Sinüzit, burun sinüslerinin iltihaplanması ve şişmesi durumudur. Viral enfeksiyonlar, soğuk algınlığı ve alerjiler sinüzite sebep olabilir. Sinüzit baş ve yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, kötü kokulu burun akıntısı ve ateş gibi şikayetlere neden olur. Sinüzit genellikle kendiliğinden iyileşir fakat şikayetler uzun sürerse doktora görünmekte fayda vardır. Bu dönemde hastalar ‘sinüzit ağrısına ne iyi gelir’ sorusunun yanıtını arar. Sinüzit ağrısını geçirmek için bol sıvı tüketilmeli, ılık kompres uygulanmalı ve buhar inhalasyonu yapılmalıdır. Ağrı için ise parasetamol ya da ibuprofen içeren ağrı kesiciler tercih edilebilir. Sinüzit şikayeti olan kişilere burun spreyleri, mukus inceltici ilaçlar ve dekonjestanlar önerilir.
Sinüzit Nedir?
Sinüzit, sinüslerin iltihaplanması durumudur. Sinüsler burun kemiğinin arkasında, yüzlerde ve kafanın üst kısmında yer alan hava dolu odacıklardır. Sinüslerin içerisinde bulunan mukoza sağlıklı olduğunda sinüsler hava dolu odacıklar olarak görev yapar. Sinüzitte ise sinüslerin içerisindeki mukoza iltihaplanır ve şişer. Sinüzit akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit; üç aydan kısa süren sinüs iltihabıdır. Kronik sinüzit ise üç aydan daha uzun süren sinüs iltihabıdır. Akut sinüzit, çoğunlukla viral enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar.
Sinüzit Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sinüzit ağrısı için bol sıvı tüketmek, ılık kompres uygulamak, buhar inhalasyonu yapmak, burun spreyleri kullanmak ve dekonjestan almak çok etkilidir. Sinüzit şikayeti olan kişiler, “sinüzit ağrısına ne iyi gelir” sorusunun yanıtını merak eder. Sinüzitin başlıca belirtileri arasında yer alan baş ve yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, kötü kokulu burun akıntısı, ateş, öksürük ve halsizlik gibi şikayetler kişiyi oldukça rahatsız eder. Özellikle sinüzit nedeniyle oluşan baş ve yüz ağrıları dayanılmaz düzeye ulaşabilir.
Akut sinüzitin en yaygın nedeni soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı ile birlikte oluşan burun tıkanıklığı ve akıntısı sinüslerin açısını ve drenajını etkileyerek sinüzite neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar, kirli hava solumak, sigara kullanımı, astım ve kistik fibrozis gibi akciğer hastalıkları da sinüzit oluşumunu tetikler. Tüm bu nedenlerle oluşan sinüzit ağrıları kişiyi doktora yönlendirir ve “sinüzit ağrısına ne iyi gelir” sorusu sıkça sorulur.
Sinüzit baş ve yüz bölgesinde ağrıya neden olur. Sinüzit ağrısını geçirmek için aşağıdaki yöntemler denenebilir:
- Bol sıvı tüketmek: Vücut sıvı alımıyla rahatlar ve sinüslerdeki basınç azalır.
- Burun spreyleri kullanmak: Burun tıkanıklığının açılması için burun spreyleri kullanılabilir.
- Mukozu incelten ilaçlar almak: Mukoğun incelmesi ve akması için mukozu incelten ilaçlar alınabilir.
- Ağrı kesici ilaçlar kullanmak: Sinüzit ağrısı için parasetamol ya da ibuprofen içeren ağrı kesiciler tercih edilebilir.
- Drenajı artıran pozisyonlar denemek: Drenajı artırmak için baş yukarıda pozisyonda kalınabilir.
- Buhar inhalasyonu yapmak: Sinüsleri açmak için buhar inhalasyonu yapılabilir.
- Ilk kompres uygulamak: Sinüslerin bulunduğu alara ılık kompres uygulanabilir.
Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer?
Sinüzit baş ağrısı; dekonjestan ilaçlar, burun spreyleri, ağrı kesiciler ve sıcak kompres ile geçer. Sinüzit ağrısının geçmesi için buhar inhalasyonu yapmak da oldukça etkilidir. Sinüzit baş ve yüz bölgesinde ağrıya neden olur. Özellikle göz çevresinde hissedilen şişlik ve hassasiyetle birlikte baş ve yüz bölgesinde basınç hissi oluşur. Bu nedenle kişiler “sinüzit baş ağrısına ne iyi gelir” ya da “sinüzit baş ağrısı nasıl geçer” sorularını sıkça sorar.
Sinüzit baş ağrısını geçirmek için dekonjestan ilaçlar kullanılır. Burun tıkanıklığını açmaya yardımcı olan bu ilaçlar sinüslerdeki basıncı azaltır ve baş ağrısını hafifletir. Burun spreyleri de baş ağrısını geçirmek için etkilidir. Ayrıca ağrı kesici özelliği bulunan ilaçlar da tercih edilebilir. Sinüzit baş ağrısını geçiren ilaçlar arasında parasetamol ve ibuprofen yer alır.
Baş ağrısını geçirmenin yanı sıra sinüslerdeki basıncı azaltmak için sıcak kompres uygulaması da oldukça etkilidir. Bunun yanında buhar inhalasyonu yapmak da çok faydalıdır. Sinüslerin açılması ve rahatlaması için buhar solumak sinüzit baş ağrısını önemli ölçüde azaltır.
Sinüzit Ağrısı İçin Hangi Ağrı Kesiciler Alınabilir?
Sinüzit baş ağrısı için parasetamol veya ibuprofen içeren ağrı kesiciler tercih edilebilir. Sinüzit baş ağrısı; dekonjestan ilaçlar, burun spreyleri, ağrı kesiciler ve sıcak kompres ile geçer. Akut sinüzitte tavsiye edilen tedavi yöntemleri arasında
- Antibiyotik ilaçlar,
- Ağrı kesiciler,
- Buhar inhalasyonu yapmak,
- Sıcak kompres uygulamak,
- Mukoğu incelten ilaçlar almak,
- Daha fazla sıvı tüketmek ve dinlenmek yer alır.
Sinüzit nedeniyle oluşan baş ağrısını geçirmek için parasetamol veya ibuprofen içeren analjezikler kullanılabilir. Burun tıkanıklığını gidermek için tercih edilen dekonjestan ilaçların içeriğinde yer alan
- Fenilefrin,
- Pseudoefedrin veya
- Oxymetazoline maddeleri sorun yaşanmadan alınabilir.
Burun tıkanıklığını azaltarak sinüslerdeki basıncı düşüren dekonjestanların etkisi genellikle hızlı görülür. Ek olarak mukusu yumuşatıp sinüsleri rahatlatan mukoğu incelten ilaçlardan da faydalanılabilir.