Sinüzit baş ağrısına iyi gelen yöntemler ve sinüzit ağrısının doğal yollarla nasıl geçeceği hakkında bilgileri bulabileceğiniz bir içerik planladık. Sinüzit; sinüslerin iltihaplanması ve şişmesi durumudur. Sinüsler, mukus üretmeye yardımcı olan, burun kemiklerinin içinde bulunan hava dolu boşluklardır. Sinüzit baş ağrısına yol açabilen sinüs basıncı ve sinüs dolgunluğu hissi gibi semptomlara neden olmaktadır. Yaygın sinüzit belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, yüz ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı yer almaktır. Bu belirtilere eşlik eden sinüzit baş ağrısı; sinüzit ağrısı olarak adlandırılır. Sinüzit baş ağrısına; buğulanmış sıcak hava solumak, soğan suyu içmek, ıslak kompres uygulamak ve vücut pozisyonunu değiştirmek gibi yöntemler ve doğal çözümler iyi gelmektedir. Sinüzit baş ağrısının geçmesi için bol su içmek ve dinlenmek de etkili olacak diğer yöntemlerdendir.
Sinüzit Baş Ağrısı Nedir?
Sinüzit baş ağrısı; sinüslerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ve bölgesel olarak yaşanan baş ağrısı durumudur. Sinüslerin iltihaplanmasının semptomlarından biri olan baş ağrısı, sinüslerin şişmesi ve iltihaplanması sonucunda yaşanan sinüs basıncı nedeniyle oluşmaktadır. Bu durum sinüzit baş ağrısı olarak adlandırılmaktadır.
Sinüzit; sinüslerin iltihaplanması ve şişmesi durumu olduğu için sinüzit baş ağrısı da genellikle bu durumla beraber yaşanmaktadır. Sinüslerin iltihaplanması sonucunda meydana gelen şişlik ve basınç hissi, sinüs basıncı adı verilmektedir. Sinüs basıncı hissettiren kişilerin çoğu bu duruma bağlı olarak baş ağrısı yaşar.
Sinüzit baş ağrısı; soğuk algınlığı, alerji veya burun polipleri gibi durumların sonucunda meydana gelen sinüs iltihabı nedeniyle yaşanmaktadır. Sinüzit baş ağrısının yanı sıra burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, yüz ağrısı, ödem oluşumu gibi sinüzit belirtileri de gözlemlenir.
Sinüzit Baş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Sinüzit baş ağrısının belirtileri; burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, yüzün veya dişlerin üstünde basınç hissi ve baş ağrısından oluşmaktadır. Sinüzit baş ağrısının meydana gelmesiyle birlikte gözlemlenen diğer belirtiler şunlardır:
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Yüzün veya dişlerin üstünde basınç hissi
- Baş ağrısı
- Başın arkasında, alın bölgesinde veya göz çevresinde oluşan ağrı
- Ağrı nedeniyle göz çevresindeki kaslarda meydana gelen gerginlik
- Kötü kokulu burun akıntısı
- Çiğneme sırasında dişlerde veya çenede meydana gelen ağrı
- Ateş
- Yorgunluk
Sinüzit baş ağrısının genel olarak sabahları daha belirgin olduğu ve gün içerisinde ise dinlenme ile hafifleyebileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte bazı kişilerde sinüzit baş ağrısının alerjiye bağlı olarak oluştuğu ve mevsimsel değişiklikler gösterdiği gözlemlenmektedir. Sinüzit baş ağrısının şiddetinin kişiden kişiye değişebileceği de bilinmektedir.
Sinüzit Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sinüzit baş ağrısına iyi gelen yöntemler arasında buğulanmış sıcak hava solumak, soğan suyu içmek, ıslak kompres uygulamak ve vücut pozisyonunu değiştirmek yer almaktır. Ayrıca bol su içmek ve dinlenmek de sinüzit baş ağrısını hafifletecek etkendir.
Sinüzit baş ağrısına iyi gelen yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Sıcak buhar solumak
- Soğan suyu içmek
- Islak kompres uygulamak
- Beden pozisyonunu değiştirmek
- Daha fazla su içmek
- Dinlenmek
Daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse;
- Sıcak buhar: Sinüslerdeki kan dolaşımını artırarak kan damarlarını genişleten buhar; sinüs boşluklarındaki basıncı azaltmakta ve sinüsleri rahatlatmaktadır. Bu nedenle buharlı hava solumak, sinüzit baş ağrısına iyi gelmektedir. Sinüzitiniz varsa buhar kazanı ya da buhar inhalatörü ile buhar soluyabilirsiniz. Eğer bu imkanlara sahip değilseniz sıcak su dolu bir kaba yüzünüzü eğip bir örtüyle başınızı örtüp buharı yüzünüze yönlendirebilirsiniz.
