Sırt ağrısı, kas veya bağ zorlanmasından fıtıklaşmış bir disk ya da anevrizmaya kadar çok sayıda sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Sırt ağrısı genellikle ağır kaldırma, ani hareketler, zorlanma ve tekrarlayan hareketlerden kaynaklanan yaralanma ile ilişkilidir. Bu tür yaralanmalar günlük aktiviteler sırasında veya spor yaparken meydana gelebilir.
Bazı kişilerde ise sırt ağrısı, kalp krizi gibi yaşamsal önemi bulunan bir durumda ortaya çıkabilir. Sırt ağrısı belirtileri, kişinin genel sağlık durumu ve yaşına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ağrı genellikle sırtın ortasında meydana gelir ancak elde veya bacaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi de görülebilir.
Ağrı kesiciler, fiziksel terapi, kortikosteroid enjeksiyonları veya cerrahi müdahale sırt ağrısının tedavisinde tercih edilebilecek yöntemler arasındadır. Ancak sırt ağrısının tedavisine başlamadan önce, altında yatan sebebin belirlenmesi gerekir. Bu sebepler yaygın olarak şu şekilde sıralanabilir:
1. Kas veya Bağ Zorlanması
Ağır nesneleri kaldırmak veya zorlanmış kaslar ve bağların bulunduğu sırtta ani ve tekrarlayan hareketler, sırtın ortasında ağrı yaratabilecek en yaygın nedenlerdendir.
2. Sırt Kötüleşmesi
Geçmeyen sırt ağrıları sonrasında doktora başvurmayan kişilerde sırt ağrısının kötüleşmesi söz konusu olabilir. Bu süreçte kötüleşme yalnızca ağrının artışıyla değil aynı zamanda kronikleşmesiyle de gerçekleşebilir.
3. Fıtıkleşmiş Disk
Diskin yıpranması, aşınması ve zamanla hasar görmesi sonucu fıtıklaşan disklerin sinirlere baskı yapması sırtın ortasında yaşanan ağrılara neden olabilir. Bu durum genellikle yaşa bağlı olarak görülür.
4. Skolyoz
Omurganın yana doğru eğriliği olarak tanımlanabilen skolyoz, sırtın ortasında ağrı oluşumuna neden olabilecek bir diğer durumdur. Skolyozun tedavisi için erken tanı oldukça önemlidir.
5. Osteoporoz
Osteoporoz, kemiklerin zayıflayıp daha gözenekli hale gelmesiyle gelişir. Bu durum sonucunda kemiklerde kırılma riski artar. Osteoporozun ilerleyen dönemlerinde sırt ağrısı ortaya çıkabilir.
6. Şeker Hastalığı (Diyabet)
Diyabetin varlığında vücutta kan şekeri seviyelerini dengelemek için kullanılan insülin ilaçlarının yanı sıra ağırlık kontrolüne ek olarak, şeker hastalığı sırtın ortasında ağrı oluşumuna da neden olabilir.
7. Sırtta Sinir Hasarı
Sırt sinirlerinin hasar görmesi veya sıkışması durumunda kişide çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bu semptomlardan biri de sırtın ortasında görülen ağrıdır.
8. Kamburluk (Kifoz)
Omurganın üst bölümünün aşırı derecede eğrilmesiyle karakterize olan kamburluk, özellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan sırt ağrılarına yol açabilir.
9. Fibromiyalji
Fibromiyalji, vücudun çeşitli yerlerinde yaygın ağrılara neden olan kronik bir hastalıktır. Bu rahatsızlık kişide yorgunluk ve uyku bozukluklarına da sebep olabilir. Fibromiyaljisi bulunan kişilerde sırtın ortasında de ağrı meydana gelebilir.
10. Artrit
Eklemlerde ve dokularda iltihaba yol açan artrit hastalığı, sırtın ortasında ağrı oluşumuna da sebep olabilir. Artritin çeşitli türleri bulunduğundan bu nedenle sırt ağrısı meydana geldiği zaman mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
11. Anevrizma
Anevrizma; atardamar, toplardamar ya da kalp duvarının zayıf olan kısmlerinin genişleyerek balonlaşmasıdır. Anevirizmanın bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre kişide farklı semptomlar ortaya çıkabilir. Aort anevrizması aort isimli büyük atardamarın genişlemesi sonucu oluşur ve sırtın ortasında ağrı meydana gelmesine neden olabilir.
12. Kanser
Çeşitli organlarda kansere bağlı tümörler oluşabilmektedir. Tümörlerin büyüklüğüne ve bulunduğu organa bağlı olarak kişide farklı semptomlar ortaya çıkabilir. Kanserin metastaz yapması durumunda ise kişinin sırtında da ağrı meydana gelebilir.