Sırt ağrıları yaygın olarak kas zorlanmaları, kötü duruş, stres veya yaralanma gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır. Ancak iç organlarla ilgili sorunlar de sırt ağrısına neden olabilir. Genel cerrahi, karaciğer, pankreas ve mide gibi vücudun üst kısmındaki yaralanmalar ve hastalıklar ile ilgilendiği için sırt ağrısına bakabilir. Bu nedenle sırt ağrınız varsa öncelikle bir genel cerrahi uzmanına görünmelisiniz. Genel cerrahınız gerekli gördüğü takdirde sizi ilgili branşlara yönlendirecektir.
Genel Cerrahi Sırt Ağrısına Bakarmı?
Sırt ağrısı son derece yaygın bir şikayettir ve genellikle kas zorlanması, yaralanma veya tekrarlayan hareketlerden kaynaklanır. Ancak, sırt ağrısı belirli iç organlarla ilgili sorunlardan de kaynaklanabilir. Örneğin, mide, yemek borusu, aort anevrizması veya böbreklerle ilgili problemler sırt ağrısına neden olabilir.
Genel cerrahi, sıkça karşılaşılan mide ve bağırsak sorunları yanı sıra karaciğer, safra kesesi, pankreas ve mide gibi vücudun üst kısmındaki yaralanmalar ve hastalıklarla ilgilendiği için sırt ağrısına bakabilir. Örneğin, mide ülseri veya gastrit gibi mide problemleri, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan reflü gibi sorunlar yanı sıra karaciğer ve safra kesesi hastalıkları de sırt ağrısına neden olabilir.
Buna ek olarak, apandisit, barsak düğümlenmesi veya safra kesesi iltihabı gibi akut cerrahi problemler de sırt ağrısı yapabilir. Bu nedenle sırt ağrısı şikayeti ile doktora gittiğinizde genel cerrah sizi uygun testlere tabi tutarak sorununuzun kaynağını bulmaya çalışacaktır. Eğer sorununuz cerrahi bir müdahale gerektiriyorsa sizi cerrahi alanın uzmanlarına yönlendirecektir.
Sırt Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Sırt ağrısının nedenleri arasında en sık görülenler şunlardır:
- Kas zorlanmaları
- Kötü duruş
- Ağır kaldırma gibi tekrarlayan hareketler
- Stres ve kaygı
- Yaralanmalar
- Ağrıya neden olabilecek omurga problemleri
- Böbrek taşı veya enfeksiyonu
- Pankreas iltihabı (pankreatit)
- Apandisit
- Safra kesesi iltihabı
- Barsak düğümlenmesi
Ayrıca aort anevrizması gibi yaşamsal tehlike oluşturan vakalarda de sırt ağrısı görülebilir. Bu nedenle sırt ağrısı şikayeti ile doktora gittiğinizde sorununuzun kaynağının belirlenmesi oldukça önemlidir.
Sırt Ağrısında Hangi Testler Yapılır?
Sırt ağrısı şikayeti ile doktora gittiğinizde öncelikle doktor hastanın hikayesini dinler ve fiziksel muayenesini yapar. Muayene bulgularına göre sorunun kaynağı belirlenmeye çalışılır. Doktorunuz bunu yaparken aşağıdaki test ve tetkiklerden faydalanabilir:
- Kan testleri
- İdrar testleri
- Böbrek fonksiyon testleri
- Omurganın X görüntüsü
- MR görüntüsü
- Ağrı noktasından omurga görüntüsü
- Ağrı noktasından sinir kökü ve omurilik görüntüsü
- Sıvı örneği almak için iğne batırılması (lomber ponksiyon)
- Elektriksel sinyal testleri (EMG)
Bu test ve tetkikler neticesinde sırt ağrısının nedeni bulunmaya çalışılır. Eğer genel cerrahiniz sırt ağrınıza neden olabilecek bir karın iç hastalığı tespit ederse sizi o branşın uzmanına yönlendirecektir.