Sağ ve sol kaburga altı kalp, mide, böbrek ve akciğer gibi birçok organın bulunduğu bölgeler olduğu için bu yönde yaşanan ağrıların farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sol kaburga altında ağrı mide problemleri, kalp hastalıkları ve sol böbrek hastalıkları gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak yaşanabilmektedir.
Sol Kaburga Altında Ağrı Neden Olur?
Sol kaburga altında yaşanan ağrılar mide problemleri, kalp hastalıkları ve sol böbrek hastalıkları gibi çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Sol kaburga altındaki ağrılar şu hastalıklara işaret edebilir:
- Mide ülseri
- Gastroezofageal reflü hastalığı (GERD)
- Pankreatit
- Akciğer kanseri
- Sol böbrek taşı
- Böbrek enfeksiyonu
- Lomber disk hernisi
- Lenfoma
- Akciğer hastalıkları (Pnömoni, göğüs duvarı ağrısı vb.)
- Mide, pankreas veya oniki parmak bağırsağı ile ilgili cerrahi komplikasyonları
Mide Ülseri
Mide asidinin midenin iç yüzeyini tahriş etmesi sonucu meydana gelen yaralara mide ülseri denir. Mide ülseri hastalığı mide asidinin aşırı üretilmesi ve mide zarını koruyan mekanizmaların bozulması sonucu gelişir. Mide ülseri genellikle karın orta kısmında ve üst kısmında ağrı meydana gelmesine neden olur. Mide ülseri sol kaburga altında da ağrı yaşanmasına neden olabilir. Mide ülserinde ağrı genellikle yemeklerden sonra yaşanır.
Gastroezofageal Reflü Hastalığı (GERD)
Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi durumu olan gastroezofageal reflü hastalığı mide fıtığı ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Gastroezofageal reflü hastalığında mide asidi yemek borusuna geri geldiği için yemek borusunun tahriş olmasıyla sol kaburga altında ağrı yaşanabilmektedir. Bu durum genellikle yanma hissi şeklinde yaşanmaktadır.
Pankreatit
Sol kaburga altında ağrı yaşanmasının nedenlerinden bir diğeri de pankreatit adı verilen, pankreas iltihaplanması durumu olabilir. Pankreatit akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut pankreatit ani gelişen ve hayatı tehdit edebilen bir durumdur. Bu nedenle akut pankreatit şüphesi durumunda derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Pankreatit mide ve bağırsaklarla karıştırılabildiği için bu hastalıkta da ağrı sol kaburga altında yaşanmaktadır. Pankreatitte ağrı genellikle karın ortasında ve sırt ağrısıyla birlikte yaşanır.
Akciğer Kanseri
Sol kaburga altında meydana gelen ağrılardan bir diğeri de akciğer kanseriyle ilişkili olan ağrılardır. Akciğer kanseri sol akciğerde meydana gelen tümörlerden kaynaklı olarak sol kaburga altında ağrı yaşanmasına neden olabilir. Akciğer kanseri ilerlediği dönemlerde vücutta farklı ağrılara da sebep olabilmektedir.
Böbrek Taşı
Böbrek taşları küçük sert mineral ve madde yığınlarıdır. Böbrek taşları idrarda oluşan kristallerin zamanla birikmesiyle meydana gelir. Böbrek taşları küçük olduğu dönemlerde herhangi bir belirti vermezken büyük böbrek taşları durumunda sol kaburga altında ağrı yaşanabilmektedir. Ayrıca böbrek taşı olan kişilerde kanamalı idrar ve aşırı ağrılı bel ağrısı da yaşanabilmektedir.
Böbrek Enfeksiyonu
Böbrek taşlarına bağlı olarak meydana gelen böbrek enfeksiyonlarında da sol kaburga altında ağrı yaşanabilmektedir. Böbrek enfeksiyonu durumunda ateş, titreme, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar da görülür.
Lomber Disk Hernisi
Lomber disk hernisinde sinirlerin sıkışması sonucu sol kaburga altında ağrı yanı sıra bel fıtığı da yaşanabilmektedir.
Lenfoma
Lenfoma genellikle ağrısız şişliklere neden olsa da büyüyüp komşu dokulara girdiğinde ağrı meydana gelmesine neden olabilir. Sol kaburganın altında bulunan lenf düğümlerinin büyümesi sol kaburga altında ağrı yaşanmasına neden olabilir.
Akciğer Hastalıkları
Pneumoni (zatürree), göğüs duvarı ağrısı gibi akciğer hastalıkları da sol kaburga altında ağrı yaşanmasına neden olan durumlardandır.
Sol Kaburga Altında Ağrı Nasıl Geçer?
Sol kaburga altında ağrı geçirmemek için öncelikle bu durumun hangi nedene bağlı yaşandığının belirlenmesi gerekir. Ağrının nedeni belirlenmeden ağrının geçmesini sağlamak mümkün olmayabilir.
Ağrının nedeni bel fıtığı, böbrek taşı ya da nefes darlığı gibi bölgesel nedenlere bağlıysa doktor tavsiyesine uyularak ilaç kullanımı ve fizik tedavi yöntemleriyle bu tip ağrılar geçirilebilmektedir. Ancak sol kaburga altında yaşanan ağrılar kalp krizi belirtileri olan göğüs sıkışması, nefes darlığı ve soğuk terleme gibi semptomlarla birlikte yaşanıyorsa acil tıbbi yardım alınmalıdır.
Daha önce kalp rahatsızlığı geçirmiş olan kişilerde sol kaburga altında ağrı kalp problemlerine bağlı olarak yaşanıyor olabileceği için önemsenmelidir. Kalp rahatsızlığı geçmişi olmayan kişilerde ise stres, anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak sol kaburga altında ağrı yaşanabilmektedir. Bu gibi durumlarda sol kaburga altında ağrı geçirme yolları şunlardır:
- Derin nefes alıp vermek
- Stres seviyesini azaltmaya yönelik egzersizler yapmak
- Meditasyon yapmak
- Masaj yaptırmak
Doktora Ne Zaman Başvurmalıyım?
Yaşadığınız sol kaburga altı ağrısı şu semptomlardan herhangi biri ile birlikte olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun:
- Ağrının şiddetinin artması
- Nefes darlığı
- Göğüste sıkışma hissi
- Soğuk terleme
- Sarılığı (cilt veya göz beyazında)
- Kusma
- Sebebi bilinmeyen ateş
- Bayılma hissi veya bayılma
Ayrıca aşağıda belirtilen durumlarda da doktora başvurmanız önerilir:
- Böbrek hastalığınız varsa veya daha önce böbrek taşı geçirdiyseniz
- Ağrı ilaçleri de dahil olmak üzere kullandığınız hiçbir şeyin bu ağrıyı geçirmediğini fark ederseniz
- Ağrınız mide asidini azaltan ilaçlarla geçmiyorsa mide sorunlarınız varsa veya daha önce ülseriniz olduysa
Tıbbi Muayene Nasıl Gerçekleşir?
Ağrınızın sebebini bulmak için doktora başvurmanız durumunda hekim öncelikle tıbbi öykünüzü alacaktır. Tıbbi öykü alınırken şu sorular sorulacaktır;
- Ağrının ne zaman başladığı
- Ağrının sabit olup olmadığı yoksa gelip gelse de bölgesel mu yoksa daha çok göğüs ve sırtı etkiliyor mu?
- Ağrının derecesinin ne kadar olduğu
- Ağrının sebebini neyin tetiklediği ya da rahatlattığı
- Daha önce herhangi bir kalp rahatsızlığı geçirip geçirmediğiniz
- Aile öyküsünde kalp rahatsızlığı olup olmadığı
Tıbbi öykünün alınmasının ardından hekim muayeneye geçecektir. Muayene sırasında hekim göğüs kafesinin şekline, cildin rengine bakacak ve nabzınızı ölçecektir. Nabız ölçümü özellikle el bileklerinde ve ayaklarda yapılarak iki ölçüm arasında fark olup olmadığına bakılacaktır. Fark olması durumda başta aort anevrizması olmak üzere kalp hastalıklarından şüphe edilecektir.
Bunun yanı sıra tansiyon ölçümü yapılarak düzensiz kalp ritmi dinlenecektir. Akciğer sesleri steteskop ile dinlenerek normal dışı bir ses olup olmadığı kontrol edilecektir. Karın bölgesi elle muayene edilerek hassas bölgeler olup olmadığı araştırılacaktır.
Tanı İçin Hangi Testler İstenebilir?
Tanı için istenebilecek testler şunlardır:
- Kan testleri
- İdrar testleri
- Kemik iliği biyopsisi
- BT taraması
- MR taraması
- Göğüse yapılan ultrason taraması
- Ekokardiyogram (Ultrason ile kalbinizi taramak)
- Efor testleri (Koşu bandı testleri)
- Ağızdan ya da kolunuzdan ilaca bağlı olarak nabız ve tansiyon ölçümü yapılması
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tedavi yöntemleri aşama aşama şöyle sıralanabilir:
- Tıbbi öykü ve tam bir fiziki muayene yapılmalıdır.
- Ağrının sebebine göre tedavi planlanmalıdır. Örneğin; spazm nedeni varsa kas gevşeticiler, enfeksiyon nedeni varsa antibiyotik tedavisi planlanabilir.
Ağrıyı Önlemek İçin Öneriler Nelerdir?
Ağrıyı önlemek için öneriler şunlardır:
- Stresten uzak durmak ve mümkün olduğunca stres seviyesini düşük tutmak
- Düzenli egzersiz yapmak
- Dengeli ve sağlıklı beslenmek
- Tütün ürünlerinden uzak durmak
- Alkol tüketimini azaltmak ya da sıfırlamak
- Kafein alımını azaltmak