- Soğan suyu: Antibakteriyel özelliğe sahip soğan; mukusun incelmesini ve sinüslerdeki tıkanıklığın giderilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle sinüzit şikayetiniz varsa düzenli olarak soğan suyu içmekte fayda vardır.
- Kompres uygulaması: Sinüslerin bulunduğu bölgeye yapacağınız sıcak kompres; o bölgedeki kan dolaşımını artırarak sinüslerdeki basıncı azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için sıcak suya bir havlu batırıp sıkıştırdıktan sonra havluyu alnınıza yerleştirebilirsiniz. Aynı işlemi çene altınıza da uygulayarak çene sinüslerinizi de rahatlatabilirsiniz.
- Beden pozisyonunu değiştirme: Özellikle gece uyurken beden pozisyonunuzu değiştirerek başınızı yukarıda tutmanız, sinüs akıntınızın boğazınıza sızmasını engelleyecek ve sabahları daha taze uyanmanızı sağlayacaktır. Bu da sinüzit kaynaklı baş ağrısının oluşmasını engellemektedir.
- Daha fazla su içmek: Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için düzenli olarak su içmek; sinüslerdeki zarların nemli kalmasına yardımcı olmakta ve mukusun incelmesini sağlamaktadır. Bu nedenle bol miktarda su içmekte fayda vardır.
- Dinlenmek: Uyku düzenine dikkat etmek ve dinlenmek; bağışıklık sisteminizi güçlendireceği için sinüzit şikayetlerinizi de hafifletecektir.
Sinüzit Baş Ağrısını Geçirmek İçin Doğal Yöntemler
Sinüzit kaynaklı baş ağrısını geçirmek için doğal yöntemler arasında buharlı hava soluma, soğan suyu içme, ıslak kompres uygulama ve vücut pozisyonunu değiştirme yer almaktadır.
Sinüzit kaynaklı baş ağrısını geçirmek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler şu şekildedir:
- Buharlı hava solumak: Sinüslerin rahatlaması için buharlı hava solumak oldukça etkilidir. Bunun için bir buhar inhalatörü ya da nebülizatör kullanabilirsiniz. Eğer bu cihazlara sahip değilseniz kaynar su dolu bir kabın üzerine eğilip bir örtü yardımıyla başınızı kapatarak buharlı hava soluyabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde burun tıkanıklığınız açılacak ve başınıza iyi gelecektir.
- Soğan suyu içmek: Sinüzit iltihabını azaltmak için antibakteriyel özelliklere sahip olan soğan suyu içebilirsiniz. Bunun için bir soğanı ikiye kesip yarım soğanın suyunu sıkabilir ya da soğanı kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Soğan suyu içerek burun akıntınızı artırabilir ve sinüslerinizin açılmasını sağlayabilirsiniz.
- Sıcak kompres uygulamak: Sinüs bölgelerinize yapacağınız sıcak kompres uygulaması; kan dolaşımınızı artıracak ve başınızın daha az ağrımasına neden olacaktır. Bunun için sıcak suya bir havlu batırıp iyice sıktıktan sonra havluyu alnınıza yerleştirebilirsiniz. Ayrıca çene altınıza da kompres uygulayarak çene sinüslerinizi de rahatlatabilirsiniz.
- Beden pozisyonunu değiştirmek: Özellikle gece uyurken beden pozisyonunuzu değiştirerek başınızı yukarıda tutmak; sabahları daha taze uyanmanızı sağlayacak ve gece boyunca yaşadığınız olası sinüzit kaynaklı baş ağrısını azaltacaktır.
- Daha fazla su içmek: Vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılamak için düzenli olarak su içmek; sinüslerdeki zarların nemli kalmasına yardımcı olacak ve mukusun incelmesini sağlayacaktır. Bol miktarda su içerek dinlenmek; bağışıklık sisteminizi güçlendireceği için sinüzit şikayetlerinizi de hafifletecektir.
Sinüzit Baş Ağrısında Hangi Doktora Gidilir?
Sinüzit baş ağrısında gidilmesi gereken doktorlar; Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı ve aile hekimidir.
Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanlarına ya da aile hekimine başvuruda bulunarak sinüzit kaynaklı yaşadığınız baş ağrılarına teşhis koydurabilir ve tedavi sürecine aile hekiminiz ya da KBB uzmanınız ile başlayabilirsiniz.