Reflü, mide asidinin yemek borusuna (özofagus) geri kaçması nedeniyle görülen bir hazımsızlık türüdür. Genellikle yanma hissi, göğüs ağrısı ve mide ekşimesi gibi semptomlara neden olur. Reflü ağrısı ise mide asidinin yemek borusuna kaçmasıyla hissettiklerinizin daha çok ağrı olarak adlandırılan halidir. Bu durum yemek borusundaki hassas sinir uçlarının uyarılması sonucu mide ekşimesi ve hazımsızlık hissinin daha da artmasıyla ortaya çıkar. Reflü ağrısı genellikle göğüs ve mide bölgesinde yanma hissiyle birlikte görülebilir. Bunun yanı sıra yutkunma güçlüğü, boğazda düğüm hissi, ses kısıklığı, kötü ağız kokusu ve sık sık geğirme gibi belirtilere neden olur.
Reflü Ağrısı Nedir?
Reflü ağrısı, mide asidinin yemek borusuna kaçması ve yemek borusunun mide asidine karşı hassaslaşması nedeniyle oluşan ağrı türüdür. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması nedeniyle göğüste yaşanan yakıcı bir his ile karakterizedir.
Reflü ağrısı genel olarak mide ağrısı, göğüs ağrısı ve yanma hissi şeklinde tanımlanabilir. Reflü ağrısının en yaygın nedeni ise yemek borusunun alt kısmındaki kasın zayıflamasıdır. Bu kas, mide asidinin geri akışını önlemelidir ancak zayıfladığında bunu başaramaz.
Reflü ağrısını hafifletmek için yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ile bazı ilaçlar kullanmak semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Bu durum ise reflü ağrısının kişinin hayatını etkilemesinin önüne geçebilir.
Reflü Ağrısının Semptomları Nelerdir?
Reflü ağrısının semptomları şunlardır:
- Yemeklerden sonra ortaya çıkan ve birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişebilen mide ekşimesi
- Yoğun ve göğüste yanma hissi
- Mide ağrısı
- Yutkunmada zorluk
- Boğazda düğüm hissi
- Ses kısıklığı
- Kötü ağız kokusu
- Sık sık geğirme
- Mide bulantısı
- Ağızda acı veya ekşi tat
Reflü ağrısı özellikle yatarken daha da kötüleşebilir. Bunun nedeni ise uzandığımızda mide asidinin yemek borusuna daha kolay kaçmasıdır. Oturmak veya eğilmek de reflü ağrısını kötüleştirebilir.
Reflü Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Reflü ağrısının en yaygın nedeni yemek borusunun alt kısmındaki kasın zayıflamasıdır. Bunun yanında reflü ağrısına neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Aşırı kilo
- Hamilelik
- Zayıf beslenme alışkanlıkları
- Bazı ilaçların yan etkileri
- Sık sık yeme
- Sigara içmek
- Alkol tüketimi
- Kafein tüketimi
- Çikolata tüketimi
- Nane tüketimi
- Kırmızı biber tüketimi
- Sarımsak tüketimi
- Soğan tüketimi
- Mide fıtığı
Yukarıdaki nedenler arasında mide fıtığı reflü ağrısının en önemli nedenlerinden biri olarak görülmektedir. Mide fıtığı, diyaframın altındaki mide kısmının üstüne doğru itilmesidir. Mide fıtığı olan kişilerde de reflü görülebilmektedir.
Reflü Ağrısına İyi Gelen İlaçlar Nelerdir?
Reflü ağrısını dindirmeye yarayan ilaçlar şunlardır:
- Asetaminofen içeren ilaçlar
- Ibuprofen içeren ilaçlar
Bu ilaçlar genel olarak mide asidini nötralize etmeleri nedeniyle reflü semptomlarını hafifletebilir. Bunun yanında ağrı kesici özelliği de bulunan bu ilaçlar reflü ağrısını dindirebilir. Reflü ağrısını dindirmek için kullanılabilecek ilaçların bir listesini aşağıda bulabilirsiniz:
- Asetaminofen içeren ilaçlar (Panadol, Parol vb.)
- Ibuprofen içeren ilaçlar (Advil, Nuprin, Motrin vb.)
Dikkat!
Asetaminofen içeren ilaçların karaciğer hasarına yol açabileceği, Ibuprofen içeren ilaçların ise midenize zarar verebileceği unutulmamalıdır. Reflü şikayetiniz var ise mutlaka doktorunuza danışmadan bu ilaçları kullanmayınız.