol’ün içeriğine karşı alerjiniz varsa bu ilacı kullanmamalısınız. Ayrıca ciddi karaciğer yetmezliğiniz varsa yine Parol kullanmayla ilgili bir karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Nadir de olsa bazı kişilerde Parol ciddi yan etkilere yol açabilir. Bu ciddi yan etkiler:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Ciddi karaciğer hasarı
  • Düşük kan şekeri seviyeleri
  • Kan hücrelerinde azalma
  • Ciltte soyulma ve kabuklanma

Fark ettiğiniz her türlü yan etki için doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız.

Scroll to Top