Göz ağrıları, gözün içinde ya da çevresinde hissedilen rahatsızlık verici hisler olarak tanımlanabilir. Göz ağrılarının çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenler bazen gözle ilgili bir sağlık problemi, bazen de gözle bağlantılı bir sağlık problemi olabilir. Bu yazımızda sol göz ağrısının nedenlerine ve bu ağrıyı hafifletmek için yapılabileceklere değineceğiz.
Sol Göz Ağrısı Neden Olur?
Göz ağrısı tek taraflı olabileceği gibi iki tarafı da etkileyebilir. Sol göz ağrısı genellikle göz ile ilgili olan hastalıklardan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda sol gözün beyinle olan bağlantısı nedeniyle beyinle ilgili yaşanan sağlık problemleri de sol gözün ağrımasına neden olabilir. Sol göz ağrısının sık görülen nedenleri arasında yer alan durumlar şu şekildedir:
- Göz yorgunluğu
- Kuru göz sendromu
- Kontakt lens kullanımı
- Glokom
- Üveit
- Sinüzit
- Migren
- Diyabet
Göz Yorgunluğu
Göz yorgunluğu, sürekli olarak bilgisayar ekranlarına bakmak, kitap okumak ya da yoğun şekilde makyaj yapmak gibi gözlerin yoğun çaba sarf ettiği durumlarda meydana gelir. Göz kaslarının yoğun kullanımı sonucunda meydana gelen bu yorgunluk; gözlerde batma, sulanma, baş ağrısı ve genel olarak gözlerde rahatsızlık hissi gibi semptomlara yol açabilir. Sol gözün aşırı kullanımdan dolayı yorgun düşmesi ve bu nedenle sol gözün ağrıması da bu semptomlar arasında yer alabilir.
Kuru Göz Sendromu
Kuru göz sendromu, göz yüzeyinin yeterince nemlenmediği ve dolayısıyla gözyaşı film tabakasının bozulduğu durumları ifade eder. Kuru göz sendromu, alerji, hava kirliliği, rüzgarlı ve soğuk havalarda bulunma, kontakt lens kullanımı ya da uzun süre odadan ayrılmama gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkabilir. Kuru göz sendromu yaşayan kişilerde; batma hissi, ışığa duyarlılık, sulanma, bulanık görme gibi şikayetler olur. Sol gözün kuruması da sol göz ağrısına neden olabilir.
Kontakt Lens Kullanımı
Göz sağlığı için tasarlanan kontakt lensler; miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozukluklarını düzeltmek için kullanılabilir. Ancak kontakt lenslerin hijyen kurallarına uyulmadan kullanılması ya da lens kullanım süresinin aşılması kontakt lenslere bağlı kornea yaralanmaları ya da enfeksiyonlara yol açabilir. Bu da sol göz ağrısının nedenleri arasında yer alır.
Glokom
Glokom, optik sinirin hasar görmesi ve bu nedenle görme yetisinin kaybedilmesidir. Glokomun en yaygın nedeni; göz içi basıncının artmasıdır. Glokom hastalığı ilerlediğinde görme sinirlerinde hasara yol açar ve bu hasar geri dönüşümsüz olabilir. Glokom; doğumsal glokom, primer açık açılı glokom, kapak glokomu, ikincil glokom ve normal basınçlı glokom olmak üzere beş farklı şekilde sınıflandırılabilir. Glokom; erken evrede belirti vermeyebilir ancak kontrolsüz ilerlediğinde sol göz ağrısı gibi şikayetlere neden olabilir.
Üveit
Üveit, gözü besleyen damarların iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Üveitin etiyolojisinde; otoimmün hastalıklar, infeksiyonlar ya da travmalar gibi birçok faktör yer alabilir. Üveit hastalığı kişide ışık hasasiyeti, görmede bulanlık, sol göz ağrısı ve iki taraflı ya da tek taraflı üveit olması durumunda renkli görmede azalma gibi semptomlara yol açabilir.
Sinüzit
Sinüzit; burun çevresindeki sinüslerin iltihaplanması ve şişmesi durumudur. Viral enfeksiyonlar, alerjiler ya da bakteriyel enfeksiyonlar sinüzite yol açabilir. Sinüzitte burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve sol göz ağrısı gibi semptomlar meydana gelir.
Migren
Migren, nörolojik bir hastalık olup ataklar şeklinde gelişir. Yaygın olarak tek taraflı baş ağrısına neden olan migrenin bazı kişilerde göze yakın bölgelerde ağrıma ve sol göz ağrısı gibi şikayetleri de olabilir. Işığa duyarlılık, bulantı ve kusma migren atağının diğer semptomları arasında yer alır.
Diyabet
Diyabet (şeker hastalığı), kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun yetersiz ya da etkisiz olduğu bir hastalıktır. Tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki ana türü bulunan diyabetin; gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabet adı verilen bir türü daha vardır. Diyabet hastalarında; sıvı tüketiminin artması, sık idrara gitme, iştah artışı ve ağız kuruluğu gibi semptomlar görülebilir. Kontrol altına alınmayan diyabetin çeşitli komplikasyonları ortaya çıkabilir. Diyabetin seyri sırasında kişilerde diyabete bağlı retinopati adı verilen retina hasarı meydana gelebilir. Diyabetik retinopatide; güneş ışığını doğrudan göze almaya bağlı olarak gelişen katarakt benzeri görüntüler ve sol göz ağrısı meydana gelebilir.
Sol Göz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Göz sağlığı için en önemli etkenlerden biri doğru uyku düzenidir. Uyku eksikliği ya da düzensizliği göz kaslarında yorgunluğa ve dolayısıyla sol göz ağrısına neden olabilir. Göz ağrısının önüne geçmek için uyku düzenine dikkat etmek ve yeterince uyumak önemlidir.
Ayrıca gün içerisinde yoğun şekilde bilgisayar kullanmak ya da ekrana bakmak gerektiğinde mutlaka ara vermek önemlidir. 20-20 kuralı olarak bilinen kural dahilinde her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca bakılan nesnenin 6 metre uzağına bakıp gözleri dinlendirmek sol gözün ağrımasını önleyebilir.
Ayrıca kontakt lens kullanan kişilerin lens hijyenine dikkat etmesi ve lens kullanım süresine uyması da sol göz ağrısının önüne geçebilir.
Göz kuruluğu şikayeti olan kişilerin yapay gözyaşı damlalarını kullanması önemlidir. Ayrıca bol su içmek de göz kuruluğuna bağlı olarak gelişebilecek sol göz ağrısını hafifletebilir.
Diyabet hastalarının düzenli olarak kontrole gitmesi ve diyabetin seyir halinde takibi de sol göz ağrısını önleyebilir.
Eğer sol göz ağrısı; baş ağrısı ile birlikte migren atağına girildiğine işaret ediyor ise atağın ilaçla durdurulması ve sonlandırılması gerekir.
Sol Göz Ağrısı Hangi Doktora Gidilir?
Göz sağlığı ile ilgili problemlerin çözümü için uzmanlaşmış hekimler oftalmoloji (göz hastalıkları) anabilim dalında eğitim alan tıp doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle sol göz ağrısı problemi yaşayan kişilerin öncelikle göz hastalıkları bölümüne başvurması gerekmektedir.
Sol göz ağrısının nedeni belirsizliğini koruyor ise ve bu ağrı beyin ile bağlantılı olarak düşünülüyor ise nöroloji (beyin ve sinir hastalıkları) anabilim dalında eğitim almış hekimlerden de destek alınabilir